Trump saapui Milwaukeen puoluekokousta varten, FBI:n mukaan epäilty ampuja toimi yksin

Yhdysvaltain entistä presidenttiä Donald Trumpia ammuttiin paikallista aikaa lauantaina kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa. MTV Uutiset seurasi tilannetta tässä artikkelissa.

  • Trump on saapunut republikaanien puoluekokoukseen Milwaukeehen
  • Trumpia ammuttiin paikallista aikaa lauantaina kesken puheen kampanjatilaisuudessa Butlerissa, Pennsylvaniassa
  • Trump kertoo olevansa kunnossa ja luodin lävistäneen hänen korvansa yläosan
  • Bidenin mukaan ampujan motiivia ei tiedetä ja tapaus tutkitaan perusteellisesti
  • FBI:n mukaan ampuja toimi yksin – tutkii ampumista mahdollisena kotimaisena terroritekona
  • Kahden tilaisuuteen osallistuneen ihmisen kerrotaan loukkaantuneen kriittisesti ja yhden kuolleen
  • Epäilty ampuja on 20-vuotias pennsylvanialaismies – hän kuoli poliisin luotiin
  • Yhdysvaltalaismedian mukaan epäilty ampuja oli koulukiusattu

Tämän artikkelin seuranta on päättynyt. Löydät kaikki tuoreimmat uutiset Trumpin salamurhayrityksestä täältä

6.17: Trump kommentoi salamurhayritystään

Donald Trump kommentoi häneen kohdistunutta salamurhayritystä ennen lentoaan republikaanien puoluekokoukseen, joka järjestetään tällä viikollaWisconsinin Milwaukessa.

Trumpin on tarkoitus puhua puoluekokouksessa torstaina. Suunniteltu puhe olisi ollut Trumpin mukaan ollut "loistava", mutta salamurhayrityksen myötä se meni uusiksi.

5.41: Trump saapui Milwaukeen kaupunkiin republikaanien puoluekokousta varten, kertoo hänen poikansa

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on saapunut Wisconsiniin Milwaukeen kaupunkiin republikaanien maanantaina alkavaa puoluekokousta varten, kertoo hänen poikansa Eric Trump.

Nuorempi Trump julkaisi viestipalvelu X:ssä videon, jossa Trumpien kone laskeutuu kentälle Milwaukeessa.

Donald Trump kertoi aiemmin Truth Socialissa lähtevänsä Wisconsiniin jo sunnuntaina, vaikka oli alkujaan ajatellut lykkäävänsä lähtöä kampanjatilaisuudessaan lauantaina tehdyn ampumisen jälkeen.

5.29: Biden: "Politiikka ei saa koskaan olla kirjaimellinen taistelukenttä"

Yhdysvalloissa poliittista tilannetta tulee rauhoittaa, presidentti Joe Biden sanoi maan entisen presidentin Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa tehdyn ampumisen jälkeen.

Biden korosti, että yhdysvaltalaiset eivät ole vihollisia keskenään, vaikka heillä voi olla erimielisyyksiä. Sen sijaan hän kuvailee heitä muun muassa naapureiksi, ystäviksi ja työtovereiksi.

Biden kommentoi ampumista virkahuoneestaan eli Oval Officesta käsin varhain maanantaina Suomen aikaa esitetyssä puheessa. Tämä oli vasta kolmas puhe, jonka Biden on pitänyt presidentin ikonisen työpöydän takaa.

Biden totesi puheessaan, että lauantaisessa vaalitilaisuudessa entistä presidenttiä ammuttiin ja siellä kuoli yksi Yhdysvaltain kansalainen, joka oli tullut paikalle tukemaan valitsemaansa ehdokasta. Bidenin mukaan Yhdysvalloissa ei pidä lähteä tielle, jossa vaalitaistoista tulee oikeita taisteluja.

– Politiikka ei saa koskaan olla kirjaimellinen taistelukenttä tai, Jumala varjelkoon, kuolemankenttä, hän sanoi.

