Tuleva ministeri kritisoi MTV:llä hänelle suoraan kuuluvaa hallitusohjelman kohtaa jo nyt: "Kyllä se varmasti on haittatekijä"

1:15img
Tiistaina virkaan astuva sosiaali- ja terveysministeri kertoi Huomenta Suomen haastattelussa ensimmäisen palkattoman vapaapäivän olevan haittatekijä hoitoalalla.
Julkaistu 20.06.2023 09:50(Päivitetty 20.06.2023 18:18)
Toimittajan kuva

Jani Rolamo

jani.rolamo@mtv.fi

@namatsuu

Tiistaina virkaan astuva sosiaali- ja terveysministeri kertoi Huomenta Suomen haastattelussa ensimmäisen palkattoman sairauslomapäivän olevan vaikeasti toteutettavissa hoitoalalla.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kertoo sotepalveluiden päätavoitteen tulevalle hallituskaudelle olevan sotepalveluiden kustannuskehityksen laskeminen.

– Tässä pitää huomioida, että sotekustannukset nousevat tällä hallituskaudella joka tapauksessa, ja siksi sopeuttamistoimet tarkoittavat sitä, että olemme pyrkineet loiventamaan kustannuskehitystä.

Hallituksen tavoitteena on loiventaa kustannuskehitystä 1,4 miljardia euroa vuoteen 2027 mennessä. "Säästö" tulee Juuson mukaan yhteisöllisen asumisen lisäämisestä, digitaalisten palveluiden lisäämisestä ja erikoissairaanhoidon tehostamisesta.

Juuson mukaan tehostaminen ei kuitenkaan tarkoita erikoissairaanhoidon vähentämistä.

– Hoidontarve ei katoa mihinkään, päinvastoin väestö ikääntyy ja palveluntarve kasvaa. Tässä haetaan sellaisia toimintatapoja, millä saadaan jonot pois ja ihmiset hoidettua, ja se tarkoittaa työnjakoa eri sairaaloiden välillä, Juuso kertoo.

Lue myös: Lääkäriliitto hallitusohjelmasta: "Näillä ratkaisuilla ei pystytä hoitovelkaa purkamaan"

Henkilöstöpula hoitoalan suurin ongelma

Juuso kertoo henkilöstöpulan olevan hoitoalan akilleenkantapää. 

Vaikka olisi rahaa, niin jos meillä ei ole hoitajia niin mikään ei onnistu.

Hoitajapulan konkreettisiksi ratkaisuiksi Juuso esittää hoitoalan koulutuspaikkojen lisäämisen sekä työrasituksen kohtuullistamisen.

– Se mikä saa ihmiset viihtymään työssä on se, että pystyy vaikuttamaan vuorojärjestelyihin jotta työrasitus on kohtuullinen. Tietysti erittäin tärkeää on myös lähiesimiestyö – yhdellä esimiehellä ei voi olla kuinka monta alaista tahansa.

"Palkaton sairauslomapäivä on hoitoalalle huono juttu"

Hallitus suunnittelee merkittäviä muutoksia työelämään. Muun muassa työsuhteen määräaikaisuus ei jatkossa enää vaatisi perusteita, ja ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton. Juuso uskoo etenkin tämän ratkaisun vaikuttavan merkittävästi hoitoalan vetovoimaan.

– Tämä ensimmäinen palkaton sairaslomapäivä on hoitoalalle huono juttu. Todellakin toivon, että SuPer ja TeHy onnistuvat neuvottelemaan sen hoitoalalta pois, Juuso toteaa.

Juuso ei sano isossa kuvassa vastustavansa hallitusohjelman kirjausta, mutta näkee sen nimenomaan hoitoalalle ongelmallisena. 

– Hoitoalalla ei voi esimerkiksi flunssaisena tulla töihin. Kyllä se varmasti on yksi haittatekijä [hoitoalan vetovoimalle].

Painopiste perusterveydenhuoltoon

Hallitusohjelmassa halutaan siirtää sotepalvelujen painopistettä perusterveydenhuoltoon. Käytännössä tämä tarkoittaa Juuson mukaan muun muassa kelakorvausmallia, jonka tarkoitus on poistaa hoitojonot perusterveydenhuollosta. 

– Haluamme hallituskaudella varmistaa, että perusterveydenhuolto pelittää ja ihmiset pääsevät lääkäriin ajoissa ja saavat oikeanaikaista hoitoa, ja jos julkinen puoli ei pysty siihen, niin luomme tämän kelakorvausmallin jota ihmiset voivat hakeutua yksityiselle puolelle ja sitä kautta hoidon piiriin. 

Lue myös: Professori uudesta kela-korvausmallista: Raha saattaa mennä hukkaan

Hallitus aikoo myös lyhentää hoitotakuun 14 vuorokauteen.

Ihmisten täytyy päästä lääkäriin. Tällä hetkellä hoitotakuu on kolme kuukautta, ja se lyhenee olennaisesti 1. syyskuuta alkaen, Juuso toteaa.

Katso Kaisa Juuson koko haastattelu tästä. 

10:01img 

Lue myös: Menikö hallitusohjelman julkaisu ohi? Tässä tiivistetysti suuret linjat ja yllättävät yksityiskohdat

--

Artikkelia muokattu 20. kesäkuuta 2023: Korjattu tekstistä virheellinen vapaapäivä-sana sairauslomapäiväksi.

Tuoreimmat aiheesta

Orpon hallitus