Tunnelitörttöilystä jää kiinni: "Saamme keskukseen heti tiedon" – poliisi muistuttaa seurauksista

Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic ja poliisi muistuttavat, että jalankulkijoilla, pyöräilijöillä tai potkulautailijoilla ei ole mitään asiaa maanteiden tunneleihin.

Kesä on saanut osan nuorisosta osoittamaan epätoivottua kiinnostusta tunneleita kohtaan, harmittelee liikenteenohjausyhtiö Fintraffic. Se korostaa yhdessä poliisin kanssa, etteivät kevyt liikenne ja maantietunnelit kuulu yhteen.

Fintrafficin mukaan maantietunneli on paikka, jossa asiattomasta oleskelusta aiheutuva pienikin liikennehäiriö voi johtaa vakavaan vaaratilanteeseen. Juuri tästä syystä tieliikennekeskus valvoo tunneleiden liikennettä vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Nopean reagoinnin mahdollistamiseksi tunneleissa on paljon turvalaitteita, kuten sammuttimia, kuulutusjärjestelmiä ja liikennekameroita.

– Saamme keskukseen heti tiedon, kun tunneleissa tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Näin kesäisin hälytyksiä aiheuttavat esimerkiksi tunneliin eksyneet jalankulkijat, pyöräilijät ja potkulautailijat, liikennekeskuspäällikkö Kari Tarkki sanoo tiedotteessa.

Tunnetko tunnelisäännöt?

Myös poliisilla on sanansa sanottavana aiheeseen.

– Moottori- tai moottoriliikennetiellä sijaitsevissa tunneleissa liikkuminen muilla kuin sallituilla ajoneuvoilla on kielletty. Joillakin tieosuuksilla myös jonkin erillisen tienkäyttäjäryhmän liikkuminen tunneleissa on voitu kieltää liikennemerkillä, poliisitarkastaja Heikki Kallio huomauttaa Fintrafficin tiedotteessa.

Mikäli tunneliin päätyy jollain muulla kuin sallitulla ajoneuvolla, aiheutuu tästä seuraamuksia poliisin toimesta. Seuraamuksena on lähtökohtaisesti liikennevirhemaksu liikennerikkomuksesta.

Liikennevirhemaksun ja sakon määräämisen perusteena olisi Kallion mukaan joko jalankulku ja pyöräily moottoritiellä tai moottoriliikennetiellä olevassa tunnelissa. Perusteena voi myös olla liikkuminen tunnelissa, jossa jalankulku ja pyöräily on erikseen kielletty liikennemerkillä.

– Jalankulkijalle ja pyöräilijälle voidaan määrätä liikennevirhemaksun sijaan sakko liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, jos teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle, muistuttaa Kallio.

Lähde: Fintraffic

Lue myös:

    Uusimmat