Yhdysvaltain tulevan presidentin Donald Trumpin ulkoministeriehdokas Rex Tillerson on tehnyt senaatin kuulemisessa eroa Trumpiin selvästi tiukemmilla linjauksilla Venäjän suhteen.
Tillerson muun muassa tuomitsi Venäjän toimet Ukrainassa, mutta kieltäytyi käyttämästä Venäjän presidentistä Vladimir Putinista nimitystä sotarikollinen.
Tillerson kertoi haluavansa tutustua todistusaineistoon tarkemmin ennen niin vakavia syytöksiä. Tillerson ei kommentoinut, pitääkö hän Putinia vastuullisena Aleppon pommituksista.
Trump ei ole tuominnut Venäjän toimia yhtä jyrkkäsanaisesti, vaan on useasti kehunut Putinia.
Rautaa Ukrainan rajalle
Tillerson kertoi, että olisi vastannut Krimin valtaamiseen ja Venäjän toimiin Itä-Ukrainassa suuremmalla voimalla kuin presidentti Barack Obaman hallinto. Tillersonin mukaan Yhdysvaltojen olisi pitänyt antaa Ukrainalle enemmän tiedustelu- ja sotilaallista apua.
Myöhemmin Tillerson ilmoitti kannattavansa myös aseapua Ukrainalle. Tähän asti Yhdysvallat on antanut Ukrainalle apua muun muassa tiedustelussa, mutta kieltäytynyt toimittamasta aseita.
Tillerson vakuutti myös, ettei tunnustaisi Krimiä Venäjälle kuuluvaksi, ellei asia olisi osa sopimusta, jonka Ukrainakin hyväksyy.
Tiukoista linjauksistaan huolimatta Tillerson ei sitoutunut jatkamaan Venäjän vastaisia pakotteita. Hänen mukaansa pakotteet ovat nykyisellään tehottomia.
Aiemmin öljy-yhtiö ExxonMobilin toimitusjohtajana toiminutta Tillersonia on arvosteltu liian läheisistä suhteista Venäjään ja Putiniin.
Exxon-menneisyys epäilytti
Venäjä-kysymysten lisäksi senaatti tiukkasi Tillersonilta muun muassa, miten hän toimisi entistä työnantajaansa Exxonia koskevissa asioissa. Tillerson lupasi jäävätä itsensä lain vaatiman vuoden ajaksi Exxonia koskevista päätöksistä ja sen jälkeen konsultoida senaatin eettistä komiteaa ennen päätöksentekoa.
Tillerson kiersi kysymykset siitä, miten Exxon on jarruttanut ilmastonmuutosta hillitseviä toimia.
-Johtuuko tämä siitä, ettet tiedä, vai kieltäydytkö vastaamasta? Tillersonilta tiukattiin.
-Vähän molempia, Tillerson vastasi.
Myöhemmin Tillerson täsmensi, ettei ole varma, onko hänellä asiasta vaitiolosopimus entisen työnantajansa kanssa.
Tillerson myös vakuutti Yhdysvaltain olevan sitoutunut Naton viidenteen artiklaan eli esimerkiksi Baltian maiden puolustamiseen, jos niitä vastaan hyökätään.
Kuuleminen keskeytyi useaan otteeseen mielenosoittajien huuteluun. He vaativat senaattia hylkäämään Tillersonin nimityksen, koska eivät uskoneet tämän toimivan tarpeeksi jämäkästi ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi.