Kesälomanviettoon liittyy monia uskomuksia, joilla voi olla myös terveysvaikutuksia. Lääkäri kertoo, voiko järvivettä juoda, tai parantaako aurinko aknen.
Auttaako kyypakkaus käärmeenpuremaan? Estääkö sinilevä uimisen kokonaan, tai uhkaako virtsatietulehdus, jos uimapukua ei vaihda kuiviin vaatteisiin? Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni perkasi kesämyytit.
1. Järvivettä voi Suomessa huoletta juoda? Tarua.
– Kirkaskin järvivesi voi sisältää bakteereja, viruksia, loiseläimiä ja raskasmetalleja. Juomavesi kannattaa tuoda mökille erikseen, sillä järvivedestä ei välttämättä saa suodattamallakaan juomakelpoista, Vänni kuvailee Terveystalon tiedotteessa.
Järvivettä voi käyttää esimerkiksi tiskaamiseen tai uusien perunoiden pesemiseen. Yksi poikkeus kuitenkin löytyy.
– Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää edes pesu- tai löylyvetenä.
Lue myös: Tunnista nestehukan oireet: Janon tunnetta ei kannata jäädä odottelemaan
2. Sinilevävaroitus ei estä uimista, kunhan käy suihkussa pulahduksen jälkeen? Tarua.
Jos rannalla on varoitus sinilevästä, sitä kannattaa aina uskoa, Vänni muistuttaa.
– Sinilevän myrkky ei imeydy ihon läpi, mutta yleensä sitä joutuu elimistöön, kun uidessa tulee nielleeksi vettä. Siksi suihku ei pelasta levän aiheuttamilta oireilta. Sinilevän myrkylliset syanobakteerit ovat haitallisia hermostolle ja maksalle ja voivat aiheuttaa voimakkaita suolisto-oireita.
Yleisin sinilevän aiheuttama oire on ihon ärtyminen uinnin jälkeen. Sinilevälle altistuminen voi kuitenkin aiheuttaa muutamaksi päiväksi myös flunssan tapaisia oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä ja vatsaoireita.
Sinilevän esiintymisen vedessä voi testata myös itse. MTV Uutiset Live näyttää asiantuntijan avustuksella, miten se tapahtuu! Juttu jatkuu videon alla.
8:27
3. Virtsatietulehdus iskee, jos märkää uimapukua ei vaihda kuiviin vaatteisiin uinnin jälkeen? Tarua.
Väitettä virtsatietulehdusten yhteydestä uimapukuun ei ole osoitettu todeksi.
– Kylmälle altistuminen saattaa aiheuttaa virtsatieoireita, kuten tihentynyttä virtsaamistarvetta ja virtsatien ärtymistä. Voi siis vaikuttaa siltä, että märän, kylmenevän uimapuvun pitäminen päällä aiheuttaisi virtsatietulehduksen, vaikka näin ei varsinaisesti olisikaan, Vänni sanoo.
Virtsatieinfektiot ovat hyvin yleisiä tulehduksia, joiden aiheuttaja on tavallisesti virtsaputkeen päässyt bakteeri, usein omasta suolistosta saatu E. coli. Iäkkäillä ihmisillä tavallinen infektio voi olla jopa hengenvaarallinen, jos sitä ei havaita ajoissa.
Voiko järveen mennä uimaan, jos on kuukautiset? Videolla perataan tämä myytti! Juttu jatkuu videon alla.
1:32
4. Kyypakkaus riittää kyykäärmeen pureman hoidoksi? Tarua.
Kyypakkaus on tarkoitettu ensiavuksi. Sen tehosta ollaan kuitenkin montaa mieltä.
Kyypakkaus sisältää käytännössä kortisonitabletteja. Pienten hydrokortisonimäärien tehosta kyyn puremien hoidossa ei ole osoitettu olevan hyötyä, mutta ei myöskään haittaa.
– Käärmeen purressa on aina hakeuduttava välittömästi päivystykseen. Tulehduskipulääkettä ei saa ottaa kivuliaankaan pureman hoidoksi, sillä yhdessä käärmeen myrkyn kanssa se voi vain pahentaa oireita. Vältä myös puremakohdan liikuttamista tai puristamista, Vänni sanoo.
Lääkäriin kannattaa lähteä, vaikka olo olisi hyvä.
– Olo voi pahentua äkisti tuntienkin kuluttua puremasta, joten päivystykseen on hakeuduttava pikimmiten.
Esimerkiksi koiralle kyypakkausta ei tule antaa.
Lue myös: Anu ei pitänyt kyyn puremaa vaarallisena – lopulta oireiden vakavuus yllätti lääkäritkin: "Koko loma meni käytännössä siinä"
5. Punkeista on vaaraa vain rannikolla? Tarua.
Punkit vaanivat kesänviettäjää nykyisin muuallakin kuin rannikkoalueilla. Ne viihtyvät kosteissa olosuhteissa, aluskasvillisuuden lehdillä, ruohikossa ja heinikossa.
– Punkinpuremilta suojautumisessa tärkeintä on peittävä pukeutuminen sekä oman kehon ja kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin. Punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta vastaan voi lisäksi suojautua rokotteella, Vänni kuvaa.
Punkit levittävät borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta, joka voi pahimmillaan aiheuttaa aivotulehduksen. TBE-tapaukset ovat olleet nousussa jo pitkään. Esimerkiksi vuonna 2021 tapauksia oli huomattavasti enemmän kuin edellisinä vuosina.
Lue myös: Vieläkö ehtii? Ylilääkäri kertoo, ketkä oikeasti hyötyvät punkkirokotteesta: "Jotkut aina onnistuvat saamaan sen viruksen"
6. Pöydälle yöksi unohtunutta grilliruokaa ei voi enää syödä, muuten voi saada ruokamyrkytyksen? Totta!
– Hyvä nyrkkisääntö on, että ruoka kannattaa heittää pois, jos se on seissyt huoneenlämmössä yli neljä tuntia. Varsinkin, jos aterioimassa on pieniä lapsia, vanhuksia tai herkkävatsaisia, ei seisseen ruoan syöminen ole hyvä ajatus, Vänni vinkkaa.
Terve aikuinen yleensä kestää ruokaan kerääntyneet bakteerit, kunhan annoksen kuumentaa huolella.
– Esimerkiksi grillipihvien tai kanan kohdalla kannattaa kuitenkin pelata varman päälle ja jättää huoneenlämpöön unohtunut ruoka syömättä, Vänni sanoo.
Lue myös: Jos ruoassa on vähän hometta, voiko sitä vielä syödä? Asiantuntija: "Yksi nyrkkisääntö kannattaa pitää mielessä"
7. Jos hyttysenpistoa raapii, iho voi tulehtua? Totta!
Hyttysen tai mäkäräisen pisto aiheuttaa paitsi kutinaa, myös ihon punoitusta ja turvotusta. Toisinaan olo on suorastaan sietämätön. Sormet kannattaa silti pitää kurissa.
– Kutiavan pistokohdan raapimista pitäisi välttää, sillä se voi johtaa ihon rikkoutumiseen ja bakteeritulehdukseen. Oireita voi lievittää suun kautta otettavalla antihistamiinitabletilla, mutta myös pistokohtaan levitetty kortisonivoide auttaa, Vänni kertoo.
On myös ihmisiä, jotka ovat hyttysten myrkylle allergisia. Silloin reaktio puremaan voi olla erityisen voimakas: paukamat voivat pysyä iholla useamman viikon, tai iholle voi ilmestyä myös rakkulaista reaktiota.
Lue myös: Oletko kaveriporukkasi hyttysmagneetti? Nämä asiat houkuttelevat hyttysiä
8. Aurinko parantaa aknen? Totta – ja tarua.
Valolla voi olla tulehtuneeseen ihoon parantava vaikutus, mutta liikaa aurinkoa ei tule ottaa.
– Toisaalta finnien määrä saattaa lisääntyä, kun iho alkaa auringonpaisteessa erittää lisää talia. Kannattaa varoa, ettei aurinkorasva pääse tukkimaan ihohuokosia ja aiheuttamaan epäpuhtauksia. Aknesta kärsivän kasvoille sopii esimerkiksi sinkkioksidia sisältävä aurinkovoide, joka ei pahenna ihon kuntoa, Vänni sanoo.
Auringolta tulee suojautua asianmukaisesti. Aurinko ei paranna kroonisia ihosairauksia, vaikka esimerkiksi psoriasisihottuma yleensä lievittyykin auringossa. Toistuva UV-säteilyn liiallinen määrä ja palaminen kuitenkin altistavat erilaisille ihosyöville ja niiden esiasteille.
Iho myös muistaa elinaikana kertyneen UV-säteilyn. Siksi aurinkovoiteita kannattaakin käyttää tarpeeksi! Katso alta oikeaoppinen voiteen levitysohje. Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:01
Lue myös: Estääkö aurinkovoide ruskettumisen? Ihotautilääkäri perkaa 10 väitettä auringonotosta – tämän virheen moni tekee
9. Koivuvihta ei sovi allergikolle? Totta – ja tarua.
On totta, että herkimmät allergikot voivat saada koivuvihdasta allergiaoireita.
– Jos siis kärsit pahasta koivuallergiasta, kannattaa vihtominen jättää väliin. Pakastettua vihtaa voi kokeilla allergikkokin, sillä koivun allergeenit haihtuvat kylmässä.
Ristiallergiset voivat saada koivun lisäksi oireita joistakin vihanneksista: proteiini, joka koivun siitepölyssä aiheuttaa allergiaa, on kasviksissa ja hedelmissä hieman samanlainen. Se saa kehon reagoimaan.
Moni on myös lapsena kuullut tarinaa "mansikkakuumeesta", johon sairastuu, jos syö liikaa mansikoita liian nopeasti. Oikeasti "mansikkakuumeenkin" oireet aiheuttaa luultavasti yliherkkyys tai allergia.
Lue myös: Turvallisesti mökillä – kiinnitä näihin asioihin huomiota: "Merkittävin yksittäinen tekijä tapaturmissa"
Katso myös: Mistä tietää kesätissuttelun menneen överiksi? Nämä merkit kertovat, että alkoholin käyttöä kannattaisi vähentää:
1:38
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Terveystalo