Iran voi hankkia ydinaseen, koska ballistiset ohjukset eivät toimi – Risto E. J. Penttilältä kylmäävä arvio

11:13img
Katso video: Näin Hamasin hyökkäys on muuttanut maailmaa, arvioivat asiantuntijat.
Julkaistu 08.10.2024 05:30
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Israel ei pysty yksin tuhoamaan Iranin ydinaseohjelmaa, Risto E. J. Penttilä uskoo.

Iran-ongelma pitäisi hoitaa nyt.

Tällainen ajatus on saanut lisää kannattajia sekä Israelissa että Yhdysvalloissa, sanoo kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E. J. Penttilä MTV Uutisille.

Kyse ei ole mistä tahansa Iran-ongelmasta, vaan tarkemmin Iranin ydinaseongelmasta.

Tällä hetkellä Israelin erottaa sen naapurivaltioista sotilaallisen supervallan Yhdysvaltojen tuki ja ydinase, jota Israelin perinteisillä vihollisilla ei ole.

– Jos Israel ei nyt tuhoa Iranin ydinaseohjelmaa, pääsee Iran kohta uhkaamaan Israelin olemassaoloa, Penttilä sanoo.

Iran ydinaseet

Penttilä ei usko Israelin pystyvän tuhoamaan Iranin ydinaseohjelmaa yksin.

Israelin uskotaan iskeneen vuosien varrella Iranin ydinaseohjelmaa vastaan sabotaaseilla ja salamurhilla.

Yksin ja omin päin Israel ei pysty Iranin ydinaseohjelmaa tuhoamaan, Penttilä uskoo. Siihen se tarvitsee Yhdysvaltojen tukea, Iran kun on syystäkin hajasijoittanut ydinaseohjelmansa syvälle maan pinnan alapuolelle.

Lue myös: WP kertoo Mossadin kavalasta operaatiosta: Varmisti, että hakulaiteräjähdys silpoo käyttäjältään kummatkin kädet

Iranin ohjusiskujen tulokset vaatimattomia

Yhdysvaltalaislehti Washington Postille (WP) puhuneet analyytikot ja entiset yhdysvaltalaisviranomaiset ovat huolissaan. Heitä mietityttää, vakuuttavatko viime aikojen tapahtumat Iranin johdon ydinaseen välttämättömyydestä.

Irania painavat sen huhti- ja lokakuussa Israeliin tekemät suuret ohjushyökkäykset. Vaikka molemmissa käytettiin toistasataa ballistista ohjusta, ei Israel kärsinyt suuria tappioita.

Jälkimmäisessä iskussa Iran hyökkäsi yli 180 ohjuksella. Esimerkiksi sotilaslentokentälle kyllä vaikutti osuneen useita ohjuksia, mutta henkilö- ja kalustotappiot jäivät saatavilla olevien tietojen perusteella minimaalisiksi.

Israelin ilmapuolustuksen teho vähentää Iranin uhan uskottavuutta ja lupaa huonoa mahdollista suurempaa sotaa ajatellen.

Lisäksi Iranin johtama "vastarinnan akseli" on kärsinyt raskaita tappioita viimeisen vuoden aikana.

Hizbollahin alkusyksy on ollut katastrofaalinen. Lyhyessä ajassa Israel iski Hizbollahin viestintävälineitä vastaan, tappoi järjestön ylimmän johtajan Hassan Nasrallahin ja aloitti rajujen pommitusten jälkeen maasodan.

Vuosi sitten Hamas juhli yllätyshyökkäystään, mutta sen jälkeen Hamasin sotilaallista kykyä on raskaasti heikennetty ja arviolta 90 prosenttia Gazan kaistasta on asuinkelvottomassa kunnossa Israelin pommitusten jäljiltä.

Lue myös: Hamasin tasan vuosi sitten tekemä hyökkäys on ajanut Lähi-idän "oikeasti suursodan partaalle"

"Ainoa pidäke voi olla ydinase"

Iran voi perustellustikin tehdä päätelmän, että ainoa keino olla tasavertaisessa asemassa Israeliin nähden on ydinase.

– Jos "vastarinnan akseli" ei toimi, silloin ainoa pidäke voi olla ydinasepidäke, arvioi yhdysvaltalainen Institute for Science and International Security -järjestön presidentti David Albright Washington Postille.

Iranissa ydinaseista puhutaan nyt eri tavalla kuin vuosi sitten, WP kirjoittaa. Aiemmin Iran on kiistänyt halunsa hankkia ydinaseita, vaikka sillä niihin tähtäävä ohjelma olikin. Viimeisen vuoden aikana iranilaisviranomaiset ovat todenneet, että Iranilla on jo kaikki, mitä se tarvitsee ydinaseen valmistamiseen.

Israel ei ole vielä kostanut Iranin viime viikolla tekemää ohjushyökkäystä. Täysin selvänä pidetään, että vastaisku tulee. Kyse on siitä, mihin ja milloin Israel hyökkää.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on painottanut koston "oikeasuhtaisuuden" välttämättömyyttä. Erikseen Biden on todennut, ettei hän kannata hyökkäyksiä ydinlaitoksia vastaan.

Lue myös: Suomalaisarvio Israelin strategiasta: "Nyt ei leikata nurmikkoa, se poltetaan"

Toimisiko Israelin hyökkäys?

Washington Postin mukaan Iranin ydinaseohjelma on ottanut ripeitä askelia sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen silloinen presidentti Donald Trump vetäytyi sopimuksesta, joka rajoitti Iranin ydinohjelmaa.

Iran ei vielä pysty valmistamaan ballistisella ohjuksella kuljetettavaa ydinkärkeä, asiantuntijat arvioivat. Sellaisen kehitykseen se tarvitsee vähintään kuukausia, ehkä vuosia.

Vaikka Israel iskisi Iranin ydinaseohjelmaa vastaan, ei tuhoisakaan isku todennäköisesti lopettaisi ohjelmaa ja täten ratkaisisi Israelin "Iran-ongelmaa". Se vain siirtyisi tulevaisuuden ongelmaksi.

Suora isku ydinaseohjelmaa vastaan voisi jopa kiihdyttää sitä, entinen yhdysvaltalaisviranomainen arvioi Washington Postille. Iran voisi kiihdyttää hienovaraisesti peitellyn operaation avoimeksi aseohjelmaksi.

Lue myös: ISW: Iranin tähtäimessä Israelin sotilasmahdin ydin – videot paljastavat, minne ohjukset osuivat

Tuoreimmat aiheesta

Lähi-idän kriisi