Korjaus kuvatekstiin 15.7. kello 13.21. Kuvatekstissä luki aiemmin virheellisesti Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, vaikka kuvassa on Joe Biden.

5.24: Ennen Trumpin ampumista epäilty osoitti aseella poliisia, joka löysi hänet

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa ampumisesta epäilty mies osoitti aseella hänet löytänyttä paikallista poliisia ennen kuin alkoi ampua kohti tilaisuutta. Asiasta kertoo Pennsylvaniassa sijaitsevan Butlerin piirikunnan sheriffi Michael Slupe Washington Postin ja CNN:n mukaan.

Sheriffin mukaan yksi poliisi oli kurkistanut tapahtumapaikan vieressä sijaitsevan rakennuksen katolle. Tällöin ampuja kääntyi ympäri ja tähtäsi poliisia aseella, jolloin poliisi oli suojautunut.

Sheriffin mukaan poliisi oli mennyt tutkimaan kattoa pyrkiessään tunnistamaan kampanjatilaisuuden lähellä nähdyn epäilyttävän henkilön.

Slupe kertoi CNN:lle, että ensimmäisten viranomaisten saamien yhteydenottojen perusteella ei ollut tiedossa, että epäilyttävällä henkilöllä oli ase. Hänen mukaansa poliiseja oli lähetetty paikalle enemmän kuin yksi.

Uutiskanavan mukaan Slupelta kysyttiin myös, olivatko turvallisuusjärjestelyt epäonnistuneet, kun epäilty ampuja oli saanut suoran näköyhteyden Trumpiin.

– Aivan ilmeisesti, hän vastasi.

Sunnuntai 15. heinäkuuta

23.17: FBI: Epäilty ampuja toimi yksin

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii entisen presidentin Donald Trumpin ampumista salamurhayrityksen lisäksi mahdollisena kotimaisena terroritekona. 

Asiasta kertoi toimittajille terrorismin vastaisen osaston apulaisjohtaja Robert Wells.

Tämänhetkiset tiedot osoittavat, että epäilty toimi yksin, kertoo Pittsburghin FBI-toimiston johtaja Kevin Rojek Washington Postin mukaan. 

FBI ei Rojekin mukaan ole tunnistanut mitään ideologiaa tapahtumien takana, mutta muistuttaa, että tutkimus on vasta aluillaan.

21.36: Trump lähtee puoluekokoukseen

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump kertoo sosiaalisen median palvelu Truth Socialissa, että hän matkustaa jo tänään sunnuntaina republikaanien maanantaina alkavaan puoluekokoukseen.

Trump kirjoittaa, että oli aikonut viivyttää matkaansa kahdella päivällä jouduttuaan eilen Pennsylvaniassa salamurhayrityksen kohteeksi. Hän sanoo nyt päättäneensä, ettei salli "ampujan" tai mahdollisen salamurhaajan pakottavan häntä muuttamaan aikatauluaan.

Republikaanien puoluekokous pidetään Milwaukeessa Wisconsinin osavaltiossa. Trump on tarkoitus nimetä republikaanien presidenttiehdokkaaksi puoluekokouksessa.

21.25: Biden: Ampujan motiivia ei tiedetä, tapaus tutkitaan perusteellisesti

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin epäillyn ampujan motiivista ei ole tällä hetkellä tietoa, sanoi presidentti Joe Biden Valkoisessa talossa tänä iltana Suomen aikaa. 

Biden pyysi, että epäillyn motiivista tai tämän taustoista ei tehtäisi oletuksia, vaan odotettaisiin viranomaisten tutkinnan etenemistä.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI tutkii tapahtunutta Trumpiin kohdistuneena salamurhan yrityksenä.

Biden sanoi pyytäneensä maan salaista palvelua tarkistamaan huomenna maanantaina alkavan republikaanien puoluekokouksen turvallisuustoimet.

