Viime viikkojen uutisointi on nostanut lakko-oikeuden rajoittamisen mukaan vaalikeskusteluihin.
Pari viikkoa sitten jäänmurtajien työkiistaan liittyvät tukilakot uhkasivat pysäyttää Suomen viennin ennen kuin sopimus saatiin aikaan.
Lakkoasia puhutti tänään myös MTV:n Vaalikuutiossa ahtaaja Jape Lovénia (sd) ja kansanedustaja Eero Lehteä (kok).
Lovén painotti, että Suomessa ei työtaisteluihin lähdetä kevein perustein.
– Ei ole ratkaiseva kysymys, kuinka monta ihmistä siinä on kyseessä. Ratkaisevaa on työehtosopimuksen yleissitovuudesta keskusteleminen. Jos sitä ei voida hyväksyä, että se viedään arvioitavaksi lautakunnalle. Siinä on jotain ihmeellistä takana, että valtio-omisteinen yhtiö estää normaalia työmarkkinakäytäntöä, Lovén sanoi.
Lehti piti tukkilakkoja kiusallisina.
– Suomessa on kiusallisia tällaiset mielenilmaisu- tai tukilakkotyyppiset, jossa osapuoli joutuu sijaiskärsijäksi, vaikka työrauhasta on sovittu. Vastoin sitä periaatetta, että työrauha vallitsee niin kauan kuin työrauha on voimassa. Sitä kunnioitetaan puolin ja toisin. Tukkilakot ovat erittäin vaikea ymmärrettävä.
Lehden mukaan tukilakkojen rangaistukset ovat myös euromääräisesti niin pieniä, ettei niillä ole mitään estävää vaikutusta.
Myös Lehden puoluetoveri Ben Zyskowicz arvostelee tukilakkoja.
– Kun vapaaehtoisesti on luopunut lakko-oikeudesta solmimalla työehtosopimuksen, niin meidän nykysysteemi on, että lakkoilla saa kunhan ei lakkoile oman työehtosopimuksensa puolesta, mutta kuitenkin omaa työnantajaa vastaan. Minusta tilanne ei ole kohdallaan ja lakia pitäisi muuttaa.
Vihreiden ehdokas Johanna Sumuvuori sanoo, että lakko-oikeuden murentamiselle pitäisi olla hyvin painavat perusteet.
– Pidän työntekijöiden järjestäytymisoikeutta ja oikeutta puolustaa työsuhde-etujaan ja olojaan hyvin tärkeänä asiana yhteiskunnassa. En kovin kevyin perustein lähtisi rajoittamaan lakko-oikeutta.