Toimitusjohtaja: Lakkoilu vaikutti UPM:n päätökseen suunnitella jalostamoa Kotkan sijasta Rotterdamiin

2:16img
Katso video: AKT aloitti saarron UPM:n tuotteille – tästä on kyse, ja näin osapuolet kommentoivat asiaa.
Julkaistu 27.01.2022 18:40
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Jo toinen miljardiluokan teollisuushanke valuu Suomen sijasta Hollantiin.

Viime keväänä Neste valitsi uuden jalostamonsa sijaintipaikaksi Rotterdamin, vaikka ehdolla oli myös Porvoo. Tänään UPM kertoi jatkavansa uuden biopolttoainejalostamon suunnittelua niin ikään Rotterdamissa. Vaihtoehtona ollut Kotka jäi nuolemaan näppejään.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan päätökseen vaikutti moni seikka, muun muassa verotus, lainsäädäntö, logistiikkakustannukset sekä toimitusvarmuus.

– Meillä täytyy olla toimitusvarmuutta tämän tehtaan kannalta, koska meidän ainoa tehdas tällä hetkellä on täällä Suomessa. Jos meillä on toinen tehdas, meillä pitää olla toimitusvarmuus asiakkaille kunnossa.

– Tietysti tämä lakko nyt oikeastaan on osoittanut sen, että meidän toimitusvarmuus ei ole sellaisessa kunnossa, että voisi sen varaan miettiä näitä asioita, Pesonen sanoo MTV Uutisille.

Toimitusjohtaja nostaa tässä yhteydessä esiin työlainsäädännön.

– Kun lakkoon mennään, se on kahden viikon ilmoitusaika, eikä se riitä jalostamon alasajoon. Jouduimme tällaiseen tilanteeseen joulukuussa, jonka takia jouduimme aloittamaan alasajon jo joulukuun alussa, vaikka lakkoilmoitus tuli kuun puolivälissä ja lakko alkoi tammikuun alussa. Kyllä nämä ovat olleet merkittävinä tekijöinä päätöksenteossa.

Lue myös: UPM valitsi Rotterdamin mahdollisen biopolttoainejalostamon sijaintipaikaksi Kotkan sijasta

Paperiliitto lakkoilee UPM:n tehtailla jo neljättä viikkoa, sillä UPM on pitänyt kiinni tavoitteista sopia työehtosopimukset liiketoimintakohtaisesti. Paperiliitto taas ei ole suostunut aloittamaan neuvotteluja erillisistä sopimuksista.

Pesosen mukaan yhtiö pyrkii aloittamaan pitkään juntturassa olleet työmarkkinaneuvottelut mahdollisimman nopeasti.

– Hymyilyttää jo vähän, että kun kumpikin lähettää vuoroviikoin kirjeitä, että kutsun teidät neuvotteluun. Silti tämä junnaa paikallaan. MInusta tässä pitäisi nyt astua eteenpäin neuvottelupöytiin, Pesonen sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

UPM