Tiesitkö? Tämä väite sekarotuisten koirien ja rotukoirien erosta ei aina pidä paikkaansa

1:09imgKATSO MYÖS VIDEO: Näin paljon toimittaja Pauliina Ainasojan Varpu-koiran pakollisiin kuluihin meni viime vuonna rahaa – katso video!
Julkaistu 11.03.2024 06:29
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Sekarotuisten koirien on perinteisesti puhuttu olevan rotukoiria terveempiä. Asiantuntija kertoo, miksi näin ei aina ole.

Harhaluulo siitä, että sekarotuiset koirat olisivat aina rotukoiria terveempiä, elää edelleen vahvana, kertoo Kennelliiton hallituksen jäsen ja kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Molli Nyman.

Yhtäläisyysmerkkejä sekarotuisen koiran ja paremman terveyden välille ei voida vetää. Jos kaksi sattumanvaraista koiraa, joiden terveydentilasta tai sukurasitteista ei ole tietoa, lisääntyvät, ei ole mitään takuita, että syntyisi terveitä koiria. 

Lue myös: Nämä ovat suomalaiskoirien yleisimmät terveysongelmat

Sekarotuinen koira voi siis sairastaa yhtä paljon kuin puhdasrotuinen koira. Koiran sairastavuus riippuu sen vanhempien perimästä.

Lue myös: Keskustelu pentutehtailusta käy jälleen kuumana – muista nämä varoitusmerkit koirakaupoilla

Kaikilla koirilla esiintyy sairauksia

Nyman korostaa, ettei tarkoita, että sekarotuiset koirat olisivat myöskään automaattisesti rotukoiria sairaampia. Yleisesti olisi hyvä puhua koirilla esiintyvistä sairauksista. 

Nyt usein sairaudet yhdistetään rotukoiriin. Kuitenkin kaikilla koirilla, rodusta tai sekarotuisuudesta riippumatta, esiintyy sairauksia.

Tietenkään myöskään terveystutkittujen rotukoirien pennuista ei voida varmaksi luvata, että pennut ovat terveitä, mutta silloin on ainakin olemassa tutkittuun tietoon perustuva mahdollisuus arvioida koiran terveyteen liittyviä riskejä.

Lue myös: Koirien terveysongelmat voivat heijastella myös niiden käytökseen: "Kipeänä on vaikea olla hyvällä tuulella"

Rekisteröityjen rotukoirien kohdalla kasvattajat ovat pyrkineet varmistamaan, ettei esimerkiksi jotakin perinnöllistä sairautta kantavaa koiraa käytetä suvun jatkamiseen toisen saman sairauden kantajan kanssa.

Jalostus terminä tarkoittaa sitä, että pyritään parantamaan koirayksilöitä ja niiden ominaisuuksia. Meillä on olemassa valtava määrä rotuja, jotka ovat suhteellisen terveitä ja voivat hyvin.

Nyman huomauttaa, että mediassa on paljon ollut esillä tiettyjä rotuja, joiden kohdalla jalostus on epäonnistunut ja jokin sairaalloinen piirre tai vika on niissä yleistynyt. 

Tähän on nyt herätty ja toimenpiteitä rotujen tervehdyttämiseksi tehdään, muun muassa roturisteytyksiä ja erilaisia terveysohjelmia toteuttamalla, Nyman kertoo.

Otsikkoa muutettu 12.3.2024 klo 13.00: Lisätty otsikkoon, ingressiin sekä leipätekstin ensimmäiseen virkkeeseen sana aina tarkentamaan sitä, ettei sekarotoisuus aina takaa sitä, että koira olisi terve. Koira terveys riippuu täysin siitä, mitä rotuja ja koirayksilöitä on yhdistetty toisiinsa ja terveys vaihtelee eri yksilöiden kesken.

Lue myös: Ei herkille! Eläinlääkäri Suvi julkaisi karun kuvan koirien jalostuksen seurauksista: "Tämäkin koira näytti iloiselta ja hyvinvoivalta hereillä..."

Yhä harvempi haluaa lyttykuonoisen koiran, mutta suosikkirodutkin sairastavat – jos haluat terveen lemmikin, muista yksi sääntö

Norja kielsi englanninbulldoggien ja cavalier kingcharlesinspanieleiden jalostuksen –  olisiko sama tarpeen myös Suomessa?

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Koirat