Britannian entinen ulkoministeri Peter Carrington muistelee Robert Mugabea kylmäverisenä miehenä. Carrington välitti Zimbabwen itsenäisyyttä valmistelleita neuvotteluja.
– Hänessä oli jotain matelijamaista. Hänen taitojaan ja älyään saattoi vain ihailla... mutta hän oli tietyllä tapaa hyvin liukas ihminen, Carrington arvioi elämäkertakirjailija Heidi Hollandille.
– Mugabe ei ollut lainkaan inhimillinen.
Elämäkerturi Martin Meredithin mukaan Mugaben todellinen pakkomielle eivät olleet rikkaudet vaan valta.
– Vuosi toisensa jälkeen Mugabe piti yllä valtaansa väkivalloin ja sortamalla, murskaamalla poliittiset vastustajansa, hyökkäämällä oikeuslaitosta vastaan, tallomalla omistusoikeuksia, tukahduttamalla vapaat tiedotusvälineet ja peukaloimalla vaaleja.
– Hän oli suuri johtaja, jonka johtajuus rapistui pisteeseen, jossa hän painoi Zimbabwen polvilleen, sanoo Etelä-Afrikan yliopiston professori Shadrack Gutto.
Mugabe itse näytti olevan kritiikille immuuni.
– Jos sanotaan diktaattoriksi... silloin on selvää, että tarkoituksena on vain tahrata mainetta ja halventaa. Sellaiseen ei ole syytä kiinnittää juuri huomiota, Mugabe sanoi vuonna 2013 julkaistussa dokumentissa.
Itsevaltias johon puri vain aika
Rautaisella otteella hallinneeseen Mugabeen ei tuntunut vaikuttavan kuin aika – jos sekään. Vuosikymmeniä kysymys hänen seuraajastaan oli Zimbabwessa tabu.
Mugaben ylitettyä 90 vuoden rajapyykin hänen terveytensä heikentyi silminnähden. Hänen huhuttiin sairastavan eturauhassyöpää, mutta presidentti itse kiisti huhut. Puolue-eliitin valtakamppailu muuttui kuitenkin yhä ilmeisemmäksi.
Valtakamppailun keskiössä olivat varapresidentti Emmerson Mnangagwa ja Mugaben kunnianhimoinen toinen vaimo Grace Mugabe. Hän on miestään 41 vuotta nuorempi ja parin yhden tyttären ja kahden pojan äiti.
Mugaben ja hänen vaimonsa vallan murensivat lopulta Mnangagwan potkut, joiden taa Zimbabwen armeija ei asettunut.
1:41