Urheilutoimittajalegenda Jari Porttilaa odotti marraskuussa työreissulta palatessaan postilaatikossa mieluinen yllätys. Pitkän uran luonut, MTV:n urheilulähetyksissä kansan tuntemaksi tullut Porttila oli kutsuttu vaimonsa Kirstin kanssa presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.
Pääkuvan videolla Jari Porttilan ja Mika Häkkisen legendaarinen hetki vuodelta 2000.
– Siellä se kirje oli jonkun päivää ehtinyt olemaan. Kun huomasin, että se oli tasavallan presidentiltä, niin kyllähän se pisti mukavan jännityksen päälle, että mitähän täällä on. Sitten kun se paljastui, niin olihan se mukava hetki. Tämä on varmaan niitä suurimpia kunnianosoituksia, mitä tavallinen ihminen voi saada, Porttila tunnelmoi.
1970-luvulla oman uransa median parissa aloittanut Porttila, 58, on tehnyt kuvaajavaimonsa Kirstin kanssa yhdessä vakinaisesti töitä viitisentoista vuotta. Kirsti on toiminut kuvaajana, kun Porttila on raportoinut rautaisella otteellaan muun muassa olympialaisista.
– Koen sen sillä tavalla, että työtämme on arvostettu. Presidentistäkin (Sauli Niinistö) on tehty juttuja jo ennen kuin hän oli presidentti ja niitä on tehty presidenttiyden aikana. Varmaan jotenkin ollaan tehty asioita oikeallakin tavalla.
Uransa alussa Porttila työskenteli kymmenisen vuotta Iltalehden ja Uuden Suomen urheilutoimituksessa, ja vuonna 1992 hän hyppäsi MTV3:n leipiin. Porttila oli myös perustamassa Tulosruutua vuonna 1994. Muistoja uran varrelta tulvii 12 olympialaisissa toimittajana työskennelleen legendan mieleen paljon.
– Onhan siellä hienoja hetkiä ihan Los Angelesin olympialaisista 1984 lähtien. Silloin suomalaiset Arto Härkönen ja Juha Tiainen nappasivat yllättäen kultaa keihäässä ja moukarissa.
Porttila nostaa esiin myös Mika Häkkisen loukkaantumisen rajussa ulosajossa formula ykkösten Australian GP:n aika-ajoissa 1995. Häkkinen voitti myöhemmin urallaan kaksi maailmanmestaruutta.
– Formuloissa olin pitkään varikkotoimittajana. Häkkisen kolarin aikaan olin työvuorossa aamulla. Se on jäänyt mieliin vahvasti, kun Estorilissa oli tiedotustilaisuus ja Häkkinen tuli ensimmäisen kerran julkisuuteen. Olin siellä paikan päällä ja tein Mikasta juttua.
Porttila mainitsee lisäksi tuoreimman MTV:lle tekemänsä jutun, joka syntyi maailman vanhimmasta elossa olevasta olympiavoittajasta, 98-vuotiaasta Lydia Wideman-Lehtosesta (video alla). Wideman juhli olympiavoittoa maastohiihdossa 10 kilometrillä Oslon talviolympialaisissa 1952.
2:23
– Kyllä ne tarinat ovat niin mahtavia. Sen lisäksi, että olen ollut tapahtumissa paikan päällä, olen pyrkinyt tutustumaan urheilijoihin käymällä heidän harjoituksissaan. Niissä oppii tuntemaan ja näkemään sen puolen, mitä harvoin näkee itse kilpailuissa, eli millä se kunto on tehty, Porttila sanoo.
– Olen ollut Myllylän Mikan kanssa suolla, samoin Koskelan Pekan kanssa. Olen päässyt urheilijoiden kanssa mitä erinäisimpiin paikkoihin, kun olen onnistunut luomaan luottamukselliset suhteet. Harva urheilija kuitenkaan päästää toimittajia harjoitustilanteeseen. Ne ovat olleet sellaisia elämyksiä, joissa tajuaa sen valtavan työn, mitä urheilija tekee menestyksen eteen. Se ei todellakaan tule sormia napsauttamalla.
Ei tule myöskään menestys ja arvostus toimittajana. Porttila lukeutuu mediakasvoihin, joiden tekemisiä on seurattu erityisellä mielenkiinnolla ja tarkkuudella. Porttilasta on tehty jopa suosittu parodiatili Twitteriin.
– Olen varmaan niitä viimeisiä toimittajia, jotka eivät ole silloin aikanaan erikoistuneet mihinkään, vaan ovat tehneet vähän joka lajia. Olen pyrkinyt syventämään sitä tietämystä talvella ja kesällä eri lajeista. Nykyäänhän meillä on paljon jääkiekko- tai jalkapallotoimittajia ja vastaavia, mutta tällaisia yleistoimittajia on aika vähän. Kun olen ollut vähän joka paikassa, olen jäänyt ihmisten mieliin sieltä ja täältä, Porttila kokee.
Vaikka Porttilasta on puhuttu paljon, toimittajakonkari ei sanojensa mukaan juuri seuraa hänestä käytyä keskustelua.
– Olen aikanaan oppinut, että julkisuus, mitä tulee, tulee työn ohessa, mutta se ei ole pääasia. Pääasia on, että pyrin olemaan linkki urheilijan ja katsojan tai lukijan välillä, välittämään tuntoja ja saamaan mahdollisimman hyviä juttuja aikaiseksi. En ole se tähti, vaan olen väline, jonka kautta saadaan tietoa ihmisille, Porttila alleviivaa.
Sitä tietoa Porttila on usein takavuosina välittänyt myös Linnan juhlien aikaan hiihtokisoista ja mäkimontuista. Tänään torstaina hän on kuitenkin ensimmäistä kertaa juhlissa paikan päällä, yhtenä kunnioitetuista sankareista.
– Aiemmin ollaan muun muassa Norjasta katsottu kisojen aikana netistä näitä juhlia. On makeaa päästä aistimaan sitä tunnetta ja katsomaan, millaista se meno on sisältä päin. Se on omalla tavallaan jännittävää, legenda summaa.