Amerikkalainen hammaslääkäri hätkähdytti someväkeä kertomalla, että reikiintymistä aiheuttavat bakteerit voivat tarttua suusta suuhun suutelemalla. Lapsuuden jälkeen sylkikontaktit eivät ole kuitenkaan reikiintymisen kannalta merkittävä riski – pussailun sijaan kannattaa vältellä esimerkiksi napostelua.
Hammaslääkäri Tasneem Mahmood kertoo 1,2 miljoonaa katselukertaa keränneellä TikTok-videollaan faktan, joka on tullut monelle yllätyksenä: hampaiden reikiintymistä aiheuttavat kariesbakteerit ovat tarttuvaa laatua.
– Uusi pelko pääsi valloilleen, eräs kommentoija kirjoitti saaden useita tuhansia tykkäyksiä.
Jos video ei näy, voit avata sen tästä.
Hammaslääkäreitä tieto ei hätkähdytä, sillä reikiintymistä aiheuttavien bakteerien tarttuvuus on tunnistettu ainakin 1970-luvulta lähtien, viraalivideosta uutisoiva brittilehti The Guardian kertoo.
Kariesbakteerit elelevät hampaan pinnassa ja käyttävät ravintonaan suuhun tulevaa sokeria. Bakteerit tuottavat sokereista aineenvaihduntatuotteena happoja. Happohyökkäykset vaurioittavat hammasta ja aiheuttavat tiheään esiintyessään reikiintymistä.
Lue myös: Sorrutko hammaspesun helmasyntiin? Huono suuhygienia voi sairastuttaa vakavasti – älä sivuuta tätä hälytysmerkkiä
Lähes kaikilla aikuisilla on suussaan kariesbakteereita. Usein ne tarttuvat jo lapsuusiässä syljen välityksellä, kun lapsi esimerkiksi syö vanhempansa kanssa samalla lusikalla. Mitä nuorempana ihminen kariesbakteereille altistuu, sitä todennäköisemmin ne tarttuvat. Tästä syystä sylkikontakteja lapsen kanssa tulisikin välttää.
Videollaan Mahmood pohtii aviomiehelleen antamaansa suudelmaa ja vihjailee sen olevan riski reikiintymistä aiheuttavien bakteerien tarttumiselle.
Koska tartunta on todennäköisesti kuitenkin saatu jo lapsena, ei pussailun välttely ole ensisijainen keino huolehtia hammashygieniastaan. Sylkikontaktit nuorena tai aikuisena eivät ole reikiintymisen kannalta merkittävä riski.
Miksi suussa maistuu veri tai metalli? Listasimme yleisimmät syyt! Juttu jatkuu videon alla.
0:36Katso video: Miksi suussa maistuu veri tai metalli?
Näin ehkäiset hampaiden reikiintymistä
Kariesbakteereiden villiintymistä voi ehkäistä tehokkaasti omilla elintavoillaan.
Reikiintymisen riskiä pienentää hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnalla, hammasvälien päivittäinen puhdistaminen, säännöllinen ateriarytmi, napostelun lopettaminen sekä sokeristen juomien ja ruokien välttely.
Toiset ihmiset ovat muita alttiimpia hampaiden reikiintymiselle esimerkiksi syljen koostumuksen tai erityksen vuoksi. Sylki vähentää suun happamuutta ja kovettaa hampaan pintaa happohyökkäyksen jälkeen. Esimerkiksi raskaus, diabetes, tietyt lääkitykset ja jotkut yleissairaudet vaikuttavat sylkeen ja edesauttavat näin reikien syntymistä. Pureskelun puute tai rasitus voivat vähentää väliaikaisesti syljen eritystä.
Myös suutelun ja reikiintymisen yhteydestä varoitellut amerikkalaishammaslääkäri painottaa Insider-sivuston haastattelussa hyvän hammashygienian merkitystä reikiintymisen ehkäisyssä.
– Ajattelenko, ettei ihmistä pitäisi suudella, koska hänellä on hampaissaan reikiä? En alkuunkaan. Hampaiden reikiintyminen ei ole merkki moraalisesta epäonnistumisesta eikä asiaa pitäisi käyttää ihmisen tai kumppanin hyvyyden arvioimisessa, Mahmood sanoo.
Ihan kenen tahansa kanssa ei kuitenkaan kannata suin päin ryhtyä muhinoimaan, sillä suutelu on myös monelle muulle mikrobille oiva keino levitä ihmisestä toiseen. Pussailu väärään aikaan voi johtaa esimerkiksi herpeksen, mononukleoosin tai flunssan tarttumiseen.
Lue myös: Tarttuuko herpes oireettomalta tai vessanpöntöltä? "Enemmistö ei edes tiedä saaneensa tartuntaa"
Lue myös: Härski väite levisi somessa ja paljastui todeksi – tätä seksisalaisuutta et voi piilotella hammaslääkäriltäsi
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Pelottaako seksitauti? Videolla gynekologi listaa, miten yleisimmät seksitaudit oireilevat.
4:32Katso video: Gynekologi listaa Suomen yleisimmät sukupuolitaudit ja niiden oireet.
Lähteet: The Guardian, Insider, Terveystalo, Terveyskirjasto, Hammaslääkäriliitto