Tuhannet ihmiset jonottivat nähdäkseen Obaman Pittsburghissa: "Valtava merkitys"

Pitkä jono kiemurteli ylös katua kohti Pittsburghin yliopiston urheiluhallia torstai-iltapäivänä paikallista aikaa. Alkamassa oli entisen Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tähdittämä vaalitilaisuus, jossa hän kampanjoi demokraattien presidenttiehdokkaan Kamala Harrisin puolesta.

Pennsylvania on vaalien ehkäpä tärkein vaa'ankieliosavaltio, ja Obamalla on suosituimpana demokraattipoliitikkona edelleen paljon käyttöä kampanjatöissä.

– Tuntuu että ympyrä sulkeutuu, koska Obama oli ensimmäinen musta presidentti, ja nyt hän on täällä puhumassa Kamalan puolesta, joka pyrkii ensimmäiseksi mustaksi naispresidentiksi, sanoo Pittsburghin yliopiston oikeustieteen opiskelija Niya Porter STT:lle jonottaessaan auringonpaisteessa reilut 4  000 ihmistä vetävälle areenalle.

Hänen mukaansa Obaman valinta presidentiksi vuonna 2008 oli valtava hetki mustille yhdysvaltalaisille.

– Se merkitsi kaikkea. Se oli sellainen tapaus, josta muistaa täsmälleen missä oli ja mitä teki, kun se tapahtui. Olin silloin vain kahdeksan- tai yhdeksänvuotias, Porter kertoo.

– Olin hänen toisissa virkaanastujaisissaan (vuonna 2013). Hän inspiroi minuakin menemään politiikkaan, sen takia opiskelen lakia.

Porter on tyytyväinen siihen, että demokraattien ehdokkaana on Harris eikä Joe Biden, joka luopui kesällä jatkokauden tavoittelusta.

– Kunnioitan Joe Bidenia, mutta mielestäni se oli oikea ratkaisu. Olen iloinen että Harris nousi etualalle.

Tärkeimmäksi vaaliteemaksi Porter mainitsee abortin.

"Kaikki on pelissä"

Kouluttaja ja tutkijatohtori Amy Alexander kertoo haluavansa tehdä kaikkensa, jotta Harris valitaan presidentiksi.

– Nämä ovat mielestäni yhdet aikamme tärkeimmistä vaaleista, kaikki on pelissä, Alexander sanoo.

– Tärkeimpiä asioita ovat naisten oikeus määrätä omasta kehostaan, demokratian säilyttäminen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet.

Pittsburghilainen Dan Gochnour kertoo kannattavansa Harrisia muun muassa siksi, ettei pidä vastaehdokkaasta Donald Trumpista. Hän ei jaa republikaanien tyytymättömyyttä Yhdysvaltain taloustilanteeseen.

– Mielestäni talous on mennyt oikeaan suuntaan, Gochnour sanoo.

Hänellekin Obaman näkeminen merkitsee paljon.

– Hän on paras presidentti, joka meillä on tähän asti ollut.

Obamalla valtava merkitys Harrisin kampanjalle

MTV:n toimittaja Sanna Voltti seuraa vaalikamppailua Yhdysvalloissa New Yorkissa. Hän kertoo, että Obamalla on valtava merkitys Harrisin kampanjalle. 

– Obamahan on edelleenkin erittäin vaikutusvaltainen demokraattipuolueen sisällä ja muutenkin Yhdysvaltain politiikassa. Pittsburghissa tänään pidetyssä tilaisuudessa Obamalla oli etenkin tarkoituksena tavoittaa nuoria äänestäjiä sekä Afrikan amerikkalaisia, joten kyllä voidaan sanoa, että Obamalla on suuri merkitys Harrisin kampanjalle, Voltti toteaa.

Voltti toteaa, että Obama ei säästellyt sanojaan puhuessaan entisestä presidentistä Donald Trumpista. Hän sanoi muun muassa, että Trump on erittäin vaarallinen ja epäpätevä presidentiksi. 

– Hurrikaanin lisäksi Obama korosti naisten oikeutta omaan vartaloonsa, eli kuuluisa aborttikysymys. Toisekseen hän myös puhui Trumpin talouspolitiikasta – siitä miten Trump ei kykenisi taltuttamaan inflaatiota, vaan hän auttaisi vain rikkaita kavereitaan, kuten hän Obaman mukaan teki edellisellä presidenttikaudellaan. Etenkin Obama korosti, että näissä vaaleissa ei ole niinkään kyse politiikasta, vaan inhimillisten arvojen säilyttämisestä.

Presidentinvaaleista povataan erittäin jännittäviä. Erityisesti vaa'ankieliosavaltioiden uskotaan ratkaisevan vaalit. Vaa'ankieliosavaltioita on seitsemän. Tällä hetkellä Trump johtaa neljässä ja Harris kahdessa. Yhdessä vaa´ankieliosaltiossa ollaan tasoissa.

– Äsken Harris sanoi vähän yllättäenkin Arizonassa puhuesssaan, että hän on hieman alakynnessä Trumpille, mutta vakuutti kannattajilleen, että kyllä täältä vielä noustaan. Pitää muistaa se, että kyllä näissä vaa´ankieliosavaltioissa prosentuaaliset erot ovat pieniä ja sen takia molemmat ehdokkaat näissä raivokkaasti kampanjoivatkin.
 

Lue myös:

    Uusimmat