Suomessa mitataan tälläkin hetkellä ennätyspakkasia, mutta mistä juontaa juurensa sanonta tulipalopakkanen.
Ilmaus tulipalopakkanen on ilmeisesti syntynyt siitä, että pakkasella taloja lämmitetään enemmän ja tulipalot lisääntyvät. Tulisijat hehkuvat punaisenaan, kun niitä lämmitetään liian nopeasti, liian kuumaksi. Vääränlainen käyttö voi aiheuttaa esimerkiksi nokipalon, hormin halkeamisen tai hormipalon.
Tulipalo voidaan estää säännöllisellä nuohouksella, huolellisella puun poltolla sekä varovaisella tulenkäsittelyllä.
Suomen perustuslain mukaan rakennusten tulisijat ja savuhormit on nuohottava säännöllisesti. Vakituisessa käytössä olevan asuinrakennuksen tulisijat ja hormit tulee nuohota kerran vuodessa, vähäisellä käytöllä olevalle kesäasunnolle riittää kolmen vuoden välein suoritettava nuohous. Vuokrattujen vapaa-ajan asuntojen nuohous on kuitenkin suoritettava vuosittain.
Aloita takan tai uunin lämmitys pikkuhiljaa, varsinkin jos tulisijaa ei ole käytetty pitkään aikaan. Poista tuhkat tulenkestävään astiaan ja varmista hormin hyvä veto. Käytä vain kuivia puita, kostea puu palaa kituen ja lisää hormin nokikerrosta. Polta ensin vain yksi pesällinen, anna tulisijan jäähtyä seuraavaan päivään. Roskien polttaminen muodostaa eniten nokea hormiin.
Piipun suojaaminen hatulla parantaa hormin vetoa ja vähentää piipun kosteutta, joka voi kosteana jäätyä ja haljeta.
Jos kuitenkin havaitset nokipalon, soita heti palokunnalle ja yritä hillitä tulen hapensaantia sulkemalla suuluukku.
Lue myös: Otatko paukkupakkasista kaiken hyödyn irti? Tee viikonloppuna nämä asiat kotonasi
Lue myös: Vakuutusyhtiö muistuttaa kynttilöiden paloriskeistä – älä tee näitä virheitä: "Meillä on tiedossa valitettavia tapauksia, joissa..."
Lähde: Pohjola