Toyotan MM-rallikuski avautui kovasta kohtalostaan: "Olen ollut todella stressaantunut"

Taas kolisee! Takamoto Katsuta tunaroi Ruuhimäessä 1:06
Yksi Takamoto Katsutan tämänvuotisista ajovirheistä sattui elokuun alussa Suomessa Ruuhimäen erikoiskokeella

Takamoto Katsuta palaa ensi viikolla ajettavassa Keski-Euroopan MM-rallissa takaisin Toyotan tehdasmiehistöön. Lukuisiin ajovirheisiin tällä kaudella syyllistynyt japanilaiskuski joutui tekemään edellisessä osakilpailussa Chilessä tilaa Sami Pajarille ja kertoo kokemuksen olleen monin tavoin opettava.

Katsutan saldo kauden kymmenessä MM-rallissa on murheellinen. Kisa on jäänyt kesken viidesti, ja Toyotan molemmat osa-aikakuljettajat Sébastien Ogier ja Kalle Rovanperä ovat MM-pisteissä reilusti japanilaisen edellä.

Valmistajien pisteitä Katsuta on tuonut Toyotalle tällä kaudella yhteensä 36. Ajettujen kisojen (7 kpl) keskiarvo (5,1 pistettä) on Toyota- ja Hyundai-kuljettajista kaikkein huonoin.

– Tilanne on tuntunut hyvin vaikealta, ja tämä on ollut minulle erittäin kova paikka. Elämä on joskus kovaa, mutta täytyy vain jatkaa työntekoa, Katsuta sanoi Dirtfishille ja viittasi kohtaloonsa Chilen MM-rallia koskien. 

– Mutta niin vaikeaa kuin tämä olikin, näin samalla sen, mistä suunnalta saan tukea. Tiedän, ketkä auttoivat minua ja keneen minun pitäisi luottaa tällaisina vaikeina hetkinä. Oli paljon tiimin ulkopuolisiakin ihmisiä, ja ihmisiä toisista talleista, jotka soittivat ja auttoivat. 

Katsuta kertoo saaneensa runsaasti tukea kaikilta muilta Toyota-kuljettajilta ja tallin muulta henkilöstöltä.

– He kaikki ovat olleet aika pitkään mukana lajissa, ja heillä on runsaasti kokemusta tästä tiimistä ja muistakin kuljettajista. Se, miten he ovat auttaneet minua, on ollut upeaa. He ovat auttaneet minua oman ydinalueensa ulkopuolella henkilökohtaisella tasolla. Se vetää erittäin nöyräksi, ja olen iloinen, että minulla on heidät.

– Heidän avullaan voin palata takaisin vahvempana. Haluan tehdä hyvää työtä maksaakseni takaisin kaiken sen, mitä te tekivät hyväkseni.

Esimerkiksi Rovanperä antoi Katsutalle ohjeeksi unohtaa koko Chilen MM-rallin ja miettiä sen sijaan jotain muuta. Katsuta myöntää, että ohjetta oli vaikea noudattaa.

– Yritin olla katsomatta, mutta sitä intohimoa, joka meillä on tätä lajia kohtaan, on mahdotonta sammuttaa. En voinut sille mitään.

Ensi viikolla ajettavaa Keski-Euroopan MM-rallia Katsuta kertoo lähestyvänsä harkitsevasti. Tavoitteena on rakentaa luottamusta kauden viimeiseen osakilpailuun, joka ajetaan marraskuussa hänen kotimaassaan Japanissa.

– Keski-Euroopassa täytyy melkeinpä unohtaa kokonaan tulos ja keskittyä vain omaan ajamiseen. Jos pystyn siihen, uskon, että tulos on ihan hyvä.

– Olen ollut todella stressaantunut ja turhautunut itseeni. Tämä johtuu paitsi virheistä myös siitä, että koen olevani nopea, mutta minun täytyy tehdä parempaa työtä muuttaakseni tämän vauhdin myös tuloksiksi. 

Lue myös:

    Uusimmat