Trump lopettaisi rikollisuuden "väkivaltatunnilla"

Yhdysvaltain presidentiksi uudelleen pyrkivä republikaanien Donald Trump totesi sunnuntaisessa kampanjatilaisuudessaan, että poliisin suorittama "väkivaltapäivä"  tai yksi "erittäin raju tunti" lopettaisi rikollisuuden. Lausunnosta kertoo Politico-media.

Trumpin kommentit kuultiin Pennsylvanian Eriessa järjestetyssä kampanjatilaisuudessa. 

– Yksi rankka tunti ja todella tarkoitan, että rankka.  Sana kiirii ja se loppuu välittömästi. Se loppuu välittömästi, sanoi Trump viitaten ilmeisesti rikollisuuteen.

Vakava ehdotus vai vitsi?

Trumpin kampanjavirkailijan mukaan kyseessä ei ollut poliittinen ehdotus poliisin toimintatavaksi. Virkailijan mukaan Trump selkeästi vitsaili.

– Presidentti Trump on aina ollut lain ja järjestyksen puolella ja on edelleen sitä mieltä, että on tärkeää valvoa olemassa olevien lakien noudattamista, kommentoi kampanjan viestintäjohtaja Steven Cheung Politicolle antamassaan lausunnossa.

– Muuten vallitsee täydellinen anarkia, jollaista Kamala Harris on luonut joihinkin näistä yhteisöistä eri puolilla Amerikkaa, erityisesti ollessaan [Kalifornian] oikeusministerinä, kun hän rohkaisi rikollisia, Cheung väitti.

Viittaus Kamala Harrisin oikeusministeriaikoihin

Politicon mukaan Trump totesi puheessaan virheellisesti, että Kaliforniassa voisi varastaa jopa 950 dollarin arvosta tavaraa ilman seuraamuksia. Tämä oli viittaus siihen, miten aiemmin eräät varkausrikokset luokiteltiin uudelleen niin, että ne eivät kuuluneet enää rikos-termin alle vaan niitä kuvailtiin "rangaistaviksi rikkomuksiksi".

Demokraattien presidenttiehdokas, varapresidentti Kamala Harris toimi Kalifornian osavaltion oikeusministeriä, kun äänestäjät hyväksyivät kyseisen aloitteen. Politicon mukaan Harris otti asiaan neutraalin kannan.

Politicon mukaan Trumpin mainitsema dollarikynnys tuli itse asiassa laiksi Kaliforniassa neljä vuotta aiemmin, ja sen allekirjoitti silloinen republikaanien kuvernööri Arnold Schwarzenegger.

FBI:n hiljattain julkaisemien tilastojen mukaan omaisuusrikollisuus väheni valtakunnallisesti 2,4 prosenttia viime vuonna.

Harrisin kampanja julkaisi Trumpin kommentit viestipalvelu X:ssä, mutta kieltäytyi kommentoimasta niitä tarkemmin.

Katso myös video: Vaikuttaako Trumpin mahdollinen salamurhayritys vaalikampanjointiin?

Lue myös:

    Uusimmat