Unkarille rajua ryöpytystä venäläisten viisumeista: Vakava turvallisuusuhka Euroopalle

Euroopan parlamentissa mepit kritisoivat voimakkaasti Unkaria sen venäläisille ja valkovenäläisille myöntämistä pikaviisumeista.

Unkari alkoi kesällä myöntää pikaviisumeita venäläisille ja valkovenäläisille. Viisumit myönnetään ilman turvallisuusselvitystä.

Unkarista pystyy matkustamaan muualle Eurooppaan ilman rajatarkastuksia, koska se kuuluu vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen.

Eilisessä täysistuntokeskustelussa Strasbourgissa muun muassa kokoomuksen Pekka Toveri kuului niihin europarlamentaarikoihin, jotka syyttivät Unkaria vakoojien ja sabotöörien päästämisestä EU-alueelle.

Hänen mukaansa ihmisten vapaa liikkuvuus Schengen-alueella perustuu siihen, että jäsenmaat huolehtivat noudattavat ulkorajoillaan yhteisiä sääntöjä ja lakeja, ja siten huolehtivat yhteisestä turvallisuudesta.

– Unkarin johto, joka tekee parhaansa tukeakseen presidentti Putinin sotaa Ukrainaa vastaan, rikkoo tätä luottamusta, Toveri sanoi täysistunnossa.

Toverin mielestä muiden jäsenmaiden tulisi palauttaa rajatarkastukset Unkarista tuleville.

"Vakava turvallisuusuhka Euroopalle"

Myös perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen puhui sen puolesta, että Unkarista tuleviin pitää alkaa suhtautua muissa EU-maissa "äärimmäisellä ennakkoluulolla", jos maan hallitus ei peru päätöstään viisumeista.

– Unkarin pikaviisumit ovat Euroopalle vakava turvallisuusuhka, Tynkkynen sanoi.

SDP:n Eero Heinäluoman mukaan muiden jäsenmaiden turvallisuudesta piittaamaton viisumipäätös on viimeisin lisäys Unkarin kyseenalaiseen toimintaan.

Hän luetteli lisäksi toistuvat oikeusvaltiorikkomukset, EU:n ulkopoliittisten päätösten estämisen, Ukrainan tukemisen vaikeuttamisen.

Heinäluoma muistutti Unkarin tehneen päätöksensä aikana, jona Venäjä jatkaa hyökkäyssotaansa Ukrainassa ja kohdistaa muihin Euroopan maihin hybridioperaatioita.

– Muiden jäsenmaiden on voitava luottaa siihen, että Unkarin kautta tulevat kansalaiset ovat tarkistettuja eivätkä muodosta uhkaa muiden EU-maiden kansalaisille, Heinäluoma totesi.

Lue myös:

    Uusimmat