Trollaus ja kyberhyökkäykset tuomittiin: Euroopan parlamentti valmistautuu asettamaan lisää pakotteita Venäjälle – jännitteet lisääntyneet EU:n ja Venäjän välillä

3:45imgNiinistö tylynä MTV:n erikoishaastattelussa: Venäjän todistelut ydinohjuksista eivät vakuuta
Julkaistu 12.03.2019 16:56

Euroopan parlamentin edustajat hyväksyivät tiistaina EU:n ja Venäjän poliittisia suhteita arvioivan päätöslauselman äänin 402 puolesta, 163 vastaan, 89 tyhjää.

Päätöslauselmassa todetaan, että mikäli Venäjä jatkaa kansainvälisen oikeuden rikkomista, EU:n tulisi pysyä avoimena mahdollisuudelle asettaa maalle uusia pakotteita, erityisesti henkilöihin kohdistuvia pakotteita.

Pakotteiden tulisi olla oikeassa suhteessa Venäjän aiheuttamiin uhkiin.

Jännitteitä EU:n ja Venäjän välillä

Mepit toteavat päätöslauselmassaan, että EU:n ja Venäjän välille on vuoden 2015 jälkeen syntynyt uusia jännitteitä. Jännitteitä ovat aiheuttaneet muun muassa Venäjän toimet Syyriassa, asioihin puuttuminen Libyassa ja Keski-Afrikan tasavallassa sekä aggressiiviset toimet Ukrainassa.

Mepit pitävät huolestuttavana Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia sekä maan pyrkimyksiä vaikuttaa vaaleihin. Lisäksi Kremlin tuki EU:n vastaisille puolueille ja äärioikeistoa edustaville liikkeille pidetään huolestuttavana.

Valikoivaa yhteistyötä globaalien ongelmien osalta

Päätöslauselmassa todetaan, että nykyistä kumppanuus- ja yhteistyösopimusta tulisi tarkastella uudestaan ja yhteistyötä Venäjän kanssa rajoittaa yhteistä etua koskeviin aloihin.

Maailmaa koskevat haasteet kuten ilmastonmuutos, energiaturvallisuus, digitalisaatio ja terrorismin torjunta vaativat valikoivaa yhteistyötä Venäjän kanssa.

Mepit tuomitsevat Venäjän toimia

Euroopan parlamentti tuomitsee Venäjän tiedustelupalvelujen disinformaatiokampanjat ja kyberhyökkäykset, joiden tarkoituksena on ollut lisätä jännitteitä EU:ssa. Mepit toteavat, että EU:n toimia on lisättävä erityisesti ennen toukokuun 2019 EU-vaaleja.

Mepit tuomitsevat myös Venäjän useat EU:n jäsenvaltioiden ilmatilanloukkaukset erityisesti Baltian alueella.

Nord Stream 2-hanke saattaa lisätä EU:n riippuvuutta Venäjän kaasutoimituksista ja näin uhata EU:n sisämarkkinoita. 

Tuoreimmat aiheesta

EU