Trump ja Vance pitävät ensimmäisen vaalitilaisuutensa viikko salamurhayrityksen jälkeen

Vaalitilaisuus pidetään vain viikkoa Trumpin salamurhayrityksen jälkeen, tällä kertaa sisätiloissa.

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump saapui korvia huumaavan hurrauksen säestämänä republikaanien puoluekokouspaikalle Milwaukeessa myöhään tiistaina paikallista aikaa. Kokouspaikkana toimivalle Fiserv Forum -areenalle saapuneella Trumpilla oli korvallaan yhä side lauantain salamurhayrityksen jäljiltä.

Puolueen varapresidenttiehdokas J. D. Vance oli saapunut paikan päälle tiistaina illalla hetkeä ennen Trumpia. Molempien miesten ehdokkuudet virallistettiin puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä maanantaina.

Parivaljakko jatkaa puoluekokouksen päätyttyä täyttä höyryä vaalitaistoon, sillä he pitävät ensimmäisen yhteisen vaalitilaisuutensa heti tulevana viikonloppuna, kampanja tiedottaa.

Vaalitilaisuus on Trumpin ensimmäinen sen jälkeen, kun hän joutui viime viikonloppuna salamurhayrityksen kohteeksi Pennsylvaniassa.

Pennsylvanian kampanjatilaisuus järjestettiin ulkona. Tulevan lauantain vaalitilaisuus on sen sijaan määrä pitää sisätiloissa Michiganissa Grand Rapidsin Van Andel -areenalla.

Ehdokkaiden puheet lähipäivinä

Fiserv Forum -areenan kokouksessa oli jo ennen Trumpin ja Vancen saapumista puhumassa vino pino raskaan sarjan konservatiivipoliitikkoja, jotka ovat saapuneet eri puolilta maata hurraamaan Trumpia uudelle kaudelle Yhdysvaltain presidenttinä.

Trumpin ja Vancen ei ole määrä puhua vielä tiistaina. Varapresidenttiehdokkaaksi maanantaina valitun Vancen suurta linjapuhetta ja debyyttiä Trumpin aisaparina odotetaan keskiviikkoiltana paikallista aikaa eli Suomen aikaa torstaina aamuyöstä.

Puoluekokouksen kruunaava hetki on Trumpin oma puhe päivää myöhemmin viimeisenä kokouspäivänä. Trumpin on määrä puhua torstai-iltana paikallista aikaa eli Suomen aikaa varhain perjantaina.

"Valeuutiset luovat jakautumista"

Mediatietojen mukaan Trump on kirjoittanut puheensa uusiksi sen jälkeen, kun hän joutui salamurhayrityksen kohteeksi. Salamurhayrityksen jälkeisessä New York Postin haastattelussa Trump väitti puheen olevan aiempaa yhdistävämpi.

Yhdistävyydestä ei tiistaina illalla juuri näkynyt merkkejä muiden eturivin republikaanien pitämissä puheissa. Arizonasta senaattiin pyrkivä Kari Lake lietsoi puheessaan tuttuun trumpilaiseen tapaan yleisön vihaa paikalla lehdistön lehtereillä olevia toimittajia kohtaan. Laken mukaan media "ei kohta ole enää tervetullut".

– Valeuutiset haluavat uskotella, että olemme kahtia jaettu kansakunta, joka on toistensa kurkussa. He luovat jakautumista ja vihaa. Amerikkalaiset ovat tosiasiassa yhtenäisempiä kuin ihmiset uskovat, Lake sanoi paikalla olleen STT:n toimittajan kuullessa. Kommenteista kertoi myös Politico.

Bulldog varasti show'n

Median ohella Yhdysvaltojen jakolinjojen syventymisestä syytettiin "vasemmistoa", konservatiiviyleisön hurratessa jokaista taisteluhenkeä puhkuvaa iskulausetta. Mitään puhetta ei Milwaukeen areenan lavalla ollut siitä, että republikaanien oma retoriikka lietsoisi vastakkainasettelua.

Lämpimimmän vastaanoton lavalla sai poliitikkojen sijasta eläin, kun Länsi-Virginian kuvernööri Jim Justice toi lavalle Babydog-nimisen bulldoginsa.

– Babydogilla on ennustus kaikille: hän sanoo, että me pidämme hallussamme edustajainhuoneen, käännämme senaatin ja tulemme valitsemaan ylivoimaisesti Donald J. Trumpin ja J. D. Vancen marraskuussa (presidentinvaaleissa)! Justice sanoi Politicon mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat