Tunnistatko kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet? Yksi virhediagnoosi erityisen yleinen

Oletko kasvissyöjä? Tämä sinun pitää tietää kilpirauhasesta 0:53
Onko ruokavalio yhteydessä kilpirauhasen vajaatoimintaan? Mihin kasvissyöjien erityisesti tulisi kiinnittää huomiota kilpirauhasen suhteen? Hormonisairauksien ylilääkäri Mari Metso vastaa.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on sairaus, jossa kilpirauhanen tuottaa liian vähän elintärkeitä kilpirauhashormoneja. Diagnoosin viivästyminen ei ole harvinaista, sillä sairauden oireet sopivat usein moniin muihinkin sairauksiin.

Kun kilpirauhanen tuottaa liian vähän kilpirauhashormoneja, puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kyseessä on sairaus, jonka yleisin aiheuttaja on hiljainen sisäsyntyinen autoimmuunitulehdus, joka vähitellen tuhoaa kilpirauhasta. Muita syitä ovat kilpirauhasen liikatoiminnan radiojodihoito ja kilpirauhasen poisto kasvaimen yhteydessä.

Lisäksi jotkut lääkkeet voivat aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Onko ruokavalio yhteydessä kilpirauhasen vajaatoimintaan? Mihin kasvissyöjien erityisesti tulisi kiinnittää huomiota kilpirauhasen suhteen? 

Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Kilpirauhashormoni on elämälle välttämätöntä

Ihminen ei pärjää ilman kilpirauhashormonia. 

Kilpirauhanen säätelee koko elimistön aineenvaihdunnan tehokkuutta ja nopeutta. Se määrittelee, kuinka jokainen elimistön solu, kuten aivo-, sydän-, lihas- ja ihosolut toimivat. 

Kun kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi kilpirauhashormonia, hidastuu kaikkien kehon solujen toiminta, jolloin solut kuluttavat vähemmän energiaa ja tuottavat vähemmän lämpöä. 

Tämän vuoksi kilpirauhasen vajaatoiminnan yleisiä oireita ovat palelu ja painonnousu, kertoo hormonisairauksien ylilääkäri Saara Metso Tampereen yliopistollisesta keskussairaalasta.

Muita oireita ovat väsymys, ajattelun hitaus, aikaansaamattomuus, palelu, turvotus, hidastunut syke ja ihon kuivuus.

Koska kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet sopivat myös moniin muihin sairauksiin, voidaan se väärin diagnosoida herkästi esimerkiksi masennukseksi

Ihmisellä voi olla monta sairautta, jotka selittävät samaa oiretta ja silloin kaikki sairaudet täytyy hoitaa. Tyypillistä on, että todetaan kilpirauhasen vajaatoiminta, mutta potilaalla on samaan aikaan myös vaihdevuodet tai uniapnea, Metso kertoo.

Katso koko keskustelu: Tunnistatko kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet?

Lue myös:

    Uusimmat