Tullin koronakoirat eivät pääsekään töihin: Ministeriön mukaan lääketieteellinen näyttö ei riitä, tulli on hämmentynyt – "Koulutetut koirat eivät voi odottaa loputtomiin"

Tullin koronakoirat eivät pääsekään töihin: STM:n mukaan lääketieteellinen näyttö ei vielä riitä – tulli on hämmentynyt päätöksestä 5:59
Koronakoirien käyttö vaatii lisää tutkimusta

Tullin kouluttamia koronakoiria ei oteta ainakaan toistaiseksi käyttöön Suomessa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääketieteellinen näyttö ei riitä koirien käyttämiseen viruksen tunnistamisessa. Tullin mukaan koulutetut koirat eivät voi odottaa uutta päätöstä loputtomiin.

Varta vasten koulutettuja koronakoiria ei voi tällä hetkellä käyttää Suomessa koronaviruksen etsintään ja tunnistamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan lääketieteellinen näyttö koirien hyödystä virusjäljityksessä ei riitä. Lisäksi niiden vuoksi voi ministeriön mukaan vaarantua kansalaisten terveystietojen luottamuksellisuus.

Katso yllä olevalta videolta juttu koronakoirakaksikosta Riesusta ja Vaunusta tositoimissa ja harjoituksissa.

Tulli aloitti koronakoirakoulutuksen vuosi sitten

Tulli alkoi kouluttaa koronakoiria vuosi sitten yhteistyössä STM:n kanssa. Koirista piti tulla nopea ja luotettava apu muun muassa satamissa, lentokentillä ja muilla rajoilla tehtäviin koronatarkastuksiin.

Käytännössä niiden tehtävä olisi nuuskia matkustajia ja poimia testattaviksi potentiaaliset koronavirustaudin kantajat.

Sosiaali- ja terveysministeriö ei kuitenkaan ehdottanut koronakoiria koskevaa, virka-apupyyntöön liittyvää, säännöstä mukaan tartuntatautilakiin. Se jätettiin pois viime metreillä.

– Pitää selvittää asioita, ennen kuin niiden käyttö voidaan kirjata lakiin. Mikäli koronakoiria käytettäisiin rajatarkastusten yhteydessä, tarkastettavan henkilön koskemattomuus ja terveystietojen luottamuksellisuus eivät saisi vaarantua, ministeriön lääkintöneuvos Anni Virolainen-Julkunen selventää MTV:n Viiden Jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Koronakoirien tehtävä oli alun perinkin tukea lääketieteellistä toimintaa eikä korvata sitä. Ajatuksena on ollut, että koiran merkkaama ihminen ohjattaisiin vielä lääketieteelliseen koronatestiin.

Koronakoirien tarkkuus ei riitä STM:lle

Koronakoirien käyttöönottoa on hidastanut myös STM:n ilmoitus siitä, että koirien tarkkuus haistaa nimenomaan covid-19 pitää varmistaa.

– Lääketieteellinen tutkimusnäyttö koirien käytöstä yleisvaarallisen taudin edes alustavaan osoittamiseen ei ole toistaiseksi riittävää. Pitää varmistaa, kuinka herkästi ja tarkasti koira haistaisi nimenomaan covid-19 tartunnan verrattuna muihin hengitystieinfektioihin, Virolainen-Julkunen sanoo.

Tullista muistutetaan, että myöskään monien etsintäkoirien tehoa ja ammattitaitoa ei ole todettu tieteellisesti. Esimerkiksi huumekoirat ovat kuitenkin tullimiehille ja -naisille äärimmäisen tärkeitä työtovereita.

Koronakoirilla ehkä vielä mahdollisuus

STM ei silti halua sulkea ovea koronakoirien käytöltä tulevaisuudessa.

– Haluamme selvittää tätä lisää. Pitää kuitenkin muistaa, että kyseessä on yleisvaarallisen taudin toteamiseen käytettävä menetelmä. Sen pitää olla luotettava yksilön ja yhteisen edun nimissä, Vironen-Julkunen toteaa.

Koronakoirien kouluttaja: Koiran osumatarkkuus on yli 90 prosenttia

Koronakoirien kouluttajan Jukka Malisen mukaan koronakoulutuksen saaneen koiran osumatarkkuus viruksen tunnistamisessa on jopa 90 prosenttia. 

– Ainakin minusta se on kova prosenttiosuus koiran koulutuksessa, Malinen toteaa.

Vaikka ministeriö ei ole sulkenut kokonaan ovea koirien käytöltä, koulutetut koirat eivät voi odottaa loputtomiin. 

Tulli onkin tekemässä pikaisesti päätöksiä karvaisten apulaisten suhteen.

– Käytännössä nämä koirat laitetaan toiseen etsintälinjaan ja koulutetaan (siihen). Niitä hyödynnetään siis muulla tavoin, kouluttaja Mika Nieminen kertoo.

Uusien koronakoirien kouluttaminen kestää kuukaudesta puoleentoista.

Lue myös:

    Uusimmat