Joka viides suomalainen joutuu hakeutumaan lääkärin hoitoon tulehtuneiden haavojen, nirhaumien ja ihovaurioiden jälkiseurauksien vuoksi. Vain osa suomalaisista tietää, että haava tulee puhdistaa.
Suomalaisen haavanhoitotuotteita valmistavan Repolarin teettämän kyselytutkimuksen mukaan joka viides suomalainen joutuu hakeutumaan lääkärin hoitoon tulehtuneiden haavojen, nirhaumien ja ihovaurioiden jälkiseurauksien vuoksi. Pelkkä laastari ei ole riittävä hoito.
Sähköisesti toteutettu kyselytutkimus tehtiin kesäkuussa 2015 ja siihen vastasi 1036 suomalaista.
Vinkkilista haavanhoitoon:
1. Puhdista haava ensin vedellä tai desinfiointiaineella, jotta bakteerit eivät pääse enempää muhimaan.
2. Alenna haavan tulehdusta oikealla hoidolla
3. Oikean hoidon avulla iho pääsee uudelleen kasvamaan ja haava paranemaan.
Kysely osoittaa, että vain keskimäärin 28,5 prosenttia suomalaisista tietää, että haava tulee puhdistaa, mutta haavan paranemisen varmistamista ei ole ymmärretty. Tutkimusvastausten mukaan nirhaumia osataan desinfioida ja niiden paranemiseen kiinnitetään jo enemmän huomiota kuin haavanhoitoon.
Hyönteistenpistoja hoidetaan yleissalvalla, ja rakkojen hoidossa vastanneiden mukaan tärkein hoito oli myös salva.
Kyselyn perusteella suomalaiset yrittävät hoitaa haavoja, nirhaumia, ihorikkoja ja hyönteisten pistoja, mutta oikean hoidon puutteen vuoksi kuitenkin joka viides henkilö joutuu lääkärihoitoon.
Pelkkä laastari ei paranna haavaa
Sairaanhoitaja Kyösti Vanha kertaa haavanhoidon perusteet.
– Ensin haava puhdistetaan perinteisesti vedellä tai mekaanisesti. Näin poistetaan mahdollinen lika, joka saattaisi alkaa muhimaan. Tosin puhdistus poistaa bakteerit vain hetkeksi, ja avoin haava on niiden leviämiselle oiva kasvualusta. Tätä ei yleisesti ymmärretä, mistä syystä niin moni joutuu hakeutumaan lääkärihoitoon haavatulehduksien vuoksi, Vanha sanoo.
– Pelkkä perussalva ei riitä. Hyvä salva edistää haavan paranemista ja sillä on antimikrobinen, bakteerien kasvua ehkäisevä vaikutus, joka alkaa parantaa haavaa. Sitten haava suojataan esimerkiksi taitoksella ja vaihdetaan tarvittavin välein. Pelkkä tavallinen laastari suojaa, mutta ei paranna haavaa.
Varsinkin kostean kesän riesana ovat myös hyttyset ja muut hyönteiset.
– Pistoksen puhdistaminen ei ole niin merkittävää, mutta kun pistokohta kutisee ja polttelee, siitä raavitaan iho rikki likaisilla kynsillä, mikä mahdollistaa pöpöjen muhimisen, Vanha sanoo.
Tietoa kyselyn vastaajista: Tutkimuksen vastaajista yhteensä 76,4 % asuu Etelä- ja Länsi-Suomessa ja 23,6 % Itä- ja Pohjois-Suomessa. Valtaosa vastaajista, 38,7 %, oli 36-55-vuoden ikäisiä, 28,2 % oli 56-70-vuotiaita ja 33,1 % oli 18-35-vuotiaita.
Vastaajista naisia oli 49,7 % ja miehiä 50,3 %.
Lähde: Repolar Oy