Suomen Olympiakomitean puheenjohtajavalintaa on edeltänyt erikoinen näytelmä, josta on esitetty julkisuudessa kiistanalaisia näkemyksiä. Mitä todellisuudessa on oikein tapahtunut?
Se tiedetään, että Olympiakomitean puheenjohtajavaalin suosikkina pidetyn St1-miljardöörin Mika Anttosen ehdokkuusinto lopahti kesken kaiken, kun hänen käsityksensä omasta kannatuspohjastaan muuttui.
MTV Urheilun saamien tietojen mukaan Anttoselle oli aiemmin kerrottu Suomen Jääkiekkoliitosta, että hänen puheenjohtajuudelleen Suomen urheilun ykköspestiin on luvassa laaja tuki läpi urheilun lajikentän.
Kun Palloliitto ja neljä muuta palloilulajien liittoa asettuivatkin yhdessä rintamassa tukemaan Jan Vapaavuoren ehdokkuutta – vastoin Jääkiekkoliiton antamaa ennakkokäsitystä – negatiivisesti yllätetty Anttonen veti pikaisen johtopäätöksen omasta ehdokkuudestaan.
– Tulkitsin viime viikolla saamani kannatuksen väärin, Anttonen viestitti MTV Urheilulle keskiviikkona kilvasta vetäydyttyään.
Ilta-Sanomat kirjoitti samana päivänä, kuinka lajikateus ja jääkiekon ylivallan vastainen kampanjointi johti lopulta Anttosen ehdokkuudesta luopumiseen. Lehden esittämän näkemyksen mukaan Helsingin pormestarin Vapaavuoren ehdokkuus oli ennen kaikkea vastaveto Anttoselle, Jääkiekkoliitolle ja lajin valta-asemalle Suomessa.
IS:n artikkelissa jääkiekon valta-aseman vastainen asenneilmapiiri on henkilöitynyt hyvin voimakkaasti Palloliiton puheenjohtajaan ja Kuopion Palloseuran pääomistajaan, liikemies Ari Lahteen, joka lehden mukaan olisi juntannut Vapaavuoren ehdokkuuden läpi Anttosen ehdokkuuden estämiseksi.
MTV Urheilun tavoittaman Lahden mukaan edellä kuvailtua jääkiekon ja Anttosen vastaista masinointia ei ole tapahtunut.
– Palloliiton hallitus on päättänyt, että liiton mielestä paras ehdokas Olympiakomitean puheenjohtajaksi on Jan Vapaavuori. Sen esityksen tarkoituksena ei ole ollut asettua ketään henkilöä vastaan tai yhtäkään lajia vastaan. Sellaista motiivia ei siinä päätöksessä ollut. Päätös julkaistiin heti Palloliiton hallituksen kokouksen jälkeen tiedotteessa, Lahti sanoo.
Sinusta on esitetty aika kovia väitteitä Ilta-Sanomissa?
– Niin on, aivan törkeitä, mutta en kommentoi asiaan enempää, Lahti päättää.
Vapaavuoren ohella Olympiakomitean puheenjohtajaksi on kaksi muutakin kokoomuspoliitikkoa, Ilkka Kanerva ja Sari Multala sekä Olympiakomitean nykyinen varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo.
Puheenjohtajana nykyisin toimiva OP-ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio ei ole ehdolla jatkokaudelle.
Näin Jääkiekkoliiton puheenjohtaja kommentoi kyselykirjettä
Perjantaina esille on nostettu Jääkiekkoliiton muille lajiliitoille lähettämä kannatuskyselykirje, jossa ilmaistiin, että Jääkiekkoliitto tukee luottamustehtävään Mika Anttosta. Kirjeessä tiedusteltiin, onko myös sen vastaanottanut liitto valmis niin tekemään.
IS:n mukaan Jääkiekkoliiton viesti otettiin monessa liitossa vastaan paimenkirjeenä ja sai aikaan vastareaktion, joka puolestaan johti Vapaavuoren ehdokkuuteen.
Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela selittää nyt MTV Urheilulle, miksi kirje lähetettiin.
– Me siis aktivoiduimme asiassa sen jälkeen, kun Mika oli kertonut, että hänen ehdokkuutensa ehtona on urheilukentän laaja tuki. Me halusimme edesauttaa sitä, että hän saisi tiedon siitä, minkälainen kannatus hänellä olisi.
