Ilmansaasteita tutkinut King’s College London -yliopiston tutkija Gary Fuller varoittaa, että puutakat vaarantavat ihmisten terveyden.
The Sun -lehdelle puhunut Gary Fuller sanoo, että tulipesät voivat tuottaa jopa 18 kertaa enemmän myrkyllisiä pienhiukkasia kuin dieselillä käyvä uusi auto.
– Vaikka takat saavat olomme lämpimiksi, rentoutuneiksi ja tyylikkäiksi, meidän on kyseenalaistettava puutakkojen sijainti kaupungeissa, Fuller kirjoittaa pian julkistettavassa kirjassaan Invisible Killer: The Rising Global Threat Of Air Pollution – And How We Can Fight Back.
Samoilla linjoilla on The Guardianin haastattelema saastevaikutusten asiantuntija Leigh Crilley. Hän sanoi, että puunpoltosta lähtevässä savussa on enemmän syöpää aiheuttavia karsinogeenejä kuin diesel- tai bensiiniautojen pakokaasuissa.
Suomalaisnainen teki aidonnäköisen ja varsin edullisen takan pahvilaatikosta. Artikkeli jatkuu videon alla.
0:15
Yli 1300 ennenaikaista kuolemaa Suomessa
Puutakoissa palavat klapit tuottavat palaessaan pieniä PM2,5-pienhiukkasia, eli halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisia ilmansaasteita.
Suomen ympäristöhallinnon mukaan saunojen, mökkien ja asuntojen tulipesät tuottavat yli puolet suomalaisten PM2,5-päästöistä.
Pienhiukkaset ovat terveydelle erityisen haitallisia, sillä niihin voi sitoutua myrkyllisiä aineita, jotka saattavat kulkeutua elimistössämme keuhkorakkuloihin saakka. Saastuneita pienhiukkasia on löydetty myös istukoista.
Pienhiukkasten on arvioitu aiheuttavan Suomessa vuosittain 1300 ennenaikaista kuolemaa ja yli 600 uutta pysyvää keuhkoputkentulehdusta. Puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaset on yhdistetty syöpien lisäksi esimerkiksi sydänkohtauksiin, aivoinfarkteihin ja muistisairauksiin.
Lähde: The Sun, The Guardian, Ymparisto.fi