Tulli sulki salatussa verkossa toimineen huumekaupan – huumekauppiaita ja -myyjiä paljastui

Suomen tulli on yhdessä Ruotsin poliisin kanssa sulkenut salatussa Tor-verkossa toimineen Sipulitie-huumekauppasivuston.

Sivustolla käytiin kauppaa anonyymisti esimerkiksi huumeista ja dopingaineista.

Tulli kertoo, että Sipulitie-kauppapaikka avautui helmikuussa 2023. Sivuston ylläpitäjä on Tullin mukaan kertonut aiemmin julkisilla foorumeilla palvelun liikevaihdoksi 1,3 miljoonaa euroa.

Tulli kertoo, että kauppapaikan palvelimien sisältö on takavarikoitu. 

Jatkoi edeltäjänsä toimintaa

Tulli kertoo tiedotteessa, että Sipulitietä edelsi Tor-verkossa Sipulimarket-niminen palvelu, joka toimi helmikuusta 2019 alkaen siihen saakka, kunnes Tulli sulki sivuston joulukuussa 2020 yhdessä Puolan viranomaisten kanssa. Kauppapaikan liikevaihdoksi arvioidaan yli kaksi miljoonaa euroa.

Tullin käsityksen mukaan Sipulimarketin ylläpitäjänä toiminut henkilö avasi tämän jälkeen nyt suljetun Sipulitien.

Hänen uskotaan toimineen ylläpitänäjä myös vuonna 2022 avatulla chat-pohjaisella Tsätti-sivustolla, jolla yhtä lailla myytiin huumeita. Tulli on sulkenut nyt myös tämänkin sivuston.

Ylläpitäjä ja palvelun käyttäjät paljastuivat

Tulli kertoo, että se selvitti Sipulitietä, Sipulimarkettia ja Tsättiä ylläpitäneen henkilöllisyyden. Lisäksi sivuston ylläpitoon osallistuneiden niin sanottujen moderaattoreiden ja asiakaspalvelijoiden henkilöllisyydet on selvitetty.

Takavarikoidun materiaalin avulla on myös tunnistettu Sipulitiellä toimineita huumausaineiden myyjiä ja ostajia, Tulli kertoo tiedotteessa.

Tulli kertoo, että yhteistyötä on tehty Ruotsin poliisin lisäksi myös Europolin ja Suomen eri poliisiyksiköiden kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat