Tukikeskus tarjoaa raiskatulle apua nopeasti – Naistenklinikan malli halutaan levittää muuallekin

raiskaus masennus hyväksikäyttö nuori lapsi nainen
Kuvituskuva.
Julkaistu 18.09.2017 13:26

MTV UUTISET-STT

Seksuaalisen väkivallan uhreille tarkoitettu Seri-tukikeskus Helsingin Naistenklinikalla on kolmen kuukauden aikana auttanut jo yli sataa ihmistä. Saman mallin mukaisia tukikeskuksia on tarkoitus perustaa muuallekin Suomeen.

– Seri-tukikeskuksen periaatteina on matalan kynnyksen toiminta ja kokonaisvaltaisuus. Kun ihminen löytää tänne, pyritään siihen, että hän ei jää yksin, sanoo tukikeskuksen psykologi Pertti Hakkarainen.

– Apua ja palveluita on ollut tarjolla aiemminkin, mutta ne ovat olleet hajallaan ja niiden löytäminen on ollut oman toimintakyvyn varassa.

Toukokuun lopulla avattu Seri-tukikeskus on avoin kaikille 16 vuotta täyttäneille sukupuolesta riippumatta. Seri-tukikeskuksen lyhenne tulee sanasta seksuaalirikos.

Monipuolista apua nopeasti

Seri-tukikeskukseen hakeutuva kohtaa useimmiten ensimmäiseksi kätilön. Kätilö ottaa oikeuslääketieteelliseen tutkimukseen kuuluvat näytteet, jos asiakas niin haluaa.

Rikosilmoitusta ei ole pakko tehdä, mutta sen tekemiseen kannustetaan ja tarvittaessa annetaan käytännön neuvoja.

– Yksi syy hakeutua tänne on juuri se, että meillä ei vaadita tekemään rikosilmoitusta. Iso osa asiakkaista kyllä tekee sen mietittyään jonkin aikaa, kertoo Hakkarainen.

Seri-tukikeskuksen päätoimisena psykologina Hakkarainen pystyy tarjoamaan asiakkaille keskusteluapua nopeasti.

Työryhmään kuuluvat lisäksi sosiaalityöntekijä ja lääkäri, jotka työskentelevät osan ajastaan Seri-tukikeskuksessa. Myös sairaalapastorin puheille on mahdollista päästä.

Mallia tarjotaan muuallekin Suomeen

Helsingin Naistenklinikan Seri-tukikeskuksella on tässä vaiheessa yhteistyösopimus Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupunkien kanssa. Tavoitteena on kuitenkin palvella koko HUS-aluetta eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä.

Hakkaraisen mukaan esimerkiksi Hyvinkää, Lohja ja Raasepori ovat alustavasti ilmoittaneet tulevansa mukaan. Sopimuksen vieminen kunnallisen päätöksenteon läpi kestää kuitenkin aikansa.

– Ei meillä ole ketään käännytetty ovelta. Uskon, että kaikki HUS-alueen kunnat tähän liittyvät, sanoo Hakkarainen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL pyrkii siihen, että vastaavia tukikeskuksia avataan muuallekin Suomeen. Ensimmäiseksi neuvottelut aloitetaan Tampereen ja Turun kaupunkien ja yliopistosairaaloiden kanssa.

– Toivomme, että Tampereella ja Turussa avattaisiin Seri-tukikeskukset ensi vuoden aikana. Kun malli on olemassa, sitä on helppo toteuttaa, sanoo erikoissuunnittelija Suvi Nipuli THL:stä.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa