Tukes: Kansanmaskeista ei löytynyt terveydelle haitallisia määriä kemikaaleja – mitä voimakas haju kertoo maskista?

0:41imgVTT on tutkinut maskien puhdistamista eri keinoilla – auringonvalo osoittautui tehokkaaksi
Julkaistu 03.05.2021 11:10

MTV UUTISET – STT

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes ei löytänyt tutkimuksessaan kangasmaskeista tai kertakäyttöisistä kuitumaskeista terveydelle haitallisia määriä vaarallisia aineita.

Tukes päätti testata maskien kemikaalipitoisuuksia, koska virasto sai kuluttajilta useita ilmoituksia esimerkiksi maskien voimakkaista ja epämiellyttävistä hajuista.

Tukes testautti kevään aikana yhteensä 21 erilaista niin kutsuttua kansanmaskia sekä kotimaisilta että ulkomaisilta valmistajilta.

Testeissä selvitettiin, millaisia haihtuvia aineita maskeista vapautuu ilmaan. Aineiden kokonaispitoisuuksien vaihtelu maskien välillä osoittautui testeissä suureksi.

Maskien haju tai hajuttomuus ei kuitenkaan kerro suoraan maskien terveysvaikutuksista. Tukesin mukaan terveysvaikutukset riippuvat yksittäisten aineiden vaaraominaisuuksista ja altistumisen määrästä eli haitallisten aineiden pitoisuuksista hengitysilmassa.

– Ihmiset ovat olleet huolissaan joidenkin maskien voimakkaasta hajusta, koska maskia pidetään kasvoilla pitkiäkin aikoja. Kuitenkaan pelkästä tuotteen hajusta ei voi päätellä, että siitä aiheutuisi terveyshaittaa. Testattujen maskien aineista aiheutuvat haitalliset terveysvaikutukset ovat hyvin epätodennäköisiä, ylitarkastaja Petteri Talasniemi arvioi tiedotteessa.

Tukes kertoo, että osa testissä havaituista aineista saattaa korkeina pitoisuuksina aiheuttaa ohimeneviä ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita.

Aineiden pitoisuudet olivat kuitenkin pieniä ja alittivat ilmalle asetetut enimmäispitoisuusrajat.

Lue lisää: Kangasmaskia käyttäväkin voi sairastua koronaviruksen aiheuttamaan tautiin – mutta ovatko oireet lievemmät?

Lue lisää: VTT tutki: Pari päivää auringossa riittää kasvomaskin puhdistamiseen – näin tehokas puhdistettu maski on

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus