Tuliko ahmittua jouluna? Hanna Partanen kertoo, mikä siihen auttaa – yksi haaste: "Meillä on tässä nyt tämä sekoittava tekijä"

shutterstock tyhjä suklaarasia
optimarc
Julkaistu 28.12.2020 07:01
Toimittajan kuva

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Joulun jälkeen voi tuntua siltä, että maha on aivan liian täynnä. Tuhtien aterioiden lisäksi on syöty joulutorttuja ja muuta hyvää pitkin päivää – monen päivän ajan.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo, että parhaimpana ratkaisuna ähkystä yli pääsemiseen toimii yksinkertaisesti paluu normiarkeen. Kun arjen perusrytmi palautuu, syömisen hallinta helpottuu. 

– Toki meillä on tässä nyt tämä sekoittava tekijä eli korona, hän pohtii.

– Voi olla, että monille ei ole muotoutunut etätyörutiineita.

Jos omasta etätyöarjesta tuntuvatkin rutiinit puuttuvan, Hanna suosittelee miettimään, millaisia arkijuttuja itse voisi luoda päivää rytmittämään: miten pitää esimerkiksi lounastauot? Entä kannattaisiko sunnuntaina tehdä isompi satsi vaikkapa kahta ruokaa, joita voi syödä pari päivää ja pakastaa.

LUE MYÖS: Saako kotiin eristäytyminen sinut syömään jatkuvasti? 11 keinoa estää turha napostelu

Joustaminen kuuluu elämään

Monelle iskee joulun jälkeen morkkis siitä, miten paljon tulikaan taas syötyä. Uudessa Rytmidieetti-kirjassaan Hanna puhuu kuitenkin joustoista. Esimerkiksi sosiaaliset joustot kuuluvat elämään: jos on synttärit tai muut juhlat, kuten juuri joulu,voi ajatella, että silloin kuuluukin syödä herkkuja, eikä morkkista kannata pitkään kantaa.

– Normaaliin ruokavalioon kuuluu se, että välillä joustetaan. Ei se millään tavalla pilaa terveyttä tai dieettiä, jos muutaman päivän herkuttelee, hän vakuuttaa.

LUE MYÖS: Vältteletkö hiilareita terveyssyistä? Helppo säilytyskikka tekee niistä astetta parempia

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Joulu