– Sillä hetkellä, kun me muita lajiliittoja lähestyimme, hänellä ei ollut tietoa tällaisesta laajasta kannatuksesta. Hän ei siinä tilanteessa ollut vielä ehdokkaaksi lähtemässä, Nummela huomauttaa.
– Meidän kirjeessämme oli viitattu hänen lausuntoihinsa, että hän on valmis lähtemään ehdokkaaksi, jos urheilupiirit häntä laajassa rintamassa pyytää. Urheiluyhteisö ei ollut häntä laajasti pyytänyt ehdokkaaksi. Meidän tavoitteenamme oli toimia niin, että saadaan selville, onko urheiluyhteisö valmis häntä laajasti pyytämään ehdokkaaksi.
Kun Jääkiekkoliitto sitten kirjeen saaman palautteen jälkeen kertoi Mika Anttoselle urheiluväen laajasta tuesta, tuliko hänelle annettua tilanteesta väärä kuva?
– Ei minun ymmärrykseni mukaan. Tietysti me emme myöskään pystyneet mitään eksaktia tilannekuvaa antamaan, vaan kerroimme, minkälaisia keskusteluita ja palautteita olemme saaneet. Näiden keskusteluiden yhteydessä saimme kyllä myös todella monelta liitolta positiivista palautetta siitä, että me olimme aktivoituneet tässä asiassa. Kaikki tiesivät, että Mikan ehdokkuuden edellytyksenä on, että kannatus on hyvin laajaa.
– Tietysti Mika on käynyt myös itsenäisesti keskusteluja ja on varmaankin kartoittanut kannatustaan varmasti suoraan muiden lajiliittojen kanssa. Ei hänen tietonsa kannatuksesta ollut pelkästään meiltä Jääkiekkoliitolta peräisin, Nummela lisää.
Onko sinulle tullut kuva, että Jan Vapaavuoren saama tuenosoitus viideltä lajiliitolta olisi ollut ikään kuin vastaveto teidän lähettämällenne kirjeelle, jossa Jääkiekkoliitto tuki Anttosta?
– En ole ollut tästä asiasta käydyissä keskusteluissa mukana julkisuudessa. Jääkiekkoliitto ei ole ollut niissä keskusteluissa mukana. Niitä on vaikea meidän taholtamme kommentoida, Nummela väistää.
– Sitähän pitää tietysti kysyä niiltä, jotka ovat olleet häntä esittämässä. Vain he tietävät, mitkä heidän motiivinsa ovat.
Oliko näkemyksesi mukaan sitten yllättävää, että viisi palloilulajien liittoa asettui lopulta tukemaan Vapaavuorta? Oliko jotain uutta tapahtunut teidän kannatuskyselynne jälkeen?
– Varmaan jotakin oli tapahtunut. Näiden julkisuuteen tulleiden liittojen osalta oli kuitenkin tiedossa, että heillä on avoimena, ketä he tulevat kannattamaan, Nummela sanoo.
– Emme tienneet, mikä heidän positionsa on. Emme tietysti myöskään tienneet, että he tulevat esittämään Vapaavuorta puheenjohtajaksi.
Ehdokasasettelua voi kai kuvailla pettymykseksi Jääkiekkoliitolle. Onko jotain, mitä te näin jälkikäteen ajatellen olisitte halunneet tehdä toisin?
– Omalta osaltani voin sanoa, että oli välttämätöntä tehdä jotakin, jotta kirkastuu se, onko Mikalla sellainen suomalaisen urheiluyhteisön laaja tuki kuin hän ehdolle asettuakseen edellytti. Jos emme sitä olisi lähteneet jollain tavalla selvittämään, hän ei olisi ollut ehdokkaana.
Nummelan mukaan Jääkiekkoliitto ei ole vielä päättänyt, ketä se aikoo tukea Suomen Olympiakomitean puheenjohtajaksi nyt, kun Anttonen ei ole enää ehdolla.
– Emme ole vielä ehtineet keskustella asiasta. On ilman muuta tärkeää, että Suomen Olympiakomitea saa parhaan mahdollisen johtajan. Totta kai tulemme sitten omalta osaltamme kertomaan, ketä äänestämme, mutta sellaista kantaa ei vielä ole muodostettu, Nummela sanoo.
Suomen Olympiakomitean uusi puheenjohtaja valitaan 21. marraskuuta lajiliittojen äänestyksellä.