Trolleja, pedofiilivinkkejä ja avunpyyntöjä itsemurhaan – nettipoliisi "Fobba" kertoo, millaisia viestejä hänelle satelee

fobba
Marko Forss kertoo nettipoliisina saamistaan yhteydenotoista Facebookissa.Lehtikuva
Julkaistu 12.02.2017 19:47

MTV UUTISET

Nettipoliisilta haetaan apua mitä erilaisimmissa tilanteissa. Sosiaalisessa mediassa nimimerkillä Fobba tunnettu ylikonstaapeli Marko Forss kertoo Facebook-päivityksessään, että hänelle lähetettyjen yhteydenottojen kirjo on erittäin laaja.

Forss kertoo käsitelleensä viime vuonna jopa 3000 Facebookin kautta tullutta yhteydenottoa. Hän antaa kymmenen tapausta esimerkiksi viestien aiheista.

Forssilta on kysytty neuvoja muun muassa itsemurhaan.

– Henkilö kirjoittaa, että on pääsemässä seuraavana päivänä pois psykiatrisesta sairaalasta ja kysyy, mikä olisi paras keino tappaa itsensä, ettei poliisi puuttuisi asiaan. Hän suunnittelee ajavansa heti sairaalasta päästyään vastaantulijoiden kaistalle, Forss kuvailee tapausta päivityksessään ja kertoo ilmoittaneensa henkilön suunnitelmista tämän lääkärille.

Forssin mukaan ajoittain karut yhteydenotot ovat ikäviä. Ne ovat siitä huolimatta poliisin arkea.

– Eihän se mukavalta tunnu, jos ihmisellä on hätä, mutta ikävät asiat ovat poliisityön arkea, hän toteaa.

Nettipoliisille kehittyy trollitutka

Toisessa tapauksessa nainen oli ilmoittanut Forssille epämääräisestä sosiaalisen median profiilista, jolla oli paljon nuoria poikia kavereina.

– Erinäisistä syistä johtuen herää epäilys seksuaalirikoksesta. En kuitenkaan saa tarpeeksi tietoa kasaan, että esitutkinta voitaisiin käynnistää. Lähetän tiedot eteenpäin KRP:n tiedusteluporukalle, Forss kertoo.

Kaikissa tapauksissa nettipoliisin saamat vinkit eivät johda toimenpiteisiin.

– Saan ilmoituksen karmeista viesteistä, joissa hekumoidaan eläinten tappamisella ja kiduttamisella. Totean, että kyseessä on trolliprofiili, joka kannattaa jättää huomiotta, Fors kertoo eräästä tapauksesta.

Forssin mukaan trolleja, eli sosiaalisen median valeprofiileja tunnistetaan muun muassa kavereiden määrästä, kuvista ja kommenteista. "Trollitutka" harjaantuu sosiaalisessa mediassa toimiessa.

– Poliisin silmä harjaantuu somessa samalla tavalla kuin kadullakin tehtävissä havainnoissa. Joissain tapauksissa trollien havaitseminen voi kuitenkin olla vaikeaa ja heistä täytyy erottaa myös muuten vain älämölöä tuottavat (henkilöt), joilla saattaa olla esimerkiksi päihde- ja mielenterveysongelmia, hän kertoo.

Nettipoliisilta pyydetään neuvoja jopa lasten kasvatukseen

Joskus nettipoliisilta kysytään myös asioista, joiden hoitaminen ei kuulu poliisille lainkaan.

– Henkilö ilmoittaa, että lakitoimisto on lähettänyt hänelle kirjeen, jossa vaaditaan useampaa satasta sen takia, että hän olisi tekijänoikeuslain vastaisesti ladannut materiaalia netistä. Totea, että kirje on mitä luultavimmin ihan oikeasti lakifirman lähettämä. Kyseessä on kuitenkin siviilioikeudellinen riita-asia, jonka hoitaminen ei kuulu poliisille. Kehotan etsimään netistä lisätietoja näistä tapauksista, Forss kirjoittaa.

Forssin mukaan nettipoliisilta kysytään usein myös esimerkiksi lasten kasvatukseen liittyvistä asioista.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos