Tutkimus: Päivittäinen annos tätä ravintolisää voisi hidastaa ikääntymistä – kaksi tekijää toivat lisähyötyä

1:13imgKATSO MYÖS VIDEO: Tunnistatko pehmeän ja kovan rasvan lähteet?
Julkaistu 16.02.2025 15:45

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Tutkimustulokset puhuvat omega-3-valmisteiden puolesta, mutta asiantuntija suhtautuu havaintoon varauksella.

Päivittäinen annos omega-3-rasvahappoja voi hidastaa ikääntymistä, ilmenee The Guardianin mukaan laajasta kliinisestä tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin keinoja pidentää ihmisen hyvässä terveydentilassa vietettyjen vuosien määrää ennen kuin terveys alkaa rapistua vanhalla iällä. Tutkimus julkaistiin Nature Aging -lehdessä.

Omega-3-rasvahapot ovat elimistölle välttämättömiä rasvahappoja. Tutkimuksessa niiden terveiden vanhempien ihmisten, jotka nauttivat niitä gramman päivässä verran kolmen vuoden ajan, havaittiin biologisilla markkereilla mitattuna ikääntyneen kolme kuukautta vähemmän kuin muiden osallistujien. 

Kun samalla syötiin D-vitamiinilisää ja liikuttiin säännöllisesti, saatiin vaikutusta tehostettua lähes neljään kuukauteen.

– Vaikka kolmen tai neljän kuukauden nuorentuminen biologisessa iässä kolmen vuoden aikana saattaa tuntua pieneltä, voi niillä niiden mahdollisesti jatkuessa olla merkittäviä vaikutuksia väestön terveyteen, sanoo tutkimusta tekemässä ollut Heike Bischoff-Ferrari, geriatriaan ja pitkäikäisyyteen erikoistunut professori Zürichin yliopistosta The Guardianille.

Alla olevalla videolla keskustellaan ruokavalion vaikutuksesta vireystilaan. Juttu jatkuu videon alla.

7:46imgVieraana laillistettu ravitsemusterapeutti FT Reijo Laatikainen.

Tarkastelussa epigeneettiset kellot

Omega-3 on tyydyttymätön rasvahappo, jota löytyy rasvaisesta kalasta ja muista elintarvikkeista, kuten pähkinöistä ja siemenistä. Aiemmissa tutkimuksissa on arveltu, että se voi vaikuttaa ikääntymisprosessiin. Epäselvää oli kuitenkin se, mahtaako siitä olla ihmisille merkittävää hyötyä. 

Tutkimuksessa hyödynnettiin epigeneettisiksi kelloiksi kutsuttuja biologisia työkaluja. Niiden avulla arvioitiin, miten ikääntymisnopeudet vaikuttivat kliinisessä tutkimuksessa liki 800 osallistujaan, jotka olivat iältään vähintään 70-vuotiaita. Tutkimus tehtiin Sveitsissä.

Epigeneettiset kellot ovat koneoppimismallien avulla kehitettyjä algoritmeja, joiden avulla voidaan ennustaa ihmisen ikää genomin laajuisista DNA-metylaatiotasoista, kertoo Jyväskylän yliopisto erään hankkeensa kuvauksessa.

omega-3-lisäravinteitaOmega 3-rasvahapot elimistölle välttämättömiä. Kuvituskuva.Shutterstock

Osallistujat jaettiin kahdeksaan ryhmään. Osallistujat söivät päivittäin gramman leväpohjaista omega-3-ravintolisää tai 50 mikrogrammaa D-vitamiinia tai harrastivat puoli tuntia liikuntaa kolmesti viikossa tai tekivät jotain näiden yhdistelmistä.

Kolme eri epigeneettistä kelloa antoi viitteitä siitä, että omega-3 hidasti ikääntymistä. Yksi niistä havaitsi lisähyötyä, kun rasvahappoihin yhdistettiin D-vitamiini ja liikunta.

