MTV seuraa – Netanjahu uhoaa YK:ssa: Jos Iran iskee, Israel iskee takaisin

Israel on iskenyt voimakkaasti Libanoniin maanantaista lähtien. MTV seuraa Lähi-idän tapahtumia tässä artikkelissa.

Perjantai 27.9.

17.43: Netanjahu: Israel on sodassa Hizbollahia vastaan

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israel on sodassa Hizbollahia vastaan. Netanjahun mukaan Hizbollah on siepannut Libanonin. 

– Niin kauan kuin Hizbollah valitsee sodan tien, Israelilla ei ole vaihtoehtoa ja Israelilla on oikeus poistaa tämä uhka ja palauttaa kansalaisensa turvallisesti, puhui Netanjahu YK:ssa.

17.23: Netanjahu YK:ssa: Jos Iran iskee Israeliin, Israel iskee Iraniin.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu Netanjahu on todennut YK:ssa, että jos Iran iskee Israeliin, Israel iskee Iraniin. Netanjahun mukaan "Iranissa ei ole paikkaa, jonne Israelin pitkä käsivarsi ei yletä, ja se pätee koko Lähi-itään". Netanjahu totesi myös, että Israel taistelee "täydelliseen voittoon" Gazassa. Hamasilla ei hänen mukaansa ole roolia Gazan jälleenrakentamisessa.

16.51: Sotilasasiantuntija: Libanonin maahyökkäys voi käydä Israelille kalliiksi

Israel valmistautuu tekemään maahyökkäystä Etelä-Libanoniin kutsumalla reserviläisiä palvelukseen ja moukaroimalla Libanonin maaperää, mutta kynnys hyökkäyksen aloittamiselle on korkea, arvioi Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen osastopäällikkö Juha Mäkelä.

Mäkelän mukaan maahyökkäyksen hinta Israelille olisi kova, sillä lähietäisyydellä ottelu äärijärjestö Hizbollahin ja israelilaissotilaiden välillä olisi paljon tasaisempi kuin nyt nähdyssä ilmasodassa, jossa Israel on teknologisesti ylivoimainen. Hizbollah on valmistautunut erityisesti puolustussotaan maalla.

16.07: Israelilaislähde: Maahyökkäys Libanoniin osa työkalupakkia

Israelin mahdollista maaoperaatiota Hizbollahia vastaan Libanoniin valmistellaan joka päivä, sanoo nimettömänä esiintyvä israelilainen turvallisuuslähde. Maahyökkäys on toimittajille puhuneen lähteen mukaan osa Israelin työkalupakkia.

Mahdollinen maahyökkäys pyrittäisiin pitämään mahdollisimman lyhyenä, viranomaislähde sanoi toimittajille.

Israel on iskenyt voimalla Libanoniin maanantaista asti surmaten satoja ihmisiä. Israelilaisviranomaisen arvion mukaan iskut ovat heikentäneet merkittävästi Hizbollahin sotilaallista kyvykkyyttä.

(STT – AFP)

16.07: Israelin iskut herättäneet pelko täysimittaisen sodan syttymisestä

Israelin Hizbollahia vastaan jatkuneet iskut Libanonissa ovat herättäneet pelkoa täysimittaisen sodan syttymisestä Lähi-idässä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi eilen Montrealissa, että Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tekisi virheen kieltäytyessään tulitauosta Libanonissa.

– Minusta olisi virhe (Israelin) pääministeriltä kieltäytyä siitä, koska hänen tulisi ottaa vastuu alueellisesta eskaloitumisesta tilanteeseen, jota kukaan ei voi hallita, ja tietysti uusista siviiliuhreista Libanonissa, Macron sanoi.

Lehdistötilaisuudessa Kanadan-vierailullaan puhuneen Macronin mukaan osapuolille esitetty tulitaukosopimus oli asiallinen. Hän tarkensi, että sopimusta tukivat niin Yhdysvallat kuin Euroopan unioni ja Netanjahu itse oli ollut mukana valmistelemassa sitä.

Israel torjui torstaina kyseisen tulitaukovaatimuksen. Maan ulkoministeri Israel Katz vannoi taistelun äärijärjestö Hizbollahia vastaan jatkuvan kaikin voimin. 

Torstai 26.9.

21.48: Israel jatkaa hyökkäyksiä Etelä-Libanoniin

Israelin armeija on tehnyt illalla uusia ilmaiskuja Etelä-Libanoniin. Armeijan mukaan iskujen maaleina ovat äärijärjestö Hizbollahin kohteet.

Israel iski aikaisemmin tänään Beirutin eteläosaan. Armeijan mukaan iskun kohteena oli Hizbollahin taistelulennokkijoukkojen komentaja, joka sai surmansa.

Israel ei ole suostunut Yhdysvaltojen ja Ranskan nimissä tehtyyn tulitaukoehdotukseen, vaikka ehdotus oli Valkoisen talon mukaan koordinoitu Israelin kanssa.

20.27: Israelille miljardien arvoinen sotilasapupaketti Yhdysvalloilta

Israel saa 8,7 miljardin dollarin apupaketin Yhdysvalloilta sotilastoimiin, kertoo Israelin puolustusministeriö. Pakettiin kuuluu muun muassa parannuksia ilmatorjuntajärjestelmiin.

Paketista sovittiin useissa korkean tason tapaamisissa Israelin ja Yhdysvaltojen viranomaisten välillä Washingtonissa. Ministeriön mukaan Israel on jo saanut 3,5 miljardin osuuden paketista kriittisiin tarpeisiin.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas vaati aikaisemmin tänään YK:n yleiskokouksessa kansainvälistä yhteisöä lopettamaan asekaupan Israelin kanssa

Lue myös:

    Uusimmat