Timo Laukkio tsunamista: Uutistoimittajat siirtyivät "automaattiohjaukselle", surutyölle ei ollut aikaa

Tsunami muutti MTV:n uutistoimittajan Timo Laukkion joulusuunnitelmat tapaninpäivänä 2004. Kun suomalaisuhrien lukumäärä vahvistui suorassa lähetyksessä, oli kuin ilma olisi pysähtynyt studiossa.

Kaakkois-Aasian tsunami vavisutti 10 vuotta sitten koko maailmaa. Se vaati kaikkiaan lähes 230 000 ihmishenkeä ja vaikutti välittömästi ja välillisesti satojen tuhansien muidenkin elämään.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman toimituspäällikkö Timo Laukkio oli matkalla tapaninpäivän viettoon appivanhempien luo Ouluun, kun tieto tsunamista tavoitti hänet.

– Minulle soitettiin uutistoimituksesta ja ilmoitettiin, että Tyynellämerellä ja Kaakkois-Aasian rannikolla on tapahtunut massiivinen luonnonmullistus. Jo alustavien tietojen mukaan se on tappanut satoja ihmisiä, ja minua pyydettiin tulemaan vahvistukseksi.

Laukkio etsi lähimmän liittymän Hollolassa ja käänsi auton keulan takaisin Helsinkiä. Siitä alkoi lähes yhtäjaksoinen 72 tunnin työrupeama.

Tiedot tapahtuneesta olivat aluksi hyvin hajanaisia.

– Ensimmäiset uutiset tulivat Sri Lankasta, ja keskeinen tieto oli, että luonnonmullistus oli ollut ennenkuulumattoman suuri. Pian tietoja alkoi tulla myös Thaimaasta.

Laukkio kertoo, että hyvin pian alettiin ymmärtää sekin, että hyökyaalto on koitunut todennäköisesti myös suomalaislomalaisten kohtaloksi.

– Toimituksen johto päätti lähettää toimittaja Kari Lumikeron paikan päälle Thaimaahan. Hän pääsi Phuketiin tyhjän avustuslentokoneen mukana.

Uutistoimittajat työskentelivät ”automaattiohjauksella”

Myös esimerkiksi Estonian onnettomuusyönä töissä ollut Laukkio kertoo, että uutistoimittaja keskittyy täysin tiedon hankkimiseen ja välittämiseen ollessaan tapahtumien keskiössä, olipa tieto millaista tahansa.

– Tsunami oli kamalinta, mitä maailmassa oli tapahtunut pitkään aikaan. Mutta kauhistelu ja sureminen jäivät täysin sivuasiaksi. Ihmiset siirtyivät tietyssä mielessä automaattiohjaukselle. Tsunamista raportointi jatkui ainakin kuukauden, ja myöhemmin oli jo aikaa tehdä surutyötäkin uutistyön ohessa, Laukkio muistelee.

”Sauli Niinistö oli tulenpalavan vihainen”

Laukkion mieleen on jäänyt erityisesti yksi tsunamihaastattelu.

Kaksi päivää turman jälkeen studiovieraiksi olivat tulossa onnettomuudesta hengissä selvinnyt Euroopan investointipankin varapääjohtaja Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja. Niinistö oli saapunut Khao Lakista Suomeen vasta sinä päivänä.

Laukkio kertoo Niinistön olleen ”tulenpalavan vihainen”.

– Hän sanoi haluavansa sanoa haastattelussa vain yhden asian. Hän halusi kysyä Tuomiojalta, miten on mahdollista, että asia on hoidettu niin kelvottomasti ulkoministeriön päässä.  

Ulkoministeriötä oli moitittu jo aiemmin muun muassa tiedottamisen huonosta hoitamisesta sekä onnettomuuspäässä että Suomessa.

Suomalaisuhreja oli ulkoministeriön mukaan tuossa vaiheessa 15–20. Tuntia ennen ohjelman alkua Kari Lumikero soitti Laukkiolle Khao Lakista.

– Hän kertoi aivan hädissään, että hänen saamiensa tietojen mukaan suomalaisia on kuollut jo ainakin 100. Toisin sanoen suomalaisen onnettomuuden kertaluku muuttui täysin.

Kun Lumikero kertoi tietonsa uhrimäärästä suorassa lähetyksessä, kaikki ikään kuin pysähtyi hetkeksi.

– Vaikka tiesin asian jo etukäteen, tieto oli vavahduttava. Oli kuin ilma olisi pysähtynyt studiossa sekunnin murto-osaksi, kun tietoisuus asiasta jysähti.

Tuomioja myönsi arvion olevan oikea.

– Hän kertoi, että arvio vastaa osapuilleen ulkoministeriön arvota, joten samalla hetkellä arvio oli virallinen. Uutisihmisen näkökulmasta siinä oltiin valtavan uutisen äärellä.  

Laukkio ylistää Lumikeroa

Laukkio haluaa uutistoimittajana kertoa vielä yhden asian ”aikakirjoihin merkittäväksi”.

– Kari Lumikerohan teki tsunamiuutisoinnissa jättiläismäisen journalistisen työn, jonka ansiosta suomalaiset saivat asiasta paljon tarkemman ja havainnollisemman kuvan kuin esimerkiksi ulkoministeriön tiedotteista olisi saanut.

Laukkion mukaan oli siksi täysin ”irvokasta”, että tapahtuman jälkeen eräs viestinnän professori moitti Lumikeroa sokissa olevien ja puolustuskyvyttömien ihmisten hyödyntämisessä uutisoinnissaan.

– Mielestäni se oli pöyristyttävin episodi koko journalistisessa prosessissa, että joku lähtee mestaroimaan toimittajaa siitä, että hän on pitänyt suomalaiset ajan tasalla.

Lumikero sai uutisoinnista lopulta Bonnierin suuren journalistipalkinnon. Palkintoperusteluissa todettiin, että Lumikeron uutisointi vaikutti myös suomalaisten viranomaisten ja tiedotusvälineiden tilannearvioihin katastrofin laajuudesta.

Tsunamissa kuoli tai katosi kaikkiaan noin 180 suomalaista.

Lue myös:

    Uusimmat