20.48: Yhdysvaltalaismedia: Epäilty ampuja oli koulukiusattu

Donald Trumpin ampumisesta epäilty ja poliisin luoteihin kuollut Thomas Matthew Crooks, 20, oli entinen koulukiusattu, kertoo muun muassa CNN.

Hänellä oli lukiossa "maalitaulu selässään", kertoo CNN:lle yksi Crooksin kanssa samaa koulua käynyt mies.

Bethel Park High Schoolin entinen oppilas Jason Kohler ei ollut samalla luokalla Crooksin kanssa mutta oli nähnyt hänet käytävällä. Kohlerin mukaan Crooks oli ollut täysin ilmeetön.

Kohlerin mukaan Crooksia kiusattiin, koska hän ei sopinut joukkoon.

20.32: Joe Biden puhuu Valkoisessa talossa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo puhua Valkoisessa talossa lähiaikoina. Hänen uskotaan kommentoivan puheessaan Donald Trumpin viimeöistä murhayritystä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Biden on myös päättänyt siirtää matkaansa Teksasiin. Se oli määrä tehdä huomenna maanantaina.

19:27: Pentagon: Epäillyllä ampujalla ei ollut sotilaallista taustaa 

Pentagon on BBC:n mukaan vahvistanut, että ampujalla, Thomas Crooksilla, ei ollut sotilaallisia yhteyksiä.

– Olemme vahvistaneet jokaisen sotilashaaran kanssa, että epäillyllä ei ole mitään sotilassuhteita kyseisellä nimellä tai syntymäajalla missään haara-, aktiivi- tai reserviläisosastossa heidän omissa tietokannoissaan, Pentagonin tiedottaja kenraalimajuri Patrick S Ryder sanoo.

18.52: AP: Epäillyn ampujan kotoa ja autosta löytynyt pomminvalmistukseen käytettäviä materiaaleja

Uutistoimisto AP kertoo, että nimettöminä pysyvien virkamieslähteiden mukaan epäillyn ampujan kotoa ja autosta löytyi pomminvalmistusmateriaaleja.

Kahdella virkamiehellä ei ollut lupaa puhua julkisesti, ja he puhuivat Associated Pressille nimettömänä.

17.47: ABC:n lähteet: Epäillyllä ampujalla oli myös räjähteitä autossaan

Trumpin salamurhayrityksen tapahtumapaikalta löydetty ampuma-ase oli laillisesti epäillyn isän ostama, kertoo ABC News lähteisiinsä viitaten.

Lähteiden mukaan epäillyllä ampujalla oli myös räjähteitä autossaan. (Reuters)

17.36: Melania Trump kommentoi miehensä ampumista

Ex-presidentti Donald Trumpin vaimo Melania Trump on kommentoinut miehensä viime öistä ampumista.

– Tuo hirviö, joka kohteli aviomiestäni epäinhimillisenä poliittiseksi koneena, yritti sammuttaa hänen poliittisen intohimonnsa, Melania Trump totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Melania Trumpia ei ole nähty tätä ennen  kuukausiin julkisuudessa miehensä rinnalla.

17.16: Washington Post: Trumpin kampanjan neuvonantajat kehottavat työntekijöitä pysymään poissa kampanjatoimistoilta

Salamurhayrityksestä hengissä selvinneen Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kampanjan neuvonantajat ovat kehottaneet työntekijöitään pysymään poissa Washingtonin ja West Palm Beachin kampanjatoimistoilta, kertoo Washington Post -lehti

Neuvonantajien mukaan toimistojen tilannetta arvioidaan kampanjatilaisuudessa tapahtuneen ampumisen jälkeen.

Trumpin kampanjaneuvonantajat kertovat lehden näkemässä muistiossa, että toimistojen ympärivuorokautista aseistettua vartiointia lisätään.

Neuvonantajat ohjeistivat myös henkilökuntaa olemaan kommentoimatta julkisesti ampumista. Ensi viikon republikaanien puoluekokous järjestetään muistion mukaan suunnitellusti.

