Tiesitkö tämän iljettävän faktan? Tyynyliinassasi voi olla tuhansia kertoja enemmän bakteereja kuin WC-pöntön istuimessa

shutterstock_80758018
Kasvoistamme lakanoihin tarttuvat kosmeettiset aineet voivat aiheuttaa iho-ongelmia, kuten aknea. Shutterstock
Julkaistu 01.06.2019 12:31

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Kuinka usein vaihdat lakanasi? Mikäli olet laiskanpuoleinen lakananpesijä, kannattaa tehdä ryhtiliike – likaiset lakanat saattavat olla terveysriski, muistuttaa Business Insider.

Sen lisäksi, että karistamme joka yö noin 15 miljoonaa kuollutta ihosolua, lakanoista löytyy muutakin – nimittäin pölypunkkeja.

Mitä laiskempi olet lakananvaihtajana ja -pesijänä, sitä mehukkaammaksi teet pölypunkkien oltavat vällyjen välissä. Likaiset lakanat luovat pölypunkeille ravintorikkaamman ympäristön, jossa ne lisääntyvät myös enenevissä määrin.

LUE MYÖS: Patjat, tyynyt, täkit, lakanat – näin usein petivaatteet tulisi vaihtaa kokonaan uusiin​​​​​​​

Pölypunkit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita

Jos kärsit pölyallergiasta, lakanoiden vaihtaminen on entistäkin tärkeämpää.

Pölypunkit ja niiden uloste tuottavat lakanoille proteiineja, jotka näkyvät erilaisina allergisina oireina, kuten punoittavina ja kutisevina silminä, vuotavana nenänä sekä iho-ongelmina.

Ei kuitenkaan syytä huoleen: Allergia-, iho- ja astmaliiton teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisissa kodeissa punkkipitoisuudet jäävät kauas terveyshaitan riskirajoista jopa kaikkein likaisimmissakin talouksissa

Pölypunkkien lisäksi likaisissa lakanoissa piilee kuitenkin toinen ikävä sala-asukki, sieni. Erään tutkimuksen mukaan tyynyssä voi olla jopa 16 eri sienilajiketta ja miljoonia sieni-itiöitä.

Niistä kaikkein yleisin on Aspergillus fumigatus -niminen homesieni, jota tavataan myös kosteusvarioituneissa rakennuksissa. Mahdollisesti vaarallinen homesieni voi allergisten reaktioiden lisäksi aiheuttaa aiheuttaa keuhko- ja muita elinsairauksia.

LUE MYÖS: Naiset likaisempia kuin miehet? Näin usein lakanoita vaihdetaan: ”Yllättävää”

Tyynyliina on suorastaan bakteeripesäke

Business Insider muistuttaa, että eräässä tutkimuksessa on havaittu, että pesemättömissä lakanoissa on jopa noin 40 prosenttia enemmän bakteereja kuin esimerkiksi lemmikkieläinten ruokakupeissa ja tuhansia kertoja enemmän bakteereja kuin WC-pöntön istuimessa. Mikrobiologi Jason Tetro on tosin muistuttanut Global Newsin haastattelussa, että bakteerit harvoin ovat millään tavoin vaarallisia.

LUE MYÖS: Nukutko sinäkin homeisella tyynyllä? Testit paljastivat karmean totuuden

Likaisen tyynyliinan on havaittu kuitenkin aiheuttavan aknea ja muita ihon epäpuhtauksia. Kasvovoiteet, meikki ja muut kosmeettiset aineet jäävät tyynyliinaan. Pitkässä juoksussa tyynyliinassa olevat epäpuhtaudet tukkivat ihohuokosia ja lopputuloksena on akne tai jokin muu iho-ongelma.

LUE MYÖS: Mikrobiologi kertoo, kuinka usein lakanat tulisi oikeasti pestä – ja mitä tapahtuu, jos et tee niin

Asiantuntijoiden mukaan lakanoiden säännöllinen vaihtaminen ja niiden oikeaoppinen peseminen ovat tapoja, joilla edellä mainitut ongelmat on helppo välttää.

Ja mikäs olisikaan parempaa kuin sukeltaa vastavaihdettuihin, puhtaisiin lakanoihin?

LUE MYÖS: Nainen ei pessyt petivaatteitaan viiteen vuoteen – iljettävät seuraukset paljastuivat lääkärillä

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähde: Business Insider

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi