Sankarihaudoille itsenäisyyspäivän erityisiin kunniavartioihin on ilmoittautunut jo iso joukko suomalaisia.
Valtioneuvoston kansliasta arvioidaan, että ilmoittautuneita on eri puolilla maata ainakin noin 3 000. Todennäköisesti vapaaehtoisia tulee vielä lisää.
Tavoitteena on, että itsenäisyyspäivänä eri hautojen kohdalla seisoo kunkin vainajan kanssa samanikäinen ja samaa sukupuolta oleva ihminen.
Vapaaehtoisten muodostamat kunniavartiot konkretisoivat sitä, kuinka paljon talvi- ja jatkosodassa kuoli ihmisiä ja kuinka nuoria kaatuneet olivat. Ja vaikka sodasta olisikin selvinnyt hengissä, nuoruus oli monelta mennyt.
– Poikkesin Tuusulan hautausmaalla äitienpäivälenkillä toukokuussa ja kävin aamuauringon valossa läpi sankarihautoja: 19-vuotias, 24-vuotias, 25-vuotias, kuvailee tuotantopäällikkö Tiina-Kaisa Laakso-Liukkonen valtioneuvoston kansliasta.
Hän kuuluu Suomi 100 -hankkeen sihteeristöön.
Yhteydenottoja kaivataan lisää
Tuusulassa ja muualla Suomessa on kymmeniätuhansia sankarihautoja, joissa lepää valtaosa vuosien 1939–1945 sodissa kuolleista lähes 95 000 miehestä ja naisesta.
Esimerkiksi 14-vuotiaana kuolleen sotilaspojan haudalla Tampereen Kalevankankaalla on ensi kuun 6. päivä vartiossa erään kapteenin 14-vuotias poika.
– On todella ilahduttavaa, että nuoret ovat lähteneet innolla liikkeelle, sanoo Tampereen Suomalaisen Klubin varapuheenjohtaja, kenraalimajuri (evp.) Kalervo Sipi.
Sankarihautoja on Tampereella 749, ja kunniavartioon ilmoittautuneita on kertynyt jo yli puolet tästä määrästä. Osallistujia on haettu muun muassa seurakunnan, partiolaisten, yliopiston, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjen sekä Puolustusvoimien tuella. Yhteydenottoja toivotaan kuitenkin vielä lisää.
– Tietynikäisiä tarvitaan yhä. Suurin puute on 20-vuotiaissa, Sipi kertoo.
Idea kunniavartioiden järjestämisestä osana Suomi 100 -ohjelmaa lähti liikkeelle nimenomaan Sipin aloitteesta. Vastaavanlainen vartio toteutettiin esimerkiksi Lempäälässä kansallisena veteraanipäivänä vuonna 2007. Ajatus muhi Sipin mielessä vuosia. Nyt Suomen juhlavuonna oli oikea hetki toteuttaa sama idea, mutta laajemmin.
"Ihokarvat nousevat pystyyn"
Kaupunkeja ja kuntia on mukana ainakin reilut parikymmentä, kertoo valtioneuvoston kanslian Laakso-Liukkonen. Hänen mukaansa suurinta kunnianosoitusta valmistellaan Lappeenrannassa, jossa sankarihautausmaalle pyritään saamaan vartioon noin 1 400 ihmistä. Toteutusta koordinoi Maasotakoulu.
Oulun hautausmaalle on ilmoittautunut vartioon arviolta reilut 400 vapaaehtoista. Sankarihautoja on 456. Suurin puute on 20–30-vuotiaissa.
– Ilmoittautuneet ovat suurimmaksi osaksi yksittäisiä kansalaisia. Mukana on myös urheiluseuroja ja muita järjestöjä, kertoo Oulun Suomi 100 -aluekoordinaattori Heli Metsäpelto.
Kuopiossa Hatsalan hautausmaalle on lupautunut tulemaan noin sata ihmistä – sankarihautoja on 605. Valtaosa ilmoittautuneista on 20–25-vuotiaita. Osallistujia haetaan etenkin opiskelijoista.
– Moni on sanonut, että ihokarvat nousevat pystyyn jo pelkästä ajatuksesta, että pystyy tekemään tällaisen teon, kuvailee Kuopion Suomi 100 -aluekoordinaattori Jari Sihvonen myönteisiä reaktioita.