Trump sai porttikieltoja some-jäteiltä – ääriajattelijat siirtyvät uusiin palveluihin: "Illuusio siitä, että heitä on voitu valvoa, ei ole ollut paikkansapitävä"

2:08imgSosiaalisen median vihapuhe ja väkivaltainen sisältö lisäävät painetta alustojen toiminnan sääntelyyn.
Julkaistu 11.01.2021 22:30
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Verkkoyhtiö Amazon katkaisi tänään yhteyden Donald Trumpin kannattajien suosimaan sosiaalisen median palveluun Parleriin. Myös Twitter sulki perjantaina Trumpin profiilin.

Pilvipalveluja Parlerille tarjonnut Amazon perusteli päätöstä sovelluksen väkivaltaisella sisällöllä. Vuonna 2018 perustettu Parler on Twitterin kaltainen pikaviestipalvelu. Sovellusta on myös kuvailtu "Twitteriksi ilman sääntöjä".

Eri alustoilla ilmenevä vihapuhe  ja väkivaltainen sisältö lisäävät painetta yhtiöiden sääntelyyn. Asiantuntijoiden mukaan somejätit ovat reagoineet, koska ulkoinen paine on kasvanut riittävästi. Vapaaehtoisesti teknologiajätit tuskin rajoittasivat toimintojaan.

– Tämä on vähän kuin pakkotilanne Trumpin kanssa. Tähän on ollut pakko reagoida jotenkin, arvioi Helsingin yliopiston dosentti Janne Matikainen.

New York Timesin mukaan Parlerissa suunniteltiin Yhdysvalloissa keskiviikkona tapahtunutta kongressitalon valtausyritystä, jossa kuoli viisi ihmistä.

Lue myös: MTV Uutiset seuraa Washingtonin tapahtumia

Parlerin toimitusjohtaja John Matze syytti jo viikonloppuna Amazonia hyökkäyksistä sananvapautta vastaan.

– He eivät tule voittamaan. Me olemme maailman viimeinen toivo sananvapauden ja vapaan informaation suhteen, Matze uhosi.

"Suuria liikesalaisuuksia"

Asiantuntijan mukaan Parlerin käyttäjät todennäköisesti siirtyvät seuraavaan palveluun.

– He voivat perustaa ja varmasti perustavatkin uusia alustoja. He pyrkivät käyttämään sosiaalista mediaa mahdollisimman tehokkaasti. Luultavasti tulemme seuraamaan jonkinlaista kissa ja hiiri -leikkiä, toteaa Helsingin yliopiston tutkijatohtori Niko Pyrhönen.

Yhdysvaltojen kongressi sekä Euroopan Unioni ovat tahoillaan yrittäneet vastuuttaa esimerkiksi eri alustojen vihapuhetta viime aikoina. Viestinnän asiantuntija kohdentaisi sääntelyn palveluiden algoritmeihin, jotka korostavat negatiivista sisältöä.

– On olemassa tutkimustietoa, joka osoittaa, että tämän tyyppinen sisältö nousee esille. Algoritmien säätelyllä voitaisiin ehkä vaikuttaa siihen, minkälaista medianäkymää sosiaaliset mediat meille tuottavat. Algoritmit ovat tietysti suuria liikesalaisuuksia, Matikainen muistuttaa.

Some-sääntelyä tai ei, esimerkiksi ääriliikkeiden valvonnassa ei olla toistaiseksi onnistuttu.

– Illuusio siitä, että heitä on nyt voitu valvoa, ei ole ollut mitenkään paikkansapitävä, kuten Capitol Hillin tapahtumat osoittavat, Pyrhönen sanoo.

Lue myös: Nämä kaksi syytä ajavat demokraatteja nostamaan Trumpia vastaan virkasyytteen – taustalla ei välttämättä ole halu saada miestä heti virasta

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media