TOP 10: Talviolympialaisten suurimmat skandaalit

Getty Images
Julkaistu 24.01.2014 10:53

Salttu Forsström

Sotshin olympialaiset eivät ole vielä alkaneetkaan ja kisojen ympärillä on jo kuohunut aina ihmisoikeuksista terroriuhkiin saakka. Toivottavasti itse kisat saataisiin vietyä läpi ilman suurempia mutkia. Talviolympialaisten ympärillä on ennenkin kuohunut kuten seuraavasta listauksesta huomaamme.

Lehtikuva

10. Alain Baxterin käry 2002

Alain Baxteria ehdittiin juhlia Isossa-Britanniassa sen historian ensimmäisenä alppihiihdon olympiamitalistina ennen kuin hän kärähti metamfetamiini-piristeestä. Hän selitti käryä nenäsumutteella. Baxterilta otettiin mitali pois eikä saanut sitä takaisin, vaikka valitti kaikkiin valitusasteisiin.

Lehtikuva

9. USA:n jääkiekkojoukkueet 1948

USA lähetti St. Moritzin kisoihin kaksi jääkiekkojoukkuetta. Toisen joukkueen tukija oli amatööriurheilijoiden liitto (AAU) sekä USA:n olympiakomitea. Toista taas tuki jääkiekkoamatöörien liitto (AHA) ja kansainvälinen jääkiekkoliitto. AHA:n lähettämä joukkue oli täynnä ammattilaisia, kun AAU:n joukkue koottu amatööreistä. Osapuolet eivät päässeet sopuun siitä kumpi joukkue kisoihin lähetetään, joten molemmat matkasivat Sveitsiin. Paikalla alkoi kädenvääntö USA:n olympiakomitean, kansainvälisen jääkiekkoliiton, kisojen järjestäjän ja kansainvälisen olympiakomitean välillä, joka oli perua koko jääkiekkoturnauksen. Lopulta osapuolet pääsivät sopuun, että AHA:n joukkue saa pelata kisoissa, mutta sen pelejä ei noteerata eikä sen sijoitusta virallisteta ja AAU voi osallistua avajaisiin.

Getty Images

8. Vuoden 1968 suurpujottelun “mystinen hahmo”

Grenoblen kisojen miesten suurpujottelussa nähtiin omituisia tapahtumia. Ranskalainen Jean-Claude Killy (kuvassa) johti toisella kierroksella kilpailua. Hänen jälkeensä Itävallan Karl Schranz keskeytti oman laskunsa puolivälissä, kun oli nähnyt “mystisen hahmon” menevän radan poikki. Schranz sai uusintalaskun ja teki sillä pohja-ajan ja häntä juhlittiin jo mestarina. Hänestä tehtiin kuitenkin vastalause ja selvisi, että hän oli missannut portin ja näin Killy julistettiin voittajaksi.

Getty Images

7. Ross Rebagliatin hylkäys ja mitalin palautus 1998

Kanadalainen Ross Rebagliati voitti historian ensimmäisen olympiakullan lumilautailussa. Hänen elimistöstään löydettiin kuitenkin merkkejä marihuanasta käytöstä ja hänen suorituksensa hylättiin. Kansainvälisen olympiakomitean silloinen pääjohtaja Francois Carrard (kuvassa) julisti kovaan ääneen Rebagliatin hylkäyksestä. Hän joutui kuitenkin pian syömään nolosti sanansa, sillä kävi ilmi, ettei marihuana ollut vielä tuolloin kiellettyjen aineiden listalla ja kultamitali palautettiin hänelle. Rebagliati on muuten nykyään pistänyt pystyyn yrityksen, joka aikoo myydä ja valmistaa tulevaisuudessa lääkekannabista.

Lehtikuva

6. Dopingkäryt 2002

Vuonna 2002 kolme maastohiihtäjää jäivät kiinni dopingista, kun Espanjaa edustanut Johann Mühlegg (kuvassa) ja venäläiset Larissa Lazutina ja Olga Danilova kärähtivät darbepoetiini-hormonin käytöstä. Mühlegg oli ehtinyt voittaa kolme kultaa, Lazutina voitti yhden kultaisen mitalin ja kaksi muuta mitalia ja Danilova ehti kerätä yhden kullan ja yhden hopean. Koko kolmikko määrättiin menettämään mitalinsa vuonna 2004.

