Henkilöstöä tuulettanut Jan Vapaavuori kommentoi nyt omaa asemaansa

Jan Vapaavuori kertoo, miksi Matti Heikkinen joutuu sivuun – Olympiakomiteassa isoja muutoksia 5:11
Tulosruudussa vieraillut Jan Vapaavuori kommentoi Matti Heikkisen lähtöpasseja ja omaa asemaansa Olympiakomitean puheenjohtajana.

Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori vieraili Tulosruudussa keskiviikkona kommentoimassa tuoreita henkilövaihdoksia ja omaa asemaansa.

Pieleen menneiden Pariisin kisojen jälkeen laajaa kritiikkiä suomalaiselta urheiluväeltä saanut Suomen olympiakomitea teki merkittäviä henkilömuutoksia organisaatioonsa, kun huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen ja laji- ja kisaohjelmien johtajana toiminut Leena Paavolainen saivat lähtöpassit.

Tulosruudussa keskiviikkona vieraillut Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori antoi ymmärtää, että edellä mainittu kaksikko ei nauttinut enää luottamusta tehtävissään.

– Me tarvitsemme merkittävän suunnanmuutoksen. Me tarvitsemme muutoksen strategioihin. Me tarvitsemme muutoksen rakenteisiin, ja me tarvitsemme sellaisia ihmisiä, joihin me luotamme, että he pystyvät tätä muutosta viemään eteenpäin, Vapaavuori kommentoi Heikkisen pestin päättymistä.

Vapaavuori toisti itseään Paavolaisen työsopimuksen päättymisestä kysyttäessä.

– Kuten sanottu, olemme isojen muutoksien äärellä. Tarvitsemme uuden alun, uskottavan uuden alun. Tarvitsemme ihmisiä, joilla tässä ajassa on parhaat mahdolliset edellytykset rakentaa uutta strategiaa ja uusia rakenteita, ja se tarkoittaa tässä tapauksessa uusia ihmisiä.

Olympiakomitean huippu-urheilujohto, Heikkinen oli toiminut tehtävässään vuodesta 2022, oli saanut matkan varrella runsaasti kritiikkiä, ja Pariisin olympialaisten jälkeen myös osa urheilijoista ilmaisi tyytymättömyytensä OK:n johtoon muun muassa nimettömällä kirjeellä. Vapaavuori tunnusti, että urheilijoiden arvostelulla oli vaikutusta päätöksiin.

– Totta kai tällä oli merkitystä. Samoin oli meidän omilla selvityksillämme. Kaikkein olennaisinta on kuitenkin se, että meidän järjestelmämme ei pysty nyt tuottamaan riittävästi sellaisia urheilijoita, joilla on mitalipotentiaali. Se on järjestelmässä oleva vika tai ominaisuus, joka pitää pystyä korjaamaan, Vapaavuori tähdensi.

Suomen olympiakomitean puheenjohtajavaalit järjestetään seuraavan kerran marraskuussa. Vapaavuori ei ole ilmoittanut, aikooko asettua ehdolle jatkokaudelle.

– Koin jo Pariisin jälkeen, että minun ja hallituksen velvollisuus on nyt kääriä hihat ja saattaa tämä muutostyö uudelle alulle. Kohta ollaan tämän osalta maalissa, ja sen jälkeen on oikea aika pohtia, olenko itse jatkossa käytettävissä vai en. Lähiviikkoina päätetään.

Millaista luottamusta koet nauttivasi tällä hetkellä?

– En mä… Keskity miettimään, millaista luottamusta nautin, vaan keskityn tekemään tehtäviä, jotka tähän kuuluu, ja tässä vaikeassa tilanteessa tähän on kuulunut uusien yhteisten strategioiden löytäminen, uusien rakenteiden löytäminen ja sitten myös ehkä kivuliaita henkilöstöratkaisuja.

Vapaavuori esitteli Tulosruudussa myös alustavia suunnitelmia siitä, miten suomalainen huippu-urheilu voisi jatkossa menestyä paremmin olympialaisten kaltaisissa arvokilpailuissa. Katso Vapaavuoren haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat