Naisen mukaan kameravalvonta paransi työntekijöiden turvallisuutta, oikeuden mukaan kyse oli lainvastaisesta tarkkailemisesta.
Katso video ulkomaalaista kausityövoimaa odottavasta tilasta.
Torikahvilaa pyörittänyt nainen tuomittiin torstaina sakkoihin Itä-Suomen hovioikeudessa kahden työntekijänsä lainvastaisesta tarkkailemisesta.
Kyse oli tapahtumista vuoden 2017 kesällä. Nainen oli asentanut torikahvilaan valvontakameran, joka tallensi ääntä ja kuvaa.
Naisen mukaan tarkoituksena oli estää omaisuusrikoksia sekä parantaa työntekijöiden turvallisuutta.
Työntekijöiden mukaan nainen sanoi, että kamera kuvasi koko kahvilaa ja myös asiakkaita. Tosiasiassa asiakkaista näkyi kuvissa vain kädet, kun he asioivat tiskillä.
Työntekijät kokivat kuvaamisen ahdistavaksi. He kertoivat, että jos vaikka piirakka tippui maahan, nainen soitti ja sanoi, ettei hävikkiä saisi tulla.
Kerran toinen työntekijöistä oli ollut keittämässä kahvia, kun naisen puoliso oli soittanut ja neuvonut, miten työ pitäisi suorittaa.
Eivät uskaltaneet ilmoittaa poliisille kesken kesän
Työntekijät kertoivat ottaneensa kameravalvonnan puheeksi naisen kanssa heinäkuun alkupuolella, mutta nainen oli tuntunut suuttuvan asiasta.
Koska työntekijät pelkäsivät potkuja, he eivät uskaltaneet tehdä asiasta ilmoitusta poliisille kesken kesän, vaikka aluehallintovirastosta heitä siihen neuvottiin. Lopulta he tekivät ilmoituksen elokuun lopussa.
Nainen kiisti syytteen käräjä- ja hovioikeudessa ja sanoi, ettei hänen tarkoituksenaan ollut loukata työntekijöiden yksityisyyttä. Hän sanoi katsoneensa tallenteelta kerran sitä, oliko iltatoria varten vielä tarpeeksi tuotteita myytävänä.
Lain mukaan työnantajan on kameravalvontaa toteuttaessaan pidettävä huolta siitä, että tallenteita käytetään vain siihen tarkoitukseen, joita varten tarkkailua oli suoritettu.
Hovioikeus katsoi, että kahvilassa valvontaa oli käytetty lainvastaisesti myös työntekijöiden tarkkailuun.
Hovioikeus tuomitsi naisen yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain rikkomisesta 25 päiväsakkoon, joista kertyy hänen tuloillaan maksettavaa 150 euroa.
Lisäksi hänet määrättiin maksamaan kummallekin työntekijälle kärsimyskorvausta 400 euroa. Käräjäoikeuden tuomioon nähden rangaistus lieveni hieman.