Tunnistatko nämä kuolleet naiset? Interpol pyytää yleisön apua

Interpol on julkistanut 46 kuvaa vuosien varrella tunnistamattomaksi jääneistä naisista, joiden jäänteet on löydetty eri puolilta Eurooppaa. Interpol toivoo yleisön apua näissä niin sanotuissa "pimeissä jutuissa".

Interpolin mukaan suurin osa näistä naisista on joko murhattu tai kuollut epäilyttävissä tai selittämättömissä olosuhteissa. Osa tapauksista on peräisin vuosikymmenten takaa.

Kuuden eurooppalaisen maan ja Interpolin yhteistyönä rakennettu aloite perustuu 22 kuolleen naisen tunnistamiseksi toukokuussa 2023 käynnistettyyn Identify Me -hankkeeseen. Tämän hankkeen perusteella yleisöltä saatiin noin 1 800 vihjettä. Nyt mukaan on otettu uusia selvittämättömiä tapauksia Belgiasta, Saksasta ja Alankomaista, Ranskasta, Italiasta ja Espanjasta.

Interpolin julkaiseman vetoomuksen toivotaan lisäävän yleisön osallistumista ja korostavan kansainvälisen yhteistyön merkitystä "pimeiden juttujen" ratkaisemisessa.

Vuonna 1992 kaivosta löytyneen henkilöllisyys vieläkin auki

Elokuussa vuonna 1991 Belgian Holsbeekissä sijaitsevan mökin sadevesikaivosta löytyi naisen ruumis. Ruumiin epäillään olleen kaivossa jopa kaksi vuotta. 

Naisen uskotaan olleen löydettäessä 30–55-vuotias. Interpolin Identify Me -sivustolla olevien tietojen mukaan naisella oli yllään erottuva t-paita, jonka kuvassa on kaksi surffaria ja kolme palmua sekä teksti: Sun, Surf, Sea. Naisella oli myös tummat ruudulliset shortsit ja beige neuletakki.

Naisen henkilöllisyys on edelleen tuntematon.

31-vuotta vanha tapaus selvisi

Identify Me -hankkeen avulla on saatu selvitettyä jo pitkään tuntemattomina olleiden uhrien henkilöllisyyksiä. Esimerkiksi eräs jopa 31 vuotta vanha tapaus saatiin ratkaistua yleisön vihjeen perusteella. Kahden päivän kuluessa Identify Me -ohjelman ensimmäisen vaiheen käynnistämisestä Walesin Cardiffista kadonneen Rita Robertsin sukulaiset ottivat yhteyttä Interpoliin tunnistettuaan sukulaisensa tatuoinnin uutisoinnista.

31-vuotiaan Robertsin perhe kuuli hänestä viimeksi toukokuussa 1992 ja kesäkuussa 1992 hänen tunnistamaton ruumiinsa löydettiin Antwerpenistä. Tutkinnassa todettiin, että hän oli murhan uhri. Robertsin henkilöllisyyden ollessa tiedossa, Belgian viranomaiset pyytävät nyt yleisöltä tietoja hänestä ja hänen kuolemaansa liittyvistä olosuhteista. 

– Vaikka uutista on ollut vaikea käsitellä, olemme uskomattoman kiitollisia siitä, että saimme selville, mitä Ritalle tapahtui, Robertsin omaiset kertovat Interpolin tiedotteessa.

– Pienikin tieto voi olla elintärkeä näiden "pimeiden juttujen" ratkaisemisessa. Olipa kyseessä muisto, vihje tai yhteinen tarina, yleisö voi olla avain nimen ja menneisyyden selvittämiseen, kertoo Interpolin pääsihteeri Jürgen Stock.

Kustakin tuntemattomaksi jääneestä henkilöstä on julkaistu yksityiskohtaiset tiedot Interpolin verkkosivustolla sekä valokuvia mahdollisista tunnistetiedoista ja kasvojen rekonstruktioita.

Lue myös:

    Uusimmat