Lentokoneessa matkustaminen on verrattain turvallista. Lennoilla kuitenkin altistutaan terveyshaitoille, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa syöpää, sydän- ja verisuonitauteja ja jopa henkisiä ongelmia. Alttiimpia haitoille ovat lentokonehenkilökunta ja paljon matkustavat. Lue alta Livescience.comin listaamat lentomatkustuksen terveysriskit.
1. Tartuntataudit
On yleistä, että lennoilla saadaan jokin pöpö ja sairastutaan pieneen flunssaan. Syy ilmiölle löytyy koneen matalasta ilmankosteudesta, joka kuivuttaa limakalvoja ja vähentää näin luoonnollista vastustuskykyä. Kun kone vielä ahdataan täyteen ihmisiä, jotka parhaimmassa tapauksessa tulevat ympäri maailmaa kantaen erilaisia tauteja, on todennäköistä saada jokin niistä itselleen.
Tutkimusten mukaan riski sairastua flunssaan nousee yli 100-kertaiseksi lentokoneessa – verraten siihen, kun lentokoneessa ei olla. Lentomatkustus ei kuitenkaan vaikuta immuniteettiin pitkällä ajalla. Lentämisen kautta tarttuvat taudit ovat suuri riski myös koko ihmiskunnan kannalta mahdollisten maailmanlaajuisten pandemioiden vuoksi.
2. Turistiluokan syndrooma
Lentokoneessa istuminen voi olla hyvin epämukavaa. Olot ovat ahtaat, ja paikallaan voi joutua istumaan pitkäänkin. Liikkumattomuus voi aiheuttaa jopa laskimotukoksia. Useimmin tukokset muodostuvat jalkoihin, josta ne voivat liikkua ylemmäs ja aiheuttaa vaarallisen keuhkoveritulpan.
Vaikka vaivaa kutsutaankin kansanomaisesti turistiluokan syndroomaksi, voi tukoksia syntyä ihan samalla tavoin koneen ensimmäisessä luokassa tai vaikka autossa istuessa. Verihyytymät voivat ilmaantua lennon aikana tai 30 päivää matkan jälkeen, tai milloin tahansa, kun ihminen liikkuu hyvin vähän. Suurin osa tukoksista kuitenkin liukenee itsestään. Todellista lentomatkustamisesta johtuvaa laskimotukosten määrää ei tiedetä.
Tukoksia voi ehkäistä pitämällä väljiä vaatteita, juomalla paljon vettä, jaloittelemalla ja venyttelemällä.
3. Kuulon heikkeneminen
Lentomatkustuksessa voit joutua altiiksi kuulon alenemiselle. Tutkimusten mukaan desibeliarvot lentokoneessa ovat säilyneet yhtä korkeina lähes vuosikymmeniä. Koneissa melutasot vaihtelevat etuosassa 75 desibelistä 85 desibeliin, ja koneen taaimmaisilla istuinpaikoilla taso voi yltää jopa 100 desibeliin. Vertailun vuoksi on hyvä selventää: normaali keskustelu pyörii usein noin 60 desibelin tasolla ja raskaan liikenteen melu taasen 80 desibelin alueella. Yökerhoissa musiikki pauhaakin jo 100 desibelin paikkeilla.
Riippumatta siitä, missä kohtaa konetta istuu, jo yli neljän tunnin lennolla matkustajan kuuloon kohdistuu haittaa. Mitä enemmän lennät, sitä suurempi haitta luonnollisesti on. Lisäksi usein koneen takana istuvalla matkustajalla on jopa suurempi riski kuulovammaan kuin lentoemännällä, joka voi liikkua paikaltaan.
Tutkimuksen mukaan kovassa melussa istuvilla matkustajilla on kaiken lisäksi tapana säätää mahdolliset korvakuulokkeensa noin 5 desibeliä korkeammalle tasolle, kuin mitä taustalla kuuluva meteli on. Hyvät ja laadukkaat melua vähentävät kuulokkeet toisaalta saattavat vähentää meteliä yli 40 desibeliä.
4. Aikaerorasitus
Tutkimusten mukaan että aikaerorasituksesta ja matkaväsymyksestä keholle aiheutunut haitta voi johtaa kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen sekä psyykkisiin häiriöihin, mutta myös mahdollisesti sydänsairauksiin ja syöpään. Terveysriski näyttäisi olevan samaa luokkaa kuin kuin pitkäaikaisilla yötyöläisillä.
Lyhytaikaiset jet lagista johtuvat ongelmat ovat luonnollisesti väsymystä ja keskittymiskyvyn puutetta sekä ärtyneisyyttä ja vähentynyttä ruokahalua. Pitkät turvatarkastusjonot kentillä sekä yksipuolinen lentokoneruoka eivät helpota juurikaan asiaa.
5. Kosminen säteily
Useimmilla kansainvälisillä lennoilla voi altistua myös kosmiselle säteilylle. Kosminen säteily on avaruudesta peräisin olevia aktiivisia hiukkasia. Mitä pitemmällä lennolla istut ja lähempänä pohjoisnapaa lennät, sen suuremman annoksen säteilyä saat.
Työkseen lentävät, kuten lentäjät ja kentoemännät, altistuvat säteilylle eniten. Lentoemännilla on myös havaittu hieman enemmän rintasyöpää kuin muulla väestöllä. Lääkärit eivät ole varmoja, johtuvatko lisääntyneet syövät kosmisesta säteilystä vai jet lagista.
Lähde: Livescience.com
Kuvat: Colourbox.com
Veritulppa iski: Hilkka kertoo, mitä oireita kannattaa tarkkailla
Tervekin voi sairastua lennolla – Nämä ohjeet jokaisen on tiedettävä!