Trumpin turvatoimia oli lisätty epäillyn Iranin salamurhajuonen vuoksi

Iranin uskotaan haluavan kostaa Yhdysvaltain vuoden 2020 alussa tekemän iskun, jossa sai surmansa vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani.

Yhdysvaltain salainen palvelu oli viikkoja sitten lisännyt turvatoimia maan entisen presidentin Donald Trumpin ympärillä sen jälkeen, kun viranomaiset olivat saaneet vihiä siitä, että Iran juonii Trumpin surmaamiseksi. Asiasta kertovat muun muassa Uutiskanava CNN sekä Washington Post -lehti.

Yhdysvaltalaisviranomaisten kerrotaan saaneen henkilölähteeltä tiedustelutietoja Iranin suunnitelmasta Trumpin surmaamiseksi. Viranomaisten mukaan epäillyllä iranilaisjuonella ei olisi kuitenkaan yhteyttä Trumpiin lauantaina kohdistuneeseen ampumiseen. FBI tutkii lauantaista iskua Trumpiin kohdistuneen salamurhan yrityksenä ja mahdollisena kotimaisena terroritekona.

Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusneuvosto sanoo seuranneensa vuosien ajan Iraniin liittyviä Trumpin hallinnon entisiin virkamiehiin kohdistuvia uhkia. Iranin uskotaan haluavan kostaa Yhdysvaltain vuoden 2020 tammikuussa Trumpin kauden viime viikkoina tekemän iskun, jossa sai surmansa vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentaja Qassem Suleimani.

– Pidämme tätä ensisijaisena asiana kansallisen ja kotimaan turvallisuuden kannalta, kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja Adrienne Watson sanoi lausunnossaan.

Jatkuvasti uutta tietoa uhista

Watsonin mukaan Trumpiin kohdistuneen epäillyn salamurhayrityksen tutkinnassa ei ole tunnistettu yhteyksiä epäillyn ampujan ja minkään ulkomaisen tai kotimaisen rikoskumppanin tai salaliittolaisen välillä.

Watson ohjasi turvatoimia koskevat kysymykset puolestaan salaisen palvelun ja Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusviraston (DHS) suuntaan.

Salaisen palvelun tiedottajan Anthony Guglielmin mukaan sekä salainen palvelu että muut virastot saavat jatkuvasti uutta tietoa mahdollisista uhista ja ryhtyvät tarpeen mukaan toimiin resurssien säätämiseksi. Guglielmin mukaan salainen palvelu ei voi kommentoida erikseen yksittäisiä uhkia.

– Salainen palvelu ottaa uhkaukset vakavasti ja reagoi niiden mukaisesti, hän sanoi omassa lausunnossaan.

Kotimaan turvallisuusvirasto ei ole toistaiseksi reagoinut raportteihin väitetystä iranilaisjuonesta ja siihen liittyvistä turvatoimien päivityksistä.

Salainen palvelu syyniin

Salainen palvelu on joutunut kovan kritiikin ja syynin kohteeksi lauantaina Pennsylvanian Butlerissa tehdyn ampumisen vuoksi. Tapahtumat ovat herättäneet kysymyksiä turvatoimien onnistumisesta ja muun muassa siitä, miten asemiehen onnistui avata tuli Trumpia kohti noin 150 metrin päässä olevalta katolta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on määrännyt riippumattoman tutkinnan salaisen palvelun toiminnasta lauantaiseen ampumiseen liittyen.

Salainen palvelu surmasi epäillyn ampujan, 20-vuotiaan Thomas Matthew Crooksin. Viranomaiset ovat aiemmin kertoneet, ettei epäillyn motiivia vielä tiedetä. FBI ei ole vielä tunnistanut mitään Crooksin tai hänen toimiensa taustalla olevaa ideologiaa eikä myöskään uhkaavia kirjoituksia tai sosiaalisen median viestejä.

Trump on kertonut saaneensa lauantaina ampumahaavan korvaansa, kun taas yksi kampanjatilaisuuden osallistuja sai surmansa ampumisessa.

Lue myös:

    Uusimmat