Trump kehottaa Iso-Britanniaa lähtemään ilman sopimusta, jos EU ei jousta ehdoissa – lupailee tilalle nopeaa kauppasopimusta

2:16imgVideo: Trumpin viimevuotinen vierailu Britanniassa sai aikaan erikoisiakin tapoja protestoida.
Julkaistu 02.06.2019 17:06

MTV UUTISET – Reuters

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi Sunday Timesin haastattelussa, että hänen mielestään Iso-Britannian pitäisi kieltäytyä maksamasta noin 50 miljardin dollarin (44 mrd euroa) erosopimusta, jos Bryssel ei jousta ehdoissaan.

Trump sanoi haastattelussa, että Britannian seuraavan pääministerin tulisi lähettää brexitin kannattajana tunnettu Nigel Farage johtamaan neuvotteluja EU:n kanssa.

Trumpin mielestä Britannian on erottava EU:sta tämän vuoden aikana, sopimuksella tai ilman. 

"Jos et saa reilua sopimusta, kävelet pois"

Britannian pääministeri Theresa May on jo ilmoittanut erostaan, ja astuu syrjään heti Trumpin vierailun päätyttyä. May joutui eroamaan, koska ei saanut Britannian parlamentin tukea brexit-sopimukselle EU:n kanssa. 

Trump sanoi, että Britannian tulisi lähteä ilman sopimusta, jos Mayn seuraaja ei saa neuvoteltua myönnytyksiä EU:n vaatimiin ehtoihin.

– Jos et saa reilua sopimusta, kävelet pois, Trump sanoi. 

Britannian pääministerin paikasta kilpailee tällä hetkellä 13 ehdokasta, joista noin puolet olisi valmiita lähtemään ilman sopimusta. Heihin lukeutuu myös Boris Johnson, jota Trump ylisti aikaisemmin tällä viikolla

Trump lupailee, että kauppaneuvottelut Yhdysvaltojen ja Britannian välillä voitaisiin käynnistää "erittäin nopeasti", jos Britannia ei olisi pakotettu mukailemaan EU:n kanssa sovittua siirtymäaikaa.

Kauppasopimus voisi pakottaa Britanniaa laskemaan standardejaan elintarvikkeissa

Yhdysvaltojen Iso-Britannian suurlähettiläs Woody Johnson sanoi, että kaikki tällaiset kauppasopimukset sisältäisivät ainakin maatalouden ja terveydenhuollon. 

Britanniassa ollaan huolissaan siitä, että yhdysvaltalaiset yrittäisivät kauppaneuvotteluissa pakottaa Britannian mukautumaan löyhempiin standardeihin elintarvikkeiden sääntelyssä. Huolta on herättänyt myös terveydenhuollon yksityistäminen yhdysvaltalaisille terveysfirmoille. 

– Amerikkalaisia tuotteita tulisi tänne, ja niiden annetaankin tulla, Woody Johnson sanoi.

– Britannialaiset saavat vaihtoehdon: jos he pitävät siitä, he voivat ostaa sen. Jos eivät, heidän ei ole pakko ostaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Brexit