Robert Mugabe tunnettiin 37 vuotta sitten politiikan titaanina, joka voitti Afrikan viimeisen suuren sodan kolonialismia vastaan.
Nyt 93-vuotiaalle Mugabelle ovat kääntäneet selkänsä niin oma puolue kuin kansakin ja hänen hallintonsa on itsevaltiuden, korruption ja talousromahdusten ryvettämä.
Mugaben valtakauden päättivät lopulta samat armeijan joukot, jotka ylläpitivät hänen valtaansa vuosia. Viraltapanon käynnistämisen viimeisteli Mugaben oma puolue Zanu-PF, jonka uskollisuus johtajalleen oli aiemmin ehdotonta.
Viimein Mugabe taipui ja ilmoitti tiistaina erostaan kirjeellä. Ero astui voimaan heti.
Nenä kirjassa laitumelle
Mugabe syntyi helmikuun 21. päivä vuonna 1924 katoliseen perheeseen Kutaman lähetysalueelle. Zimbabwe oli tuolloin vielä Britannialle kuulunut Rhodesia.
Lapsena Mugabe oli syrjään vetäytyvä mutta ahkera opiskelemaan. Hän kulki nenä kirjassa jopa laitumella karjaa kaitsiessaan.
Mugaben puuseppäisä jätti perheensä pojan ollessa kymmenvuotias. Tämän jälkeen Mugaben palo opiskella vain kasvoi, ja hän sai opettajan pätevyyden 17-vuotiaana.
Marxismiin mieltynyt Mugabe kävi Fort Haren yliopistoa Etelä-Afrikassa, missä hän tutustui useisiin eteläafrikkalaisiin mustien nationalistien tuleviin johtajiin. Myöhemmin hän opetti Ghanassa, missä hän sai vaikutteita maan perustajapresidentti Kwame Nkrumahin politiikasta.
Vankilavuodet muuttivat
Palattuaan Rhodesiaan Mugabe pidätettiin vuonna 1964 kansallismielisen toiminnan takia. Seuraavan vuosikymmenen hän vietti vankileireillä ja selleissä samalla, kun Rhodesia rimpuili irti Britanniasta.
Mugaben ollessa vankilassa hänen ja hänen ensimmäisen vaimonsa, ghanalaissyntyisen Sally Francesca Hayfronin nelivuotias poika kuoli. Rhodesian vähemmistöhallituksen johtaja Ian Smith ei sallinut Mugaben osallistua lapsensa hautajaisiin.
Vankeusaika ei nujertanut Mugaben tiedonjanoa. Hän suoritti kolme tutkintoa kirjekursseina. Rankat vuodet muuttivat kuitenkin hänen luonnettaan armottomampaan ja juonikkaampaan suuntaan.
Vapauduttuaan vuonna 1974 Mugabe nousi Zimbabwen afrikkalainen kansallinen unioni -puolueen (Zanu) johtoon. Puolue yhdisti voimansa Joshua Nkomon johtaman Zimbabwen afrikkalainen kansojen liiton (Zapu) kanssa.
Vuonna 1964 puhjenneet itsenäisyyspyrkimykset ja kansainväliset pakotteet pakottivat Rhodesian hallinnon neuvottelupöytään, ja Zimbabwe saavutti itsenäisyytensä vuonna 1980. Samana vuonna Mugabe nousi pääministeriksi. Hänen sovitteluun tähdännyt politiikkansa sekä koulutus- ja terveydenhoito-ohjelmansa saavuttivat kansainvälistä kiitosta.
Maareformi romutti maatalouden
Mugaben sädekehä hiipui nopeasti kansainvälisten tukijoiden silmissä.
Vuonna 1982 Mugabe potki hallituksesta entisen liittolaisensa Nkomon, kun tämän tiluksilta löytyi asekätkö. Mugaben shona-enemmistön tukema puolue käynnisti operaation Nkomoa tukevia ndebeleitä vastaan. Surmansa sai arviolta 20 000 ihmistä.
Kansainvälisen yhteisön silmissä Mugaben muutti hylkiöksi viimeistään maareformi eli valkoisten maanomistajien tilojen haltuunotto ja siirto mustille kansalaisille. Tarkoitus oli lepytellä vihaisia sotaveteraaneja, jotka uhkasivat Mugaben hallintoa.
Maareformi romutti maatalouden, ajoi sijoittajat maasta ja käynnisti talouskriisin. Vuonna 2008 inflaatio oli jo niin hurjaa, että Zimbabwe lakkasi painamasta omaa valuuttaansa ja siirtyi käyttämään ulkomaista.
1:41