Tuliko loman aikana rentouduttua kunnolla? Nautittua kiireettömästä elämästä ja herkuteltua grilliruoilla? Työt alkoivat jo, mutta loman aikana omitut tavat jäivät päälle. Kuinka loman jälkeen pääsee taas kiinni arkirutiiniin, pois herkuttelusta ja tissuttelusta?
Useimmat antavat lomalla itselleen luvan ottaa rennommin, syödä herkkuja ja rasvaisempia ruokia kuin arkena. Mutta miten ihmeessä näistä tavoista pääsee eroon, onko olemassa jotain poppakonstia? Kysyimme neuvoa Terveystalon ravitsemusterapeutti Anette Palssalta.
– Jos loman aikana on ottanut hiukan rennommin kuin arkena ja vyötärölle on kerääntynyt muutama ylimääräinen kilo, ei siitä kannata huolestua. Jos ennen lomaa on kuitenkin elänyt terveellisesti liikkuen ja syöden kevyesti ja palaa samaan rytmiin loman jälkeen, paino kyllä lopulta palaa lomaa edeltävään lukemaan takaisin.
On hyvin yksilöllistä ja ikäriippuvaista kuinka nopeasti ihminen palautuu loman jälkeen. Neljän viikon liikkumattomuus näkyy jo kunnossa, mutta yleisesti voi sanoa, että kuukauden lomalla ei tapahdu mitään vakavaa ja peruuttamatonta, jos arki on aikaisemmin ollut terveellistä, Palssa lohduttaa.
Pitäisikö kaikki huonot tavat sitten sitten lopettaa kerralla yhdellä rytäkällä, pikkuhiljaa, vai onko olemassa jokin oikotie?
– On parempi tehdä pysyvä elämänmuutos kuin noudattaa superdieettejä, jotka kestävät vain 6 tai 8 viikkoa. Kertarykäisyt johtavat harvoin mihinkään pysyvään. Useimmiten ihmedieetit johtavat vain painon jojoiluun.
Jos rakentaa tiukkoja raja-aitoja ja kieltää kokonaan joitain itselle tärkeitä herkkuja, ne houkuttavat sitäkin enemmän. Mutta jos halutaan edelleen nauttia elämästä, eikä karsia kaikkia nautintoja pois, se ei ole terveydellisesti ongelmallista, jos niitä ei nautita päivittäin. Kun muutetaan koko ajatusmallia ja mietitään elämää kokonaisuutena saadaan pysyvämpiä muutoksia aikaan, Palssa kertoo.
Mutta entä jos ei mitenkään pääse siihen arkirytmiin takaisin, vaikka kuinka yrittäisi?
– Jos lomatissuttelu ja herkuttelu jatkuvat vielä kuukauden päästä loman loputtua, täytyy käydä itsensä kanssa vakava keskustelu mistä se johtuu. Jos ei itse pysty palaamaan ruotuun, kannattaa harkita asiantuntijan kanssa keskustelua. Ongelmaan täytyy kaivautua hiukan syvemmin ja selvittää mistä herkuttelu ja tissuttelu voi juontaa juurensa, Palssa neuvoo.
Näin pääset takaisin ruotuun
Alkoholi
Tee päätös omien rajojesi mukaan esimerkiksi : En juo arkena tai juon vain juhlissa. Useimmilla alkoholinhimo helpottaa muutamassa viikossa ja siihenkin auttaa vain päättäväisyys. Joskus tipattomuus on hyvä vaihtoehto, mutta sekään ei sovi kaikille.
Säännöllisyys
Jos et muuten muista syödä säännöllisesti, laita puhelimeesi muistutus ruoka-ajoista.
Suunnittele päivän tai kahden ruoat etukäteen. Hyvä aamiainen, lounas ja välipala pelastavat loppupäivän. Jos menet nälkäisenä töiden jälkeen kauppaan, peli on menetetty.
Muista välipalat
Hedelmä ja suolattomat pähkinät ovat hyviä välipaloja, joita voi pitää mukana hätätilojen varalle. Proteiinipatukat eivät ravinnollisesti ole hyviä välipaloja, mutta ovat parempia kuin ei söisi mitään.
Älä syyllistä itseäsi
Harvalle sopii täyskielto, mieti mieluummin suhdettasi herkkuihin ja mihin suuntaan haluat sitä viedä. Ole armollinen itsellesi!
Varaa aika Terveystalon ravitsemusterapiaan kampanjahintaan täältä!