EPA

5. Itävallan hiihtäjien dopingskandaali 2006

Itävaltalainen valmentaja Walter Mayer oli jo aiemmin tuomittu toimitsijakieltoon eikä hän olisi saanut olla Torinon olympialaisissa. Hänet nähtiin kuitenkin kisa-alueella ja se aiheutti epäilyjä. Italian poliisi teki rynnäkön Itävallan majoitustiloihin ja sieltä löytyi veripusseja jotka viittasivat veridopingiin. Mayer itse yritti karata takaisin Itävaltaan, mutta hän karautti poliisin tiesulkuun sanoen yrittävänsä tappaa itsensä ja hänet toimitettiin psykiatriseen hoitoon. Kaksi ampumahiihtäjää ja neljä maastohiihtäjää sai elinikäisen kilpailukiellon olympialaisiin. Mayer ei virheistään oppinut, vaan jäi kiinni dopingaineiden myynnistä vuonna 2009.

Lehtikuva

4. Myönnettyjen kisojen siirtäminen 1976

Vuoden 1976 talviolympialaisten isännän valinta oli kokonaisuudessaan valtava farssi. Kisat oli jo myönnetty Denverille, mutta Denverin veronmaksajat äänestivät kisoja vastaan, sillä ne maksoivat liikaa ja niiden pelättiin vahingoittavan luontoa. Sen jälkeen niitä tyrkytettiin Whistlerille Kanadaan, mutta siellä vallanpitäjät olivat vaihtuneet ja kunniasta kieltäydyttiin. Salt Lake City ilmoittautui vapaaehtoiseksi kisojen järjestäjäksi, vaikkei ollut alun perin hakenut kisoja. Lopulta kansainvälinen olympiakomitea päätti järjestää kilpailut Innsbruckissa, joka ei ollut edes hakenut kisoja. Hakijoiden joukossa oli muuten myös Tampere.

Lehtikuva

3. Taitoluistelun tuomariskandaali 2002

Neuvostoliittolaiset ja venäläiset olivat hallinneet pariluistelua vuoden 1964 Innsbruckin kisoista lähtien, mutta Salt Lake Cityssä valta näytti vihdoin vaihtuvan, kun Kanadan David Pelletier ja Jamie Sale esittivät täydellisen ohjelman ja näyttivät olevan matkalla mestaruuteen. Yllätys olikin suuri, kun ranskalaistuomari Marie-Reine Le Gougne nosti venäläispari Jelena Bereznaja-Anton Siharulidzen ykköseksi ja he pääsivät juhlimaan kultaa. Kilpailun jälkeen Le Gougne murtui hotellissaan ja myönsi, että häntä oli painostettu järjestämään venäläisparin voitto. Loppujen lopuksi molemmille pareille annettiin kultaiset mitalit.

Getty Images

2. Tapaus Tonya Harding ja Nancy Kerrigan 1994

Kun kilpailu menee liian totiseksi… Tonya Hardingilla (oik) ja Nancy Kerriganilla oli kova keskinäinen kilpailutilanne ja yleensä Kerrigan oli vienyt pidemmän korren kaksikon välisissä mittelöissä. Harding päätti muuttaa hieman ennakkoasetelmia ennen Lillehammerin kisoja, kun hän pyysi silloista aviomiestään ja kahta hänen kaveriaan käymään Kerriganin kimppuun ja hajottamaan tämän polvet pampulla. Suunnitelma ei kuitenkaan täysin onnistunut, sillä vaikka Kerrigan joutui jättämään USA:n karsinnat väliin, valittiin hänet mukaan Lillehammeriin. Kerrigan voitti olympialaisissa lopulta hopeaa. Harding sen sijaan sijoittui kisoissa kahdeksanneksi. Myöhemmin hän myönsi syyllisyytensä ja hänet määrättiin ehdolliseen vankeuteen ja sai ikuisen kilpailukiellon.

EPA

1. Salt Lake Cityn lahjusskandaali

Salt Lake Citylle myönnettiin vuoden 2002 talviolympialaiset vuonna 1995. Muutama vuosi kisojen myöntämisen jälkeen alkoi nousta esiin viitteitä, joiden mukaan kansainvälisen olympiakomitean jäseniä olisi lahjottu äänestämään Salt Lake Cityn puolesta. Yhteensä 12 kansainvälisen olympiakomitean jäsentä joutui eroamaan tapauksen johdosta.

Tuoreimmat aiheesta

Olympialaiset