Sébastien Ogierilta armoton palaute kovia kokeneelle tallikaverille: "Sitä on vaikea antaa anteeksi"

Takamoto Katsuta ulkona kärkitaistelusta – toinenkin Toyota pettää: "Voi veljet!" 0:35
Tämä oli viimeinen niitti: Takamoto Katsuta teki virheen kärkitaistelussa Kreikassa – "Voi veljet!"

Viikonloppuna ajettava Chilen MM-ralli on ensimmäinen kerta kolmeen vuoteen, kun Takamoto Katsutaa ei nähdä Toyotan kuljettajakokoonpanossa. Ailahtelevan kauden ajanut japanilainen teki yhden osakilpailun ajaksi tilaa Sami Pajarille. Tallin mestarikuljettajat ovat olleet viime viikkoina Katsutan tukena.

Katsuta, 31, on kymmenen MM-rallin jälkeen kuljettajien pisteissä vasta seitsemäntenä, vaikka täyden kauden pääluokassa ajaneita kuljettajia on hänen lisäkseen vain viisi. Heistä Grégoire Munsterin vauhti ei hyvänäkään päivänä riitä edes Katsutan tasolle, mutta toisaalta tallikaverit Sébastien Ogier ja Kalle Rovanperä ovat pisteissä Katsutan edellä, vaikka ovat ajaneet kolme ja neljä osakilpailua japanilaista vähemmän.

Katsuta on saavuttanut kymmenessä osakilpailussa vain yhden palkintokorokesijoituksen, kakkossijan maaliskuussa Keniassa, eivätkä palkintosijat ole olleet muissa kisoissa lähimaillakaan. Keskeytyksiä on viisi.

– Sanoin hänelle, että tässä hetkessä sitä on tietysti vaikea kestää. Hänen täytyy yrittää hyödyntää tämä tilanne jonkinlaisena nollauksena. Me kaikki teemme virheitä, Ogier sanoi Chilessä Dirtfish-sivustolle ja viittasi Katsutan tilanteeseen.

– Kukaan ei halua painaa häntä alaspäin. Päinvastoin. Haluamme hänen hyödyntävän potentiaaliaan, ja hän on osoittanut nopeuttaan jo pitkään. Koko tiimi yrittää tukea häntä. Sitä, että hän ei ole täällä, ei pitäisi nähdä pelkästään rangaistuksena. Toivomme, että pystymme auttamaan häntä korjaamaan kurssiaan.

Ogierin mukaan monet muut kuljettajat ovat olleet vastaavassa tilanteessa kuin Katsuta. Yhtenä esimerkkinä Ogier käyttää vuoden 2019 maailmanmestaria Ott Tänakia, joka tuntui uransa alkuvaiheessa heittävän ajovirheiden muodossa hukkaan useammankin M-Sportin tarjoaman mahdollisuuden.

– Silti hänestä tuli maailmanmestari.

– Se on totta kai vaikeaa, myös henkisesti, mutta juuri näissä tilanteissa tapahtuu kehitystä. Ensimmäisessä viestissä, jonka lähetin Takalle, sanoin: se, mikä ei tapa, vahvistaa, joten sinun täytyy katsoa eteenpäin.

Pelkästä päänsilittelystä ei tosin ole ollut Ogierinkaan kohdalla kyse.

– Olen myös ollut hänen suuntaansa rehellinen. Sitä, mitä tapahtui Kreikassa, on vaikea antaa anteeksi. Se oli yksi liikaa. Ehkä joskus tällainen isku kasvoihin voi auttaa nollaamaan.

Syyskuun alussa Kreikassa Katsuta keskeytti ajovirheen seurauksena jo kolmannella erikoiskokeella. Kahden ek:n jälkeen hän oli toisena, vain 0,2 sekunnin päässä kisaa johtaneesta Tänakista.

Katsutan ystäviin rallien ulkopuolellakin lukeutuva Rovanperä on hänkin tarjonnut tukeaan. Rovanperä kertoo jutelleensa Katsutan kanssa monta kertaa sen jälkeen, kun tieto Pajarin osallistumisesta Chilen MM-ralliin tuli julki.

– Tämä ei ole mikään paha juttu. Hän voi oppia itsestään ja siitä, mitä hän on tehnyt aiemmin. Jos hän pystyy ottamaan opiksi näistä asioista, hän pystyy kääntämään tämän positiiviseksi. Hän voi olla vahvempi jälkeenpäin, Rovanperä sanoi Dirtfishille.

– Hänen täytyy saada nollattua tilanne. Jossain kohtaa liika on liikaa. Ralli on henkisesti vaativaa. Hän tietää, miten ajetaan kovaa, mutta hänen täytyy myös osata ottaa rennosti. Se oli isoin viestini. Ota muutama olut ja nauti yksi viikonloppu elämästä ilman rallia.

Lue myös:

    Uusimmat