Omega-3:n, D-vitamiinin ja liikunnan havaittiin yhdessä pienentävän gerastenian esiasteen kehittymistä 39 prosentilla ja vähentävän invasiivisia syöpiä 61 prosentilla. 

Jo aiemmin tässä Do-Health-tutkimuksessa on havaittu omega-3-valmisteeseen liittyvä pienempi kaatumis- ja infektioriski.

Lue myös: Kuuluuko vanhana olla heikko? Gerastenia voi antaa merkkejä jo 50-vuotiaana

Avoimia kysymyksiä riittää

Toisaalta tulokset ovat alustavia eikä vielä tiedetä, johtaako ikääntymisprosessin hidastuminen siihen, että ihmiset elävät terveempinä pidempään.

Lue myös: Kalaöljyvalmisteista voi olla hyötyä terveydelle, mutta tutkimus havaitsi myös riskin

Vaikka aiemmat tutkimukset ovat viitanneet myös omega-3:n terveyshyötyihin, ristiriitoja löytyy. Eräässä äskettäin julkaistussa tutkimuksessa saatiin esimerkiksi näyttöä siitä, että kalaöljylisäravinteet saattaisivat vähentää vakavien sydänongelmien riskiä vain niillä, joilla on sydän- ja verisuonitauti, mutta saattavat jopa lisätä sydänongelmien tai aivohalvauksen riskiä sydämeltään terveillä ihmisillä. 

Toisaalta Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala varoitti taannoin, ettei omegavalmisteita kannata syödä yhdessä tiettyjen lääkkeiden kanssa.

Sydänlääkäri ei kannusta omatoimiseen omegavalmisteiden popsimiseen. Juttu jatkuu videon alla.

9:34imgKun ihminen ikääntyy, erilaisten lääkkeiden haittavaikutukset voivat lisääntyä. Mutta miksi? Haastattelussa Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala ja Helsingin yliopiston geriatrian professori Esa Jämsen.

Lue myös: Syötkö omegavalmisteita tai tulehduskipulääkkeitä? Sydänlääkäriltä varoitus

Brittiläinen terveysviranomainen NHS ei suosittele omega-3-lisäravinteita, vaan kehottaa ihmisiä syömään kaksi annosta kalaa viikossa tai vastaavan määrän kasvilähteestä riittävän saannin takaamiseksi.

Leonard Schalkwyk, brittiläisen Essexin yliopiston ihmisgenetiikan professori, on varovainen arvioissaan. 

– DNA:n metylaatio muuttuu iän myötä kuten ihosi. Ei tiedetä, onko se syy ikävaikutuksiin, mutta se on epätodennäköistä, koska ei ole merkkejä siitä, että se olisi osa sisäistä elinikäkelloa, joka voidaan kääntää taaksepäin.

– Tämä tutkimus havaitsee pienen eron ikään liittyvässä DNA:n metylaatiossa "nuorempaan" suuntaan iäkkäillä ihmisillä, jotka on satunnaistetussa kolmen vuoden tutkimuksessa määrätty D-vitamiiniin, omega-3:een ja liikuntaan. Valitettavasti tämä ei osoita, että heitä olisi nuorennettu.

Katso myös: Ylilääkäri listaa keinot ikääntymisen hidastamiseksi

9:12imgTiede ei tarkkaan tiedä, miksi vanhenemme.  Vaikka ikääntymisen juurisyy jääkin hämärään, Tyksin ylilääkäri Jan  Sundellin mukaan vanhenemisteoriat ovat kuitenkin samaa mieltä ainakin yhdestä asiasta: terveelliset elämäntavat hidastavat vanhenemista. Mitkä neljä "nuorentavaa tekijää" hän nostaisi esiin?

Lue myös: 

Pitkäikäisyyden asiantuntija varoittaa: "Terveellinen" tapa voi oikeasti viedä vuosia elämästäsi

Harvardin ravitsemusasiantuntija neuvoo, miten kannattaa syödä hyvän aivoterveyden nimissä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: The Guardian

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus