Trumpin ampumista suunnitellut mies sai syytteen salamurhan yrityksestä

Yhdysvaltain entinen presidentti ja republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump joutui salamurhayrityksen kohteeksi reilu viikko sitten.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin ampumista suunnitellut mies on saanut syytteen salamurhan yrityksestä, Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoo.

Aiemmin Ryan Wesley Routhia vastaan oli nostettu syytteet ampuma-aserikoksista.

Syyttäjät sanovat uutiskanava CNN:n mukaan Ryan Wesley Routhin väijyneen Trumpia Floridassa yli kuukauden. Routhin matkapuhelindata osoittaa syyttäjien mukaan tämän olleen golfkentän sekä Trumpin Mar-a-Lagossa sijaitsevan asunnon läheisyydessä useina päivinä yritystä edeltävän kuukauden aikana.

Ennen kuin salaisen palvelun agentti havaitsi Routhin, hän oli puhelimen sijaintitietojen mukaan viettänyt golfkentän läheisyydessä lähes 12 tuntia.

Routhia uhkaa elinkautinen

Salamurhan yrityksen lisäksi Routhille luettiin tiistaina syyte myös liittovaltion viranomaisen pahoinpitelystä. Syytteen mukaan Routh pahoinpiteli ja uhkasi salaisen palvelun "erikoisagenttia numero 1".

Aiemmin 58-vuotiasta Routhia vastaan oli nostettu syytteet ampuma-aserikoksista.

BBC:n mukaan Routhia uhkaa jopa elinkautinen, jos hänet todetaan syylliseksi salamurhayritykseen.

– Entisen presidentin salamurhan yritys on hirvittävä teko, oikeusministeri Merrick Garland sanoi tiedotustilaisuudessa.

– Olen kiitollinen siitä, että hän (Trump) on turvassa, ja kuten sanoin välittömästi tapahtuman jälkeen, oikeusministeriö ei säästele resurssejaan saadakseen jonkun vastuuseen.

Lailla lisää turvaa ehdokkaille?

Syyte salamurhayrityksestä luettiin Routhille samana päivänä, kun Yhdysvaltain senaatti hyväksyi lain, jonka tarkoituksena on lisätä salaisen palvelun suojelua presidenttiehdokkaille. Verkkolehti Politicon mukaan laki menee nyt presidentti Joe Bidenin hyväksyttäväksi.

Aiheesta on puhuttu viime kuukausina paljon, koska Trump on tänä vuonna joutunut kahden salamurhan yrityksen kohteeksi. Ensimmäinen kerta oli heinäkuussa kampanjatilaisuudessa Pennsylvaniassa, jossa luoti osui Trumpin oikeaan korvaan.

Tiedustelupalvelu varoitti Iranin suunnitelmista

Trumpin kampanjatiimi kertoi tiistaina, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu on varoittanut ex-presidenttiä Iranin todellisista ja konkreettisista uhkauksista tappaa hänet.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun yhdysvaltalaisviranomaiset epäilevät Iranin juonivan Trumpin hengen menoksi. Viime kesänä salainen palvelu lisäsi Trumpin turvatoimia sen jälkeen, kun viranomaiset saivat vihiä siitä, että Iran olisi juoninut tämän surmaamiseksi. Iran kiisti väitteet.

Lue myös:

    Uusimmat