Tänä kesänä olosuhteet sinilevälle näyttävät olevan Suomen vesistöissä otolliset. Järvemme ovat kuitenkin jo ennestäänkin herkkiä rehevöitymiselle.
Vaikka lentokoneesta katsoen näyttäisi siltä, että Suomessa on vaikka kuinka paljon vettä, se on osittain näköharhaa.
– Melkein kaikki Suomen järvet ovat viimeisen jääkauden soihin painamia matalia lätäköitä. Esimerkiksi Laatokassa on kolme kertaa enemmän vettä kuin Suomen kaikissa järvissä ja joissa yhteensä. Juuri sen takia, kun näitä kuutioita on niin vähän, vesistömme ovat hirveän haavoittuvia, vesirakennusinsinööri ja sinilevähaittojen torjuntaan keskittyvän Saloyn toimitusjohtaja Tapio Salminen kertoi Huomenta Suomessa kesäkuussa.
Pelloilta lannoitteiden mukana vesistöihin valuva fosfori saa siis heti aikaan merkittäviä sinileväkukintoja ja muutakin rehevöitymistä.
– Kaikki rehevöityminen ja sinilevät kilpailevat samasta fosforista, joka on kaiken kasvun perusalkuaine, Salminen toteaa.
Miten sinilevästä voisi päästä eroon omassa mökkirannassa? Miten voi olla varma, että vedessä on sinilevää? Miksi vesi on myrkyllisimmillään pari–kolme päivää sen jälkeen, kun vesi näyttää jo kirkastuneen sinilevästä? Katso koko video ylhäältä.