Kreikan vasemmistojohtajan miellyttävän ulkokuoren alta löytyy päättäväinen ja kyynärpäihin tarvittaessa turvautuva vallan tavoittelija. Miehen poliittinen linja on kuitenkin loiventunut - Kreikan ja koko Euroopan onneksi.
Kun katsoo kuvia ja kuuntelee lausuntoja, 40-vuotiasta Alexis Tsiprasia on helppo luonnehtia "mukavaksi sälliksi". Yksi jos toinenkin kreikkalainen nainen on viime päivinä tituleerannut maan kiistatonta poliittista komeettaa "unelmavävyksi": komea, hyvin pukeutuva, luotettava, kohtelias ja nauravainen.
Sekä poliittiset aseveljet että viholliset on kuitenkin todistelleet sekä kreikkalaisissa että kansainvälisissä tiedotusvälineissä jotain aivan muuta. Vasemmistoryhmien Syriza-liittoa ja sen suurinta Synaspismos-puoluetta johtava Tsipras on koko poliittisen uransa ajan rynninyt voimalla johtopaikoille eikä hän ole hyväksynyt ideologisia toisinajattelijoita.
Vaalikampanjassaan Tsipras on vetänyt härkääpäisesti linjaa, joka toteutuessaan syöksisi Kreikan nopeasti eurolaueen ulkopuolelle ja lopulliseen konkurssiin. Neuvonantajat ja myös Tsiprasin tavanneet EU-vaikuttajat todistavat, että Kreikan uusi keulakuva on "aikuistunut".
Vallankumouksellisesta vasemmistoradikaalista on kuoriutunut reaalipoliitikko, joka ymmärtää vastuunsa Kreikassa ja koko Euroopassa. Silti monet pitävät "unelmavävyä" edelleen myös arvaamattomana
Tsipras kasvoi keskiluokkaisessa, hyvin toimeentulevassa, mutta samalla erittäin poliittisessa ateenalaisessa perheessä. Vanhemmat kannattivat sosiaalidemokraattista mahtipuoluetta Pasokia. Selvästi vanhemmat sisarukset olivat vakaumuksellisia kommunisteja. Syrizan johtaja on itse kertonut, että keittiön pöydän ääressä oli vain yksi iso teema: politiikka.
Koska Tsipras oli muita selvästi nuorempi kuopus, hänen piti taistella pärjätäkseen perheen sisäisissä kiihkeissä väittelyissä. Vasemmistojohtajan lähipiiri on kertonut, että Tsiprasin kyynärpäätaktiikka periytyy jo näiltä ajoilta.
Lukiossa Tsipras radikalisoitui ja viehtyi kommunismin opeista. Hän osallistui muiden muassa koulujen valtauksiin. "Vallankumouksellinen" ura jatkui yliopistossa, mistä Tsipras valmistui rakennusinsinööriksi ja kaupunkisuunnittelijaksi.
Nuorukainen nousi poliittisiin parrasvaloihin ollessaan vasemmistoliitto Syrizan ehdokkaana vuoden 2006 paikallisvaaleissa. Vuonna 2008 Tsipras valittiin Synaspismoksen puheenjohtajaksi Alekos Alavanosin jälkeen.
Alavanosin tiedetään olevan edelleen katkera tästä vallanvaihdoksesta. Tsiprasilla on myös muita vastustajia sekä omassa varsinaisessa puolueessaan että Syriza-liiton äärivasemmistolaisissa ryhmissä.
Jo vuoden 2012 vaaleissa Tsiprasilta odotettiin voittoa, mutta tuolloin Uusi demokratia -puolueen Antonis Samarasin maalaamat uhkakuvat Kreikan konkurssista vielä tepsivät äänestäjiin.
Yksityisyyttään tiukasti vahtiva Tsipras asuu yhdessä nuoruuden rakkautensa Peristera Bazianan kanssa. Baziana, joka esiintyy äärimmäisen harvoin julkisuudessa, on tietotekniikkainsinööri. Parilla on kaksi lasta.
Nousu politiikan huipulle oli nopea.