Britannian kansa äänesti kaksi vuotta sitten EU-eron puolesta, mutta eron monet avainkysymykset ovat edelleen avoinna ja neuvottelut jumissa. Epävarmuuden tilassa olevat suuryritykset ovat uhanneet lähdöllä Britanniasta, mikäli kauppasopimusta ei saada pian syntymään
23. kesäkuuta 2016, Britannian kansa yllätti monet äänestämällä EU-eron puolesta.
Tänään, tasan kaksi vuotta myöhemmin, tuhannet ihmiset marssivat Lontoossa vaatien, että maassa järjestettäisiin kansanäänestys erosopimuksesta, kun britit ja EU saavat sellaisen neuvoteltua. Brexit-neuvottelut ovat olleet nihkeitä viime aikoina, eikä ole lainkaan selvää, saadaanko sopimus aikaiseksi määräaikaan mennessä.
Käytännössä kansanäänestys olisi uusi brexit-äänestys. Se ei kuitenkaan näytä todennäköiseltä, sillä molemmat johtavat puolueet, työväenpuolue ja konservatiivit, ovat sitä vastustaneet.
Sekä EU:n että Britannian tahoilta on viime aikoina väläytelty, että jos neuvottelut eivät etene, on sopimukseton ero varteenotettava vaihtoehto.
– Pääministeri (Theresa May) on toistuvasti sanonut, että mitään ei ole sovittu ennen kuin kaikesta on sovittu. Ja ei sopimusta on parempi kuin huono sopimus, Mayn puoluetoveri, kansainvälisen kaupan ministeri Liam Fox kommentoi BBC:lle.
Suuryritykset uhkaavat työpaikkojen lähtevän
Vaikka johtavat brittipoliitikot ovat vakuuttelleet, ettei sopimukseton ero olisi huono vaihtoehto, neuvotteluissa näyttää tulevan kiire. Suuryritysten kärsivällisyys epävarmuuden tilassa on loppumassa.
Lentokonevalmistaja Airbus uhkasi torstaina lähteä Britanniasta, jos ero tapahtuu sopimuksettomassa tilassa. Autojätti BMW:n mukaan kauppajärjestelyihin on saatava selvyys ennen kesän loppua. BMW valmistaa saarivaltiossa Mini ja Rolls Royce -autoja.
Airbus työllistää Britanniassa suoraan 15 000 ja BMW 8 000 ihmistä, mutta kokonaisuudessaan, jos ottaa huomioon alihankkijat ja muut tahot, työllisyysvaikutusten arvioidaan olevan reilusti yli 100 000 työpaikkaa.
– Meille sopimukseton brexit näkyisi kaaoksena rajalla. Emme halua, että rajoilla syntyy kitkaa, tai että osat kasautuvat satamiin, Airbusin varapääjohtaja Katherine Bennett sanoo.
Irlannin rajaratkaisu yhä epäselvä
Yksi neuvotteluja jumittavista kysymyksistä on Irlannin rajaratkaisu. Etenkään kovan linjan brittikonservatiivit eivät suostu avoimeen rajaan Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä. He pelkäävät, että avoin raja voisi johtaa Irlantien yhdistymiseen. Suljettu raja taas olisi Belfastin sopimuksen vastainen. Sopimus oli aikanaan yksi alueen levottomuuksia tyynnyttävistä tekijöistä. EU haluaisi pitää rajan auki.
Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vakuutti tällä viikolla Irlannin parlamentille, että avoin raja on koko unionille tärkeä eikä Irlannin rajasta tehdä neuvottelutaktisia kompromisseja.