Tästä tunnistat "mäkkärivariksen"

Mäkkärivaris kansikuva
Mäkkärivariksen voi tunnistaa huonosta lentokyvystä ja värivirheistä höyhenpeitteessä.AOP
Julkaistu 23.09.2024 06:26

Sara Güven

sara.guven@mtv.fi

"Mäkkärivariksien" määrä on kasvanut tasaisesti 1980-luvulta asti, milloin pikaruokalat alkoivat yleistyä Suomessa.

Heinolan lintuhoitolan lintujen hoitajan Pekka Niemelän mukaan mäkkärivarikset ovat hieman värivirheellisiä variksia. Ne ovat tunnistettavissa siis vaaleista laikuista höyhenpuvussa.

Nimensä mukaisesti mäkkärivariksella tarkoitetaan variksen poikasta, jonka emo ruokkii sitä maasta ja roskiksista löytämällään roskaruualla – kuten McDonald’s ravintolan eli Mäkkärin ruualla.

Ilmiö syntyy, kun linnun poikanen ei saa tarpeeksi A-vitamiinia sisältävää ruokaa. Kun poikanen ei saa kasvuvaiheessa kunnon ravintoa, ei sille kasva kunnon siipiä.

– Tulee enkelinsiipisiä, huonosti lentäviä variksia. Se johtuu siitä, että syö liian yksipuolisesti, Niemelä selittää.

– Ne päivystävät grillien ja roskaruokaloiden ulkopuolella ja pihoilla ja saavat vääränlaista ruokaa.

OMA mäkkärivaris

Mäkkärivariksilla on osittain valkoinen höyhenpuku, jonka vuoksi osa saattaa erehtyä luulemaan lintua harakan ja variksen sekoitukseksi.

Aikuisiin lintuihin yksipuolinen ruoka ei vaikuta samalla tavalla, sillä ne pystyvät sulattamaan monipuolisempaa ruokaa.

Niemelän mielestä grillien ja pikaruokaravintoloiden pitäisi kiinnittää huomiota roskiksien kansien kiinnipitämiseen. Myös kuntien olisi hyvä kiinnittää huomiota esimerkiksi puistojen ja torien roskiksien siisteyteen, jotteivat ne houkuttelisi lintuja.

Vaikka varis selviäisikin aikuisuuteen roskaruuasta saamansa värivirheen kanssa, saattaa sillä olla pitkäaikaisia vaikutuksia muilla tavoin.

– Mahdollisesti sitä ei huolita puolisoksi, kun toinen varis katsoo siipiään pitkin, että olet tuollainen ihmeellinen värivirheellinen, Niemelä pohtii.

Luonto hoitaa suurimman osan

Kesän aikana Heinolan lintuhoitolassa olikin hoidossa useampia mäkkärivariksia. Elokuun lopulla Niemelän mukaan kaikki olivat kuitenkin päässeet onnekkaasti vapauteen. Myöskään syyskuun alussa uusia yksilöitä ei ole tullut hoitoon.

Yleensä niitä on tasaisesti muutamia kappaleita hoidossa.

Usein huonokuntoisimmat uupuvat kuitenkin jo luonnossa. Lisäksi lentokyvyttömyys laittaa linnut huonoon asemaan.

– Myös kettuja on kaupungeissa paljon ja ne napsivat niitä pois. Liikenne napsii myös.

Lintuhoitolaan tulleita mäkkärivariksia hoidetaan Niemelän mukaan niin kuin muitakin lintuja: mahdollisimman monipuolisella ruualla sekä peseytymisen mahdollistamisella.

– Joskus se onnistuu ja joskus ei. 

Varis AOP

Niin sanottu tavallinen varis on väritykseltään mustaharmaa.

Määrä kasvanut pikaruokaloiden yleistyessä

Niemelän mukaan mäkkärivariksien määrä on ollut tasaisesti kasvussa aina 1980-luvulta asti, jolloin pikaruokalat alkoivat yleistyä Suomessa.

– Se on levinnyt siitä lähtien.

– Ongelma on laaja, mutta en näe sitä katastrofaalisena. Variksien kanta on vahva, sitkeitä sissejä ovat nämä varikset. Enenevissä määrin niitä kuitenkin näkyy ja ne pistävät silmään, kun variksella pitäisi olla mustaharmaa puku, mutta niillä on valkoisia laikkuja seassa.

Niemelän mukaan jotkut saattavatkin luulla, että kyseessä on variksen ja harakan välinen sekoitus. Näin ei kuitenkaan ole, vaan höyhenpuvun muutos johtuu nimenomaan ravinnosta.

Vaikka ongelma ei olekaan ollut tänä kesänä esillä Heinolassa sen enempää kuin aiempinakaan vuosina, halutaan ongelmasta kuitenkin muistuttaa ja varoittaa.

– Pidetään roskiksista huolta, niin grillit, mäkkärit kuin kaupungit ja kunnat. Heti kun varikset näkevät paperin kulman, ne rupeavat kaivamaan.

– Ne toimivat myös puhtauden pitäjinä. Kun on viikonloppuna jäänyt makkarat ja ranskikset, niin ei ole aamulla kuin paperi jäljellä.

Lue myös: Korppikotkien katoamisella yllättävä seuraus: Puoli miljoonaa ihmistä kuoli

Likaiset ikkunat voivat olla linnuille pelastus – tässä syy

Tuoreimmat aiheesta

Luonto ja eläimet