16.39: Peskov: Selvää, että Trump hengenvaarassa

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa tapahtunutta ampumista on kommentoitu myös Venäjällä.

Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan kaikille ulkopuolisille tarkkailijoille on selvää, että Trump, jota on ensin yritetty syrjäyttää politiikasta kaikin laillisin keinoin, on hengenvaarassa.

Ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova puolestaan kehotti Yhdysvaltoja harkitsemaan "vihaa lietsovia toimiaan". Zaharovan mukaan ne, jotka Yhdysvalloissa tukevat Ukrainan aseistamista, tukevat hyökkäyksiä Venäjän presidenttiä vastaan.

– Ehkä olisi parempi käyttää nämä rahat rahoittamaan Yhdysvaltojen poliisia ja muita palveluita, joiden vastuulla on turvata laki ja järjestys Yhdysvalloissa, Zaharova sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

15.48: Trumpin kampanjapäälliköt: "Trump on hyvällä tuulella ja voi hyvin"

Trumpin kampanjan johtavien neuvonantajien mukaan Trump on hyväntuulisen ja voi hyvin. Asiasta uutisoi Reuters. (Reuters)

15.18: Trump: "Vain Jumala esti pahimman tapahtumasta"

Donald Trump kirjoittaa sosiallisen median tilillään Truth Socialissa, että vain Jumala esti pahimman tapahtumasta.

Hän kertoi odottavansa innolla, että pääsee puhumaan kansalle Winsconsinista käsin ja kiitti saamastaan tuesta.

– Odotan innolla puhetta kansakunnallemme tällä viikolla Wisconsinista käsin, Trump kirjoittaa.

– Rukoilemme haavoittuneiden toipumisen puolesta ja muistelemme sydämissämme sitä kansalaista, joka sai kauhealla tavalla surmansa. 

– On tärkeämpää kuin koskaan, että pysymme yhtenäisinä, Trump sanoo.

14.22 Trumpin kampanjatoimistoissa lisätään valvontaa

Reuters kertoo, että Trumpin kampanjaväelle lähetetyssä muistiossa luvataan kampanjatoimistoihin tehostettua vartiointia. Politico kertoo, että kampanjahenkilökuntaa on pyydetty välttämään toimistoille menoa sunnuntaina.

13.40 Reuters: Putin ei aio soittaa Trumpille

Kremlistä sanotaan, että Yhdysvaltain nykyhallinnon ilmapiiri on aiheuttanut tämä väkivaltaisen hyökkäyksen Trumpia kohtaan, kertoo Reuters. Kreml viestittää myös, että Vladimir Putin ei aio soittaa Trumpille. Kremlistä välitetaan myös osanottonsa ampumisen uhreille ja tuomitsee jyrkästi väkivallan poliittisessa kilpailussa, kertoo Reuters. 

13.36 NBC: Jotkut republikaanipuolueen kongressiedustajat syyttävät Bidenia Trumpin murhayrityksestä

NBC:n mukaan osa republikaanipuolueen kongressiedustajista syyttää presidentti Joe Bideniä ja demokraatteja Trumpin murhayrityksestä. Uutisessa kerrotaan republikaanien riveistä sanottavan, että ampumavälikohtaus oli seurausta Trumpiin kohdistuneesta yllyttävästä retoriikasta.

Viestejä korostettiin Advance Democracyn, vasemmistomielisen kansalaisjärjestön, joka valvoo äärioikeiston ekstremismiä yhteenvedossa.

– Bidenin kampanjan keskeinen premissi on, että… Trump on autoritaarinen fasisti, sanoi Senaattori J.D. Vance, yksi mahdollisista Trumpin varapresidenttiehdokkaista vuoden 2024 vaaleissa. Hän väitti tämän retoriikan "johtaneen suoraan presidentti Trumpin murhayritykseen."

Republikaanien edustaja Mike Collins taas julkaisi viestin, jossa hän sanoi, että "Joe Biden antoi käskyt."

13.22: NBC: Demokraattien vääntö Bidenin korvaamisesta tyssäsi ainakin toistaiseksi

Yhdysvalloissa sekä presidentti Joe Bidenin vaalikampanja että demokraattipuolueen sisäinen keskustelu Bidenin mahdollisesta korvaamisesta tyssäsivät välittömästi republikaanien kärkiehdokas Donald Trumpin salamurhayritykseen, useat demokraattivaikuttajat kertoivat televisiokanava NBC:lle lauantaina.

Ennen ampumista Biden oli jatkanut pyrkimyksiään hallita kampanjaansa koettelevaa kriisiä, joka alkoi kesäkuun lopulla nähdystä epäonnistuneesta väittelyesiintymisestä.

Biden oli aiemmin lauantaina soittanut edustajainhuoneen demokraateille rauhoitteleviksi tarkoitettuja puheluja. Niillä ei kuitenkaan näyttänyt olleen toivottua vaikutusta, uutissivusto Axios kertoi.

Nyt pari viikkoa kestänyt puolueen sisäinen kuohunta näyttää kuitenkin olevan ohi.

– Luulen, että se on ohi, Bidenin tukija sanoo NBC:lle.

– Hetki on menetetty.

Toinen Bidenin tukija toteaa, että kriisin keskellä toimivan presidentin vaatiminen syrjään ei saisi yhtäkään demokraattia näyttämään hyvältä.

– Todennäköisesti yritys syrjäyttää Biden on päättynyt. Hän ei aio astua syrjään vapaaehtoisesti tällä hetkellä, vielä eräs tukija sanoo NBC:lle.

12:40: Kaksi entistä FBI:n agenttia kritisoi turvatoimia Trumpin kampanjapaikalla

Kaksi entistä FBI:n agenttia arvostelee entisen presidentin Donald Trumpin Pennsylvanian kampanjatilaisuuden turvatoimia, kertoo uutiskanava CNN.

Mediatietojen mukaan Trumpia ammuttiin talon katolta lähellä tapahtumapaikkaa. 

OMA Trump amupuminen 14072024
Viranomaisten mukaan rakennuksen katto sijaitsee aivan tapahtumapaikan ulkopuolella.

Kaksi eläkkeellä olevaa Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n entistä agenttia kertoo olevansa yllättyneitä siitä, ettei kattoa ollut vartioitu. Entisen erikoisagentin ja tarkka-ampujan Steve Mooren mukaan se on ollut virhe tapahtuman suunnittelussa ja toteutuksessa.

13.12: Silminnäkijä näki asemiehen liikkuvan "katolta toiselle" ennen ampumista

Silminnäkijä väittää kertoneensa poliiseille nähneensä asemiehen liikkuvan "katolta toiselle" hetkeä ennen entiseen presidenttiin Donald Trumpiin kohdistunutta salamurhayritystä Pennsylvaniassa järjestetyssä tilaisuudessa lauantaina. Asiasta kertoo muun muassa CNN.

Ben Macer oli aidan varrella, kun hän näki jonkun liikkuvan katolta katolle. 

– Kerroin poliisille, että (oletettu ampuja) oli katolla, kertoo CNN:n tytäryhtiö KDKA.

– Kun käännyin takaisin alkoivat laukaukset, ja sitten oli pelkkää kaaosta. Me kaikki juoksimme pois, Macer kertoi KDKA:lle.

FBI:n mukaan epäilty ampuja asuu Bethel Parkissa, Pennsylvaniassa - noin 35 kilometriä etelään Butlerista, jossa Trump piti tilaisuutensa.

12.30: Venäjän Zaharova kehottaa Yhdysvaltoja harkitsemaan "vihaa lietsovia toimiaan"

Venäjällä tapahtumia kommentoi ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova. Hän kehotti Yhdysvaltoja harkitsemaan "vihaa lietsovia toimiaan". Zaharovan mukaan ne, jotka Yhdysvalloissa tukevat Ukrainan aseistamista, tukevat hyökkäyksiä Venäjän presidenttiä vastaan.

– Ehkä olisi parempi käyttää nämä rahat rahoittamaan Yhdysvaltojen poliisia ja muita palveluita, joiden vastuulla on turvata laki ja järjestys Yhdysvalloissa, Zaharova sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan. (STT)

11.43: Maailman johtajat tuomitsevat iskun

Maailman johtajat ovat tuominneet nopeasti Donald Trumpia vastaan Pennsylvaniassa järjestetyssä tilaisuudessa lauantaina tehdyn iskun, jossa entistä presidenttiä ammuttiin korvaan. He ovat ilmaisseet järkyttyneisyytensä, tuominneet poliittisen väkivallan ja toivottaneet Trumpille pikaista paranemista.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin tiedottaja tuomitsi ampumisen ja kutsui sitä "poliittiseksi väkivallanteoksi".

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoo olevansa syvästi järkyttynyt tapahtuneesta ja toivottaa Trumpille pikaista paranemista.

– Olen syvästi järkyttynyt ampumisesta, joka tapahtui entisen presidentti Trumpin kampanjatilaisuudessa. Toivotan Donald Trumpille pikaista paranemista ja esitän osanottoni viattoman uhrin perheelle. Poliittisella väkivallalla ei ole sijaa demokratiassa.

Japanin pääministeri Fumio Kishida sanoi: "Meidän on vastustettava päättäväisesti kaikenlaista väkivaltaa, joka kyseenalaistaa demokratian".

Britannian pääministeri Keir Starmer sanoi olevansa "järkyttynyt järkyttävistä kohtauksista" mielenosoituksessa. 

– Poliittisella väkivallalla ei ole missään muodossa sijaa yhteiskunnissamme, ja ajatukseni ovat kaikkien tämän hyökkäyksen uhrien luona, Starmer sanoo. (Reuters)

11.22: Zelenskyi tuomitsi iskun: "Väkivallan ei koskaan pitäisi saada valtaa"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi liittyi sunnuntaina maailman johtajien kuoroon, joka tuomitsi ammuskelun.

– Olen tyrmistynyt kuullessani Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ampumisesta hänen mielenosoituksessaan Pennsylvaniassa, hän kirjoitti X:ssä. 

– Tällaiselle väkivallalle ei ole mitään oikeutusta eikä paikkaa missään päin maailmaa. Väkivallan ei pitäisi koskaan saada valtaa, Zelenskyi kirjoittaa.

Zelenskyi lisäsi olevansa helpottunut siitä, että Trump, joka on usein kritisoinut Yhdysvaltain sotilaallista apua Ukrainalle Venäjän hyökkäyksen keskellä, oli turvassa ja toivotti hänelle "pikaista paranemista".

–Toivotan voimia kaikille, joita tämä tapahtuma kauhistuttaa. Toivon, että Amerikka selviää tästä vahvempana. 

11.16: Saksan liittokansleri Scholz pitää hyökkäystä halveksittavana tekona

Saksan liittokansleri Olaf Scholz tuomitsee ampumisen ja kirjoittaa viestipalvelu X:ssä, että hyökkäys Donald Trumpia vastaan on halveksittava teko.

11.02: Näin Trumpin perhe reagoi sosiaalisessa mediassa ampumiseen

Donald Trumpin tytär Ivanka Trump kiittää tuesta viestipalvelu X:ssä.

– Kiitos rakkaudestanne ja rukouksistanne isäni ja muiden tämänpäiväisen järjettömän väkivallan uhrien puolesta Butlerissa, Pennsylvaniassa. Olen kiitollinen salaiselle palvelulle ja kaikille muille lainvalvontaviranomaisille heidän nopeista ja päättäväisistä toimistaan tänään. Rukoilen edelleen maamme puolesta. 

Myös Donald Trump Jr julkaisi X:ssä kuvan isästään, jota saatetaan pois Pennsylvaniassa järjestetystä tilaisuudesta nyrkki ilmassa ja veriraita kasvoilla.

Kuvan vieressä on kuvateksti "Hän ei koskaan lakkaa taistelemasta Amerikan pelastamiseksi".

Samalla alustalla Tiffany Ariana Trump kiitti Jumalaa siitä, että hänen isänsä on elossa, ja lisäsi, että poliittinen väkivalta ei ole "koskaan vastaus".

10.50 NBC: Bidenin mahdollisen korvaajan etsintä jäihin

NBC uutisoi useiden demokraattilähteiden kertovan, että pyrkimykset löytää Bidenille korvaajaa ovat Trumpin salamurhayrityksen myötä täysin jäissä.

9.52 CNN: Kaikki ampumisen uhrit olivat miehiä

CNN kertoo kaikkien Trumpin kampanjatilaisuudessa loukkaantuneiden ja yhden kuolleen olleen aikuisia miehiä. Viranomaiset kertovat, että uhrien henkilöllisyyttä ei vielä kerrota julkisuuteen. Laukausten kerrotaan olleen hajanaisia eikä osuneen vain yhteen kohtaan yleisössä.

9.31 CNN: Epäilty ampuja lahjoitti 15 dollaria demokraattipuolueelle

CNN kertoo epäillyn ampujan lahjoittaneen 15 dollari demokraatteihin kytkeytyneelle ryhmälle. Liittovaltion vaalikomission tietojen mukaan lahjoittaja nimeltä Thomas Crooks, jolla on sama osoite, lahjoitti 15 dollaria demokraattien suuntautuneelle poliittiselle toimintakomitealle nimeltä Progressive Turnout Project tammikuussa 2021.

09.14 Kirjeenvaihtaja: Salainen palvelu saa osakseen rankkaa kritiikkiä

MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan amerikkalaiset ovat valtavan järkyttyneitä. Salainen palvelu on myös saanut osakseen rankkaa arvostelua siitä, että miten näin ylipäätään on päässyt käymään.

09.12 Mediat: Epäilty ampuja oli rekisteröitynyt republikaanipuolueeseen

Trumpin salamurhayrityksestä epäillyn Thomas Matthew Crooksin kerrotaan olleen rekisteröitynyt republikaani. Reuters kertoo, että ilmatila Crooksin kotikaupungin Bethel Parkin yllä suljettiin turvallisuussyistä.

08.41 FBI: Ampuja on Thomas Matthew Crooks

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi kertoo 20-vuotiaan ampujan nimeksi Thomas Matthew Crooks. Hän on kotoisin Bethel Parkista, Pennsylvaniasta.

08.10 Presidentti Stubb viestipalvelu X:ssä Olen kauhistunut ja järkyttynyt 

07.52 Trump poistunut Pennsylvaniasta

Trumpin on nähty poistuvan lentokoneesta New Jerseyssä, kertoo MSNBC.

07.27 Joe Biden: Tällaiselle väkivallalle ei ole sijaa Amerikassa

Bidenin mukaan Trumpin olisi pitänyt voida pitää kampanjatilaisuutensa ongelmitta ja rauhanomaisesti. Presidentti sanoi, että kaikkien tulisi tuomita tämänkaltainen väkivalta.

– Ajatus siitä, että Amerikassa on poliittista väkivaltaa tai tällaista väkivaltaa, on ennenkuulumatonta, se ei vain ole sopivaa, hän sanoi.

Jos upotus ei näy, voit katsoa sen täältä.

07.22 Epäilty ampuja on alustavasti tunnistettu

Trumpiin kohdistuneesta salamurhayrityksestä: Epäilty ampuja on alustavasti tunnistettu, Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI:n edustaja sanoo.  Pennsylvanian osavaltion poliisin mukaan ole syytä uskoa että uhka jatkuu.

Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI vahvistaa, että Trumpiin kohdistunutta ampumista tutkitaan salamurhan yrityksenä. FBI:n edustaja kertoi toimittajille asiasta Pennsylvaniassa.

Uutinen päivittyy.

Lue myös:

    